P&G od 2010. smanjio stakleničke plinove za 16%

Tvrtka je već ostvarila ogroman napredak tehnologijom PureCycle koja je omogućila izradu ambalaže od reciklirane plastike uz visoku čistoću finalnog proizvoda

Kompanija Procter&Gamble više od 50 godina radi na mjerama održivog razvoja, a u proteklih 10 godina ostvarila je iznimno značajan napredak. Većina ciljeva koji se odnose na okoliš, a koji su bili postavljeni do 2020. godine je ostvarena. U domeni klime, od 2010. godine smanjena je apsolutna emisija stakleničkih plinova za 16%, upotreba vode u proizvodnim pogonima za 27%, a ostvarena je i nulta stopa proizvodnog otpada na odlagalištima za više 80% proizvodnih pogona. No, tu ne stajemo, postavili smo sebi nove ciljeve u sklopu projekta “Ambition 2030” i nastavljamo ustrajno raditi i ulagati velike resurse u recikliranje plastike, poticanje kružnog gospodarstva i poticanje odgovorne potrošnje, objašnjavaju u P&G-u.

Tvrtka je već ostvarila ogroman napredak tehnologijom PureCycle koja je omogućila izradu ambalaže od reciklirane plastike uz visoku čistoću finalnog proizvoda. Kod tako dobivene ambalaže gotovo i nema razlike između reciklirane i nove plastike, što je do sada bila glavna prepreka za korištenje prerađene plastike. Štoviše, kompanija se u ovom trenutku može pohvaliti time da je napravila ogroman iskorak kao lider u svojoj branši kada su u pitanju izrada ambalaže, razvrstavanje otpada i nabavka resursa od reciklirane korištene plastike.

Robne marke Lenor, Unstoppables i Jar prve će u Europi implementirati pametnu ambalažu zasnovanu na tehnologiji HolyGrail, a koja će omogućiti lakše razvrstavanje u reciklažnim postrojenjima. Nadalje, tehnologije Ariel Cold Wash i Jar također su, na temelju toga što omogućuju održivo čišćenje s manje potrošnje energije i vode, a bez kompromisa po rezultate, dobile priznanje “1000 učinkovitih rješenja” koje dodjeljuje Zaklada Solar Impulse.

Kružno gospodarenje
P&G u srednjoistočnoj Europi ima sedam pogona u kojima se primjenjuje kružno gospodarenje. Najveća Gilletteova tvornica na svijetu nalazi se u Poljskoj, treća najveća Pampersova tvornica je također u Poljskoj, kao i najveći proizvodni pogon proizvoda za njegu kože. Postrojenje za njegu kože i kućanstva je u češkom Rakovniku, a dva postrojenja za ženske proizvode se nalaze u Mađarskoj, kao i postrojenje za električne zubne četkice i oralne tuševe. P&G ima proizvodne pogone i na području Ukrajine (Pampers i proizvodi za žensku njegu).

Sve te tvornice su modeli putem kojih P&G i na ovom području ispunjava svoj cilj nulte stope proizvodnog otpada na odlagalištima – sav se otpad reciklira. Brojni dijelovi dobivaju drugi život kao primjerice drške Gilletteovih brijača koje se pretvaraju u plastične vaze za cvijeće ili vješalice.

Predviđa se da će do 2050. godine na planetu živjeti 10 milijardi ljudi što će donijeti sve veći pritisak na prirodne resurse. Mi te resurse posuđujemo od budućih generacija stoga moramo potaknuti odgovorno korištenje prirodnih resursa jer promjena počinje s nama. Svatko od nas je dio kružnog gospodarstva, napominju u P&G-u.

Ambition 2030
Govoreći o inicijativama koje tvrtka provodi u kontekstu implementacije modela kružnog gospodarstva, P&G-jev program “Ambition 2030” ima za cilj u narednih 10 godina omogućiti i nadahnuti pozitivno djelovanje na okoliš i društvo preko robnih marki, nabavnog lanca i zaposlenika. U globalnim projektima sudjeluje i Hrvatska.

• Marke: 20 P&G-jevih vodećih marki uključujući Always, Ambi Pur, Ariel, Head & Shoulders, Jar, Lenor, Pantene, Pampers i Tide omogućit će i poticati odgovornu potrošnju uz pomoć ambalaže koja se može ili 100% reciklirati ili ponovno koristiti.
• Lanac nabave: P&G-jevi proizvodni pogoni upola će smanjiti emisiju stakleničkih plinova i kupiti obnovljivu električnu energiju za 100% napajanje svih tvornica. Kompanija će također nabaviti barem 5 milijardi litara vode iz kružnih izvora.
• Društvo: P&G će nastaviti sklapati partnerstva koja pokreću promjene i omogućuju ljudima, planetu i našem poslovanju da kroče naprijed. To uključuje suradnju s organizacijama koje brinu o tome da plastika ne završava u oceanima, koje štite i razvijaju šume, koje proširuju rješenja za recikliranja upijajućih higijenskih proizvoda te štite prioritetne vodne resurse diljem svijeta.
• Zaposlenici: P&G će poticati, opremati i nagrađivati zaposlenike koji ideju održivosti provode u svom svakodnevnom radu.

Kružno gospodarenje je vidljivo i kroz P&G-jev program “Wash it better, love it longer” utemeljen na istraživanju koje je pokazalo da se većina odjeće baci nakon samo 10-ak nošenja i to zbog trošenja materijala ili boje. P&G je stoga pokrenuo akciju kojom poziva korisnike da isprobaju P&G-jeve deterdžente i omekšivače i da se uvjere da je omiljeni komad odjeće uz njih moguće nositi najmanje 30 puta.

Lokalne inicijative
S obzirom na to da u Hrvatskoj Procter&Gamble nema proizvodni pogon, u tvrtki ustrajno prepoznaju, iniciraju i podupiru brojne lokalne inicijative, te su u 2020. godini sudjelovali u tri projekta značajna za okoliš na području cijele Hrvatske.

Zajedno za čišći Jadran – Do 31. kolovoza traje akcija tijekom koje se kupnjom odabranih P&G-jevih proizvoda prikuplja 200.000 kn donacije udruzi Argonauta za čišćenje jadranskog podmorja.

Očistimo zajedno jadranske plaže od plastike – U veljači je najavljena suradnja s udrugom RokOtok kojoj će P&G, odnosno robna marka Head&Shoulders donirati 100.000 kn za čišćenje otočnih plaža na području srednjeg Jadrana. Tom prilikom je predstavljena boca šampona Head&Shoulders koja je izrađena od minimalno 20% plastike prikupljene na plažama. P&G redovito surađuje i s trgovačkim lancima koji podržavaju inicijative usmjerene prema održivom razvoju i kružnom gospodarstvu.

Pčelice, vratite se! – Ako nestane pčela, čovječanstvo ima još samo četiri godine života, predvidio je veliki znanstvenik Albert Einstein. Upravo zato je robna marka Herbal Essences, u suradnji s Hrvatskom udrugom Pčelinjak, pokrenula akciju koja će rezultirati sadnjom nekoliko stotina medonosnih biljaka diljem Hrvatske. Donacija u iznosu od 80.000 kn omogućit će pčelama da preživljavaju na svojim prirodnim staništima i u uvjetima kada su zbog brojnih klimatskih i poremećaja u okolišu pčele postale jedna od najugroženijih vrsta u svijetu.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!