Podravka: Dobit u prvom polugodištu 195,4 mln kuna

Iz kompanije napominju kako su nakon snažnog rasta cijena sirovina u drugoj polovici 2021., zbivanja povezana s ratom u Ukrajini izazvala dodatan rast cijena svih sirovina, materijala i energenata, što je imalo znatan negativan utjecaj na uvjete poslovanja, i u segmentu prehrane i u segmentu farmaceutike

Grupa Podravka u prvom je polugodištu ostvarila prihode od prodaje od 2,4 milijarde kuna, što je 195,7 milijuna kuna ili 8,8 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, a normalizirana neto dobit Grupe iznosi 195,4 milijuna kuna, i manja je za 2,7 milijuna, odnosno 1,3 posto, izvijestili su iz kompanije.

Napominju kako su nakon snažnog rasta cijena sirovina u drugoj polovici 2021., zbivanja povezana s ratom u Ukrajini izazvala dodatan rast cijena svih sirovina, materijala i energenata, što je imalo znatan negativan utjecaj na uvjete poslovanja, i u segmentu prehrane i u segmentu farmaceutike.

U prvoj polovici godine, kako navode u priopćenju, troškovi sirovina su porasli za 21,6 posto, a ograničen pristup tržištima Rusije i Ukrajine dodatno je negativno utjecao na profitabilnost segmenta farmaceutike.

“Međutim, utjecaj snažnog rasta cijena sirovina, materijala i energenata nije se u cijelosti odrazio na poslovanje u prvoj polovici 2022. zahvaljujući zalihama nabavljenim po nižim cijenama u prethodnom razdoblju. Valja, stoga, očekivati da će snažan rast cijena sirovina i energenata imati znatne učinke na poslovanje grupe i u drugoj polovici godine”, ističe se u priopćenju.

“Iako kretanja na tržištu i strelovit rast cijena sirovina snažno utječu na troškove poslovanja, a time i profitabilnost kompanije, ustrajali smo na provođenju planiranih investicijskih aktivnosti, poboljšanju uvjeta rada te povećanju plaća naših zaposlenika. Osobito sam zadovoljna da je, u uvjetima rastuće inflacije, prosječna neto plaća radnika u lipnju, usporedno s lipnjem 2021., bila 14 posto veća, što je više od prosjeka Hrvatske gdje je taj rast iznosio 8,2 posto”, poručila je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić istaknuvši da takvo povećanje plaća predstavlja nastavak rasta ulaganja u plaće radnika koje je, samo u ovoj godini, iznosilo 35 milijuna kuna.

Iz Podravke navode i kako nastavljaju s ulaganjima u strateške projekte koji uključuju investicije u modernizaciju i uvođenje novih proizvodnih linija, povećanje energetske učinkovitosti te unapređenje uvjeta rada.

Dovršena je investicija u klimatizaciju proizvodnih pogona u Koprivnici i Varaždinu, čime su se znatno poboljšali radni uvjeti u tvornicama.

U idućim mjesecima očekuje se i početak rada sunčane elektrane čija je izgradnja u tijeku na krovovima tvornica juha i Vegete, dječje hrane i kremnih namaza te Mesne industrije Danica.

Također, projekt izgradnje novog logističko-distributivnog centra u Koprivnici odvija se prema planu, a tijekom trećeg tromjesečja očekuje se dovršetak digitalizacije upravljanja proizvodnjom u Tvornici juha i Vegete. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakZavršilo drugo izdanje Žujine kampanje “Čuvaj, pazi, ne bacaj!”
Sljedeći članakStrateško partnerstvo Dukata i SUMT-a