Plodine: Ne spajamo se s Tušem

Nekoliko sati nakon objave vijesti o vlasničkom povezivanju riječkih Plodina i slovenskog Tuša, iz domaćeg maloprodajnog lanca demantirali su tu vijest

Ubrzo nakon objave vijesti po povezivanju, Đozi Heberling, članica Uprave Plodina, poručila je za Tportal da su informacije o povezivanju te riječke tvrtke i slovenskog Tuša “neistinite te da su proizvod spekulacija slovenskih medija”.

Ljubljanski Dnevnik ranije je pisao da ako do realizacije strateškog povezivanja dođe, one bi na hrvatskom i slovenskom tržištu lakše konkurirale objedinjenoj Agrokorovoj maloprodajnoj mreži, jer bi zajedno imale milijardu eura godišnjeg prometa s više od 130 supermarketa, a nova bi grupacija ukupno zapošljavala više od 6.000 ljudi, navodi taj list.

Prema neslužbenim informacijama koje iznosi Dnevnik, povezivanje Plodina, čiji je vlasnik Mile Ćurković, te Tuša, koji je u vlasništvu poduzetnika iz Celja Mirka Tuša, odnosno ujedinjavanje njihovih maloprodajnih kapaciteta, bilo bi međufaza, odnosno priprema za prodaju tako udružene mreže jednoj od većih europskih trgovačkih tvrtki.

Kao potencijalno najvjerojatniji budući strateški partner tako se već sada spominje talijanska tvrtka Coop, najveći talijanski trgovac, čiji godišnji prihodi premašuju 13 milijardi eura.

Za takav rasplet situacije u prvom su redu zainteresirani bankari, koje je zadnjih godina brinuo pad poslovnih rezultata i tržišnog udjela Tuša u Sloveniji, gdje je Tuš jedan od najvećih trgovačkih lanaca.

Za razliku od Tuša, položaj Plodina na hrvatskom tržištu i njegovi poslovni rezultati su dobri, pa je lani tvrtka ostvarila 3,26 milijardi kuna prihoda, ali je i kod nje problematična kreditna izloženost, jer joj dugovi zadnjih godina prelaze 220 milijuna eura, predstavljajući opterećenje u njezinom radu i razvoju, tvrdi Dnevnik. (Banka.hr / Hina)

Prethodni članakTvornica ulja Gea: Prodaja porasla 2%
Sljedeći članakProizvođači će biti obeštećeni za podijeljeno ili uništeno voće i povrće