Četvrtom sezonom projekta vrtim zdravi film dosegnuta brojka od 8.000 djece koja uče o pravilnoj prehrani

Stručnim skupom u Zagrebu, koji je okupio nastavnike tjelesne i zdravstvene kulture iz 63 osnovne škole iz cijele Hrvatske, započela je četvrta sezona projekta Vrtim Zdravi Film, koji zajednički provode Hrvatski školski sportski savez i tvrtka Nestlé Adriatic.

Projekt, čiji je cilj edukacija učenika sedmih razreda o važnosti pravilne prehrane i bavljenja tjelesnom aktivnošću, ove će školske godine obuhvatiti više od 3.300 učenika i time dosegnuti brojku od ukupno 8.000 djece sudionika u projektu.

“Koliko je Vrtim Zdravi Film važan za našu zajednicu govori i zabrinjavajuća brojka od 15,7% učenika koji su se u prošloj sezoni projekta izjasnili kao redovito tjelesno aktivni minimalno 60 minuta dnevno. Nadamo se da ćemo s ovim i sličnim projektima potaknuti mlade da se više kreću i barem rekreativno bave sportom te da od rane dobi usvoje pravilne prehrambene navike”, izjavio je Nikola Perković, predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza.

Edukativne materijale projekta osmislili su stručnjaci iz tima doc.dr.sc. Darije Vranešić Bender uz pomoć profesorice kineziologije Ines Jerčinović i profesora biologije Željka Krstanca. Svi materijali za četvrtu sezonu dopunjeni su temeljem povratnih informacija profesora koji su provodili edukaciju, kao i rezultatima istraživanja o znanju, stavovima i navikama djece koja su sudjelovala u projektu, a koje je obradio Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Nastavnici tjelesnog i zdravstvenog odgoja koji provode projekt u školama će tako, nakon pripreme od strane stručnjaka nutricionista, već od sredine listopada krenuti s edukacijom. Učenici će kroz četiri školska sata dobiti osnovna znanja o pravilnoj prehrani, planiranju prehrane, tijelu i hrani te savjete kako praktično primijeniti stečena znanja.

“Vrtim Zdravi Film dio je Nestlé inicijative pod nazivom ‘Healthy Kids’ (Zdrava djeca), u kojoj je samo u prošloj godini sudjelovalo više od 6,9 milijuna djece iz 68 zemalja diljem svijeta. Iznimno smo ponosni što su i hrvatski sedmaši dio ovog globalnog projekta. Nadamo se da će škole, ali i roditelji shvatiti važnost svoje uloge kada je riječ o kreiranju pozitivnih prehrambenih navika od najranije dobi, a sve kako bi zajedničkim snagama podržali napore javno-zdravstvenih institucija u prevenciji pretilosti, jednog od vodećih problema modernog doba”, izjavila je Irena Kurtanjek, voditeljica projekta za regiju iz Nestlé Adriatica.

Važnost projekta prepoznali su i Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Agencija za odgoj i obrazovanje, proslavljeni sportaši Gordan Kožulj, Nika Fleiss i Matej Mamić te mlade nade hrvatskog nogometa Luka Capan i Ivan Fiolić, koji su projektu dali svoju podršku u ovoj sezoni.