Grupa Perutnina Ptuj lani je zabilježila 342 milijuna eura prihoda od prodaje, što je gotovo 16 posto više nego godinu prije. Sastavnice Grupe proizvele su i prodale više od 113.000 tona mesa i prerađevina, što predstavlja rast od 11 posto, te su godinu završile s neto dobiti od gotovo 31 milijun eura, što je tek nešto manje nego u 2020. godini, prenosi portal indikator.ba.

Kako je u godišnjem izvještaju objavljenom na stranicama Ajpesa napisao generalni direktor Enver Šišić, prošla godina bila je zahtjevna i intenzivna u smislu dinamičnih promjena vanjskih okolnosti koje su značajno utjecale na njihovo poslovanje.

“Ipak, učinkovitim upravljanjem svim poslovnim procesima stvorili smo izvrstan poslovni rezultat”, dodao je čelnik grupe s gotovo 4.000 zaposlenih u Sloveniji, Bosni i Hercegovini (BiH), Srbiji i Hrvatskoj.

Na povećanje prihoda najviše je utjecao veći obujam prodaje u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Austriji. Prodaja proizvoda od mesa peradi porasla je za više od 5 posto, dosegnuvši gotovo 41.000 tona.

Unatoč teškoj situaciji zbog epidemije, nastavili su s intenzivnim investicijskim ciklusom te su za različite investicije izdvojili 26 milijuna eura. Pritom iz tvrtke pojašnjavaju da epidemija nije tako intenzivno zahvatila prehrambenu industriju kao neke druge djelatnosti, s izuzetkom prodaje u ugostiteljstvu i hotelijerstvu. Veći utjecaj nego na domaćim tržištima osjetili su na europskim izvoznim tržištima, gdje im brendovi nisu toliko jaki.

Prošle godine na troškovnu stranu poslovanja značajno je utjecalo značajno povećanje cijena energenata i strateških sirovina poput pšenice, kukuruza, soje i nafte. Povećanje troškova uspjeli su djelomično kompenzirati povećanjem prodajnih cijena, internim optimizacijama, povećanjem produktivnosti, kao i ulaganjima u smanjenje troškova proizvodnje i povećanje energetske učinkovitosti.

U Srbiji tako intenzivno ulažu u infrastrukturu, pa zato i grade svoje farme u Bačkoj Topoli. Lani su izgradili prvi kompleks najsuvremenijih farmi s kapacitetom uzgoja dva milijuna pilića godišnje, a ove godine otvaraju i drugi. U spomenutu zemlju do 2025. godine planiraju uložiti najmanje 30 milijuna eura, uključujući modernizaciju klaonice, novi pogon za preradu i valionicu.

U Bosni i Hercegovini planiraju proširiti preradu za proizvodnju kobasica, automatizirati klaonicu i novu valionicu, dok u Hrvatskoj planiraju povećati kapacitete klaonice i modernizirati proizvodnju.

U slovenskoj matici, koja je lani s više od 38.000 tona prodanog mesa ostvarila prodaju od 184 milijuna eura, sedam više nego godinu prije, usred su priprema za dogradnju klaonice u Ptuju. Riječ je o višemilijunskoj investiciji koja ne podrazumijeva samo modernizaciju proizvodnih linija i opreme, već uključuje i sveobuhvatnu obnovu u smislu građevinske i tehnološke opremljenosti. Potrebna sredstva za investiciju već su osigurana, a u planu je i usporedna modernizacija tvornice stočne hrane.

Grupa Perutnina Ptuj lani je čak 71 posto prodaje ostvarila na inozemnim tržištima, najviše na sva tri tržišta na kojima su prisutni sa svojim kompanijama, a od ostalih tržišta najviše su prodavali u Švicarsku i Kosovo.

Unatoč izazovnim uvjetima u Ptuju planiraju daljnji rast na svim područjima i u svim regijama poslovanja. Grupacija je preko kontrolnog društva povezana s ukrajinskom MHP grupom, ali zbog aktualnih događaja u toj zemlji ne očekuje direktne financijske posljedice jer žitarice ne kupuje od kompanija iz MHP grupe, kao ni od drugih kompanija iz Ukrajine, Rusije ili Bjelorusije.

Prema Šišićevim riječima, mogući učinci zbog globalno i lokalno viših otkupnih cijena žitarica najvjerojatnije će se pokazati tek u drugoj polovici ove godine, no financijske je teško predvidjeti.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!