26.6 C
Zagreb
Četvrtak, 25. srpnja 2024., 20:38
VijestiZemljaPevec u 2011. očekuje 712 milijuna kuna prihoda i izlazak iz stečaja

Pevec u 2011. očekuje 712 milijuna kuna prihoda i izlazak iz stečaja

darko-sket-pevec-midiDobit iz poslovanja u 2011. bit će oko 20 milijuna kuna, kaže stečajni upravitelj Darko Šket; nakon izlaska iz stečaja najveći pojedinačni vlasnik Peveca bit će država na temelju svojih 149 milijuna kuna potraživanja

Nakon što je Pevec u stečaju prošlu godinu u kojoj se poslovanje odvijalo tek od sredine godine, završio s 350 milijuna kuna prihoda i simboličnom dobiti iz tekućeg poslovanja od oko 1,5 milijuna kuna, stečajni upravitelj Darko Šket najavljuje mnogo uspješniju 2011.

Prema njegovim riječima, ove bi godine Pevec trebao ostvariti 712 milijuna kuna prihoda i oko 20 milijuna kuna EBITDA, odnosno dobiti iz tekućeg poslovanja. Prva dva ovogodišnja mjeseca bila su ispod plana, no Šket svejedno očekuje da će ovi slabiji rezultati biti anulirani u sljedećim mjesecima.

“U petak se otvara i dvanaesti Pevecov centar, onaj u Splitu, te će i to utjecati na povećanje prihoda. Značajnije dobiti ne može biti, no cilj je održanje zaposlenosti i podmirenje tekućih obveza”, kaže Šket, te podsjeća da je danas u Pevecu 895 zaposlenih u što je uračunato i 35 radnika Hotela Picok u Đurđevcu, te da će se otvaranje Pevecova centra u Splitu njihov broj povećati za još 61 radnika.

Šket najavljuje i da bi do sredine travnja trebao biti završen prvi nacrt stečajnog plana, što je uvod u izlazak Peveca iz stečaja. Naime, usvajanje stečajnog plana kojim se uređuju odnosi vjerovnika, odnosno budućih suvlasnika, znači završetak stečajnog postupka, a u ovom slučaju treba napraviti posebne stečajne planove za Pevec Zagreb i Pevec Bjelovar.

“Upravo je u tijeku usuglašavanje detalja sporazuma s Raiffeisen bankom oko nastavka korištenja Pevecove nekretnine na Jankomiru. Tako bi se u idućih sedam do deset dana s tom bankom trebao potpisati Ugovor o izvansudskom uređenju dužničko-vjerovničkih odnosa, koji se odnosi na tu nekretninu. Točnije, sudionici sporazuma su RBA Austrija, RBA Slovenija, RBA Leasing, te Instalotehna i Pevec Zagreb u stečaju.

Tako bi se situacija riješila na način da Pevec nakon stečaja nastavi koristiti nekretninu, a sporovi se obustave. U narednim danima bi i ostale banke trebale dati svoje prijedloge, odnosno očitovati se o prijedlogu preuzimanja Pevecovih nekretnina na kojima imaju hipoteke, čime bi zatvorile svoja potraživanja, te onda te nekretnine dale u leasing ili zakup novom društvu”, pojašnjava Šket.

Podsjetimo i da je nekoliko skupina vjerovnika Peveca: U prvom isplatnom redu su radnici koji su prijavili 39 milijuna kuna potraživanja i bit će namireni u cijelosti.

U drugom isplatnom redu je 708 dobavljača koji potražuju oko 660 milijuna kuna, s tim da se 206 dobavljača kao vjerovnici pojavljuju i u stečaju Peveca Zagreb i u bjelovarskom Pevecu. Također, u drugom isplatnom redu je i država sa svojih 149 milijuna kuna potraživanja na ime poreza, doprinosa i neplaćenog PDV-a.

Banke su prijavile oko 800 milijuna kuna potraživanja od čega samo 200 milijuna nije pokriveno razlučnim pravima, a sve ostalo pokriveno je hipotekama. Odnosno, pojašnjava Šket, RBA BiH i OTP banka imaju hipoteke nad nekretninama u Banjaluci i Beogradu, a sudužništvo su prijavile u Hrvatskoj. Drugim riječima, ako se ne namire iz spomenutih nekretnina u susjednim zemljama, mogu sudjelovati u namirenju u Hrvatskoj.

pevec-centar-midiMeđutim, napominje Šket, s obzirom na tržišnu vrijednost Pevecovih nekretnina koja ugrubo iznosi oko 30 posto njihove građevinske vrijednosti, nema govora o tome da bi banke uspjele u cijelosti namiriti svoja potraživanja. U kojem bi postotku to uspjele namiriti ovisi od slučaja do slučaja, a raspon je otprilike 50 do 70 posto.

Šket procjenjuje da bi stečaj Peveca, ako ne bude žalbi – a u pravilu ih uvijek ima – u idealnom slučaju mogao biti završen do sredine ove godine.

Nakon izlaska iz stečaja novi vlasnici Peveca bit će njegovi vjerovnici koji će svoja potraživanja pretvoriti u vlasničke udjele, a najveći pojedinačni vlasnik, po svemu sudeći, postat će država na temelju svojih 149 milijuna kuna potraživanja. Također, novi vlasnici novog društva odlučit će i o njegovom novom imenu.

Stečajni upravitelj Šket najavljuje i da će najvjerojatnije 20. ožujka biti prva objava usmene javne dražbe Hotela Picok koji će se potencijalnim kupcima ponuditi na prodaju za 34 milijuna kuna. (Bankamagazin)

Najnovije objave

Nestlé u prvom polugodištu bilježi organski rast od 2,1%

Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prvih šest mjeseci 2024. godine. Organski rast iznosi 2,1% od čega 0,1% dolazi iz realne interne stope rasta...

izlog

50 years of UNCONDITIONAL LOVE

UNCONDITIONAL slavi 50 godina izvrsnosti u industriji kućnih ljubimaca S ponosom objavljujemo da je UNCONDITIONAL, pionir u industriji kućnih ljubimaca, proslavio svoju zlatnu obljetnicu -...