Tvrtka PIP d.o.o. dugogodišnji je lider na tržištu meda. Izvoz u regiju i zemlje Europske unije od ukupne proizvodnje kreće se od 33% do 38%. Ukupni prihod iznosi od 27 do 30 milijuna kuna.

Njihov novi projekt financijski su podržala ministarstva znanosti i poljoprivrede, HBOR i HAMAG, a vrijedan je 4 milijuna eura.

Projekt Pisarovina osmišljen je kao izravna veza na hrvatsko pčelarstvo, repromaterijal i edukacija za pčelare, te otkup pčelinjih proizvoda, njihova obrada i priprema za tržište.

“U Pisarovinu smo preselili upravu, sjedište i proizvodnju. Tehnologija je za ovaj segment proizvodnje najmodernija u Europi. Ono što je bitno, hrvatska je pamet”, kaže osnivač i direktor Ivan Bračić i objašnjava da je sva oprema hrvatske proizvodnje.

PIP trenutno zapošljava 43 djelatnika, najviše žene, a s tvrtkama kćerima 70 djelatnika. Ima oko 800 kooperanata koji kroz cjelovita radna mjesta ima još oko 250 “zaposlenika”. U vrijeme rekordne nezaposlenosti, otvorena su nova radna mjesta, a bit će ih još.

“Zasad smo zaposlili četvero novih ljudi, ali u narednom vremenu, od pola godine do godinu dana, trebat ćemo još deset ljudi”, kaže Bračić.

Osnivač PIP-a proizvodnju je krenuo od tegle meda, preko propolisa i matične mliječi, pa sve do farmaceutskih proizvoda. Upravo je ta raznovrsnost formula za uspješan proizvod koji je prepoznat i izvan naše regije.

“Rastu proizvodi s višom razinom dodane vrijednosti. Pogotovo proizvodi iz projekta Farmakol koji smo radili s Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom, gdje je napravljen značajan iskorak ispred svih proizvođača u Hrvatskoj ali i većem dijelu Europe. Dokaz tome jest velik izvoz u zemlje regije i Europske unije”, objašnjava Bračić. (Ezadar.hr)