marko matić - otvaranjeU Umagu je započeo središnji poslovno-tehnološki događaj u regiji, jubilarni WinDays15 koji je i ove godine okupio brojne stručnjake iz ICT industrije i poslovnog svijeta.

Glavne teme ovogodišnje Business konferencije su nezaposlenost mladih, novi poslovni modeli i učinkovito upravljanje ljudskim resursima.

Konferencija je započela Business dijelom s ciljem kako bi se dodatno naglasila važnost međusobne uske suradnje gospodarstvenika i ICT industrije, odnosno neophodnosti korištenja novih tehnologija i inovacija za uspješno i konkurentno poslovanje.

Sve teme predstavljaju važan temelj za izgradnju globalno konkurentnog biznisa i suočavanje s izazovima budućnosti. Jedan od najvećih izazova današnjice je zasigurno i rješavanje problema nezaposlenosti mladih ljudi, a upravo ovdje ICT industrija ima prostora za zanimljive prijedloge i rješenja.

WinDays15 Business konferenciju otvorio je Marko Matić iz tvrtke Microsoft Hrvatska te je istaknu kako je u suvremenoj ekonomije najvažnije biti spreman na kontinuiranu prilagodbu novim tehnologijama, jer jedino što je vječno jest mijena.

Panta Rhei. Čuvena izreka koja potječe od grčkih filozofa i koja govori o promjeni kao jedinoj konstanti u okruženju kojeg nazivamo svijetom. Ista ta promjena nije zaobišla niti koncept ovogodišnje WinDays15 konferencije, s ciljem da ostane aktualna, prepoznatljiva i svoja.

Naime, nakon pet godina WinDaysi opet započinju poslovnim dijelom konferencije. Ova promjena je vrlo bitna. Imamo priliku kroz dva dana predavanja, diskusija na okruglim stolovima, druženjima i razgovorima na marginama konferencije, iznjedriti zaključke koji će imati jedan te isti nazivnik – promjenu.

Ovogodišnja WinDays Business konferencija, u svom 7. izdanju, ima dvojaki cilj. U prvom redu želimo kroz relevantne primjere, iskustva temeljena na svakodnevnom radu i istraživanjima pokazati da se u Hrvatskoj ipak može stvarati, biti i ostati uspješnim, pritom navodeći odgovore na najteže pitanje – pitanje kako.

U konačnici, tijekom prva dva dana u Umagu želimo kreirati zaključke i prijedloge kao rezultat dvodnevnog razmišljanja i razmjene iskustava svih sudionika: što Hrvatska mora učiniti i što mora prestati činiti kako bi vidjeli željeni napredak u poslovnoj zajednici i društvu u cjelini? Upravo ovi zaključci bit će tema okruglog stola na centralnoj svečanosti, kao svojevrsno finale poslovnog dijela konferencije.

Nakon otvorenja Business konferencije uslijedila su predavanja Tomislava Tipurića, direktora sadržaja konferencije WinDays15 na temu “Imamo li hrabrosti pisati budućnost uspješne Hrvatske?“, zatim Nenada Paceka “Unaprijedite poslovanje – Primjenjivi poslovni modeli za zemlje u razvoju”, Dražena Nikolića “Kako izgraditi poslovni modem na tehnologiji budućnosti“ te Andrije Čolaka “Hrvatski proizvodi za globalnu nišu – Surfnfries”.

Ipak, središnji događaj dana bio je okrugli stol “Hrvatska 2020 – društvo u kojem poduzetnik stvara blagostanje” na kojem su sudjelovali Ivan Vidaković, Microsoft Hrvatska, Nenad Pacek, Global Success Advisors, Ante Mandić, IN2, Branko Roglić, Orbico, Nenad Bakić, Selectio, Berislav Horvat, EY uz moderatora Petra Štefanića.

Sugovornici na okruglom stolu zaključili su da je za izlaz iz krize potrebno ekonomiju okrenuti prema izvozu, reformirati pravosuđe, zatim napraviti radikalne reforme u obrazovanju – uvesti informatiku kao obavezni predmet već u 1. razredu osnovne škole. Također, potrebno je donositi odluke, svatko tko radi i griješi, no bez grešaka nema niti napretka prema dalje.

Jednako tako, potrebno je novim tehnologijama uvesti transparentnost u javnu službu te ju učiniti efikasnim servisom koji će pomoći poduzetnicima u pokretanju hrvatskog gospodarstva. Zajednički nazivnik svih zaključaka je proaktivnost, odlučnost i produktivnost svih dionika na različiti razinama društva. Ivan Vidaković, direktor tvrtke Microsoft Hrvatska stavio je naglasak na odgoj mladih poduzetnika.

Danas je trend u svijetu unutar samih kompanija stvarati poduzetnike, tako zvane „intrapreneurs“. Riječ je o edukaciji zaposlenika u kojoj se oni sami potiču na stvaranje dodatnih vrijednosti, gdje se cijeni njihova inovativnost te kreativnost. Upravo na taj način odgajamo nove generacije koje će biti uspješnije, kako unutar velikih sustava, tako i samostalno na različiti tržištima. Poduzetništvo je zasigurno jedno od rješenja na trenutnu ekonomsku krizu.

Na prvom danu Business konferencije, WinDays15 tim je ugostio i dvojicu uglednih inozemnih predavača – Ade McCormack i Koen Gonnissen – koji su govorili u upravljanju ljudskim potencijalima i izazovima koje donosi digitalan svijet.

Cjelokupni program konferencije možete pogledati na web stranici