pašteta kruh midiStiglo je ljeto, a s njime i porast temperature. Bilo da vam se ne da satima stajati za štednjakom ili se spremate na izlet, uvijek možete posegnuti za nekim brzim, a opet ne preteškim obrokom, kao što je pašteta s kruhom s malo svježeg povrća sa strane. Ukusan obrok kojem nećete moći odoljeti

U kategoriju pašteta ubrajamo mesne, riblje i povrtne paštete, tako da svatko može pronaći nešto za sebe. Tu su također paštete koje su posebno namijenjene kako djeci, tako i odraslima, te paštete koje se čuvaju u hladnjaku i one koje se mogu čuvati izvan hladnjaka.

Unatrag zadnjih godinu dana, (od travnja 2010. do ožujka 2011. godine) prema Nielsenovom mjerenju maloprodaje, kategorija pašteta ostvarila je prodaju od 4 tisuće tona, što je 2,9% manje u odnosu na isto prijašnje razdoblje.

pastete-kolicinska-prodaja-graf-largeVrijednosna prodaja iznosila je 240 milijuna kuna, što je 4,2% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Iz podataka je vidljivo da je količinska prodaja pala manje u odnosu na vrijednosnu prodaju.

Ovakav trend objašnjavamo činjenicom da je došlo do povećanja prodaje ekonomičnijih pakiranja (velikih pakiranja i multipakiranja).

U zadnjih je godinu dana u odnosu na isto ranije godišnje razdoblje najviše porasla vrijednosna prodaja multipakiranja (+1,6%), dok je prodaja zasebnih pakiranja pala (-4,6%).

MESNE DOMINIRAJU
Najčešća podjela pašteta je na mesne, riblje i povrtne. Mesne paštete čine 93% količinskog udjela kategorije, riblje 6%, dok povrtne paštete čine tek 1% udjela.

Mesne paštete mogu biti od različitih vrsta mesa, a najzastupljenije su pileća jetrena (10% količinskog udjela u mesnim paštetama), kokošja (8%), pileća (5%), goveđa (2%) i pureća (2% udjela).

Većina pašteta se ne mora čuvati u hladnjaku (93%), dok se preostalih 7% ipak mora pohraniti u hladnjaku. Paštete se također mogu podijeliti i prema tome kome su namijenjene: odraslima (96% pašteta) ili djeci (4% pašteta).

Na hrvatskom tržištu, uz bok domaćim proizvođačima, stoje i strane marke. Gledano prema vrijednosnom udjelu, vodeći proizvođači u kategoriji (s pripadajućim robnim markama) u zadnjih godinu dana na hrvatskom tržištu su: Gavrilović (Gavrilović, Gala, Hlapić), Pik Vrbovec (Piketa, Pik), Droga Kolinska (Argeta), Podravka (Podravka, Leo, Eva), Vindija (Cekin, Vila, Vindon) i Bolton Alimentari S.p.A. (Rio Mare). Trgovačke robne marke čine oko 5% ukupne vrijednosne prodaje kategorije.

pastete-lokacija-prodaje-graf-largeLJETNA KATEGORIJA
Gotovo da nema trgovine koja u svojem prodajnom asortimanu nema bar jednu vrstu paštete.

Tako se one količinski najbolje prodaju u hiper/supermarketima, gdje se prodaje više od polovice cjelokupne kategorije (55%), zatim u velikim (19%) i srednjim trgovinama mješovitom robom (19%) te malim trgovinama mješovitom robom (7%).

Kategorija pašteta je sezonalna te se u razdoblju od lipnja do rujna ostvari 40% ukupne godišnje prodaje.

Budući da su paštete praktične u različitim situacijama, a uzevši u obzir da je ljetna sezona počela i time obogatila ponudu na tržištu, sigurni smo da ćete na policama vaše trgovine pronaći svoj omiljeni okus i uživati u njemu.

Preferirate li radije velika ili mala pakiranja, vjerujete li više hrvatskoj kvaliteti ili stranim proizvođačima, izbor je na vama. I neka ljeto počne – ukusnim namazom paštete!

JEDNOSTAVNO, BRZO I UKUSNO
Koji je idealan proizvod u ljetnim mjesecima čak i bez čuvanja u hladnjaku? Bilo za doručak ili međuobrok, umjesto sendviča za put ili brzi obrok na plaži? Nemate ideju? Jeste li razmišljali o pašteti? Mogu pronaći u svim trgovačkim centrima, raznih proizvođača i marki, okusa i pakiranja, tako da ćete zasigurno pronaći nešto za sebe. A ukoliko imate više slobodnog vremena i želite probati nešto novo te usavršiti kulinarske vještine, jednostavno posegnite za izradom vlastite paštete. Mašti na volju i uživajte u svom slasnom receptu, bilo da se radi o pašteti s tunom, mesom ili povrćem. U slast!

KRISTINA VRDELJA
nielsen-logo-small