Pokraj Varaždina otvoren podatkovni centar ‘bez kojeg ne bi bilo interneta’

Data Centar North

U prvoj fazi realizacije u projekt je uloženo 17 milijuna eura, dok će u drugoj fazi najavljenoj za iduću godinu biti uloženo dodatnih 5 milijuna eura

U varaždinskom naselju Brezje u utorak je otvoren Data Centar North, najveći i najmoderniji podatkovni centar u Hrvatskoj i regiji, u koji će biti ukupno uložena 22 milijuna eura, a kako je naglašeno, riječ je o jednom od najvećih privatnih doprinosa nacionalnoj i ekonomskoj sigurnosti Republike Hrvatske.

Podatkovni centar smješten je na parceli od 12.000 četvornih metara, obuhvaća više od 2.000 četvornih metara IT prostora te ima više od 4MW instalirane snage, a jedini je koji nudi najviši stupanj sigurnosti svim svojim klijentima.

Na svečanosti otvorenja bili su predsjednik RH Zoran Milanović, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, a projekt je predstavio Matija Grabar, predsjednik uprave tvrtke Cratis d.o.o. koja stoji iza projekta.

“Mi u pravilu radimo servise koji su cjeloviti. Vi imate tvrtku, mi dođemo i damo vam apsolutno sve što se tiče IT-a, a da bi mogli korisniku garantirati savršene usluge, morali smo kontrolirati cijeli proces. Za sve nam je to nedostajala jedna komponenta, a to je podatkovni centar i to nam je bila prva motivacija da napravimo takav objekt”, rekao je Grabar. Dodao je da je druga motivacija bila činjenica da izvan Zagreba nema podatkovnog centra te naglasio da upravo takvi objekti čine internet.

“Ako nema ovakvog objekta vi ne možete obavljat transakcije, dizati novce s računa, ne možete čitati online vijesti, telefonirati, pristupati Facebooku. Kako bi naša ekonomija izgledala kada bi ovakav objekt prestao raditi”, upitao je Grabar, dodajući da takvi objekti osiguravaju i omogućavaju današnji internet.

Grabar je istaknuo i da će DC North kao najveći podatkovni centar u Hrvatskoj osigurati i podići nacionalnu sigurnost te stabilnost gospodarstva. U prvoj fazi realizacije u projekt je uloženo 17 milijuna eura, dok će u drugoj fazi koju je Grabar najavio za iduću godinu biti uloženo dodatnih 5 milijuna eura.

“U prvoj fazi ako govorimo o serverskim ormarima, kapacitet je 312 ormara 800×1200, a oni iz struke će znati koliko je to komforno. Ako krenemo od javnih ustanova, bolnica, financijskog sektora, sve na čemu je bazirano naše gospodarstvo u nekom obimu koristi usluge ovakvih objekata”, pojasnio je Darko Pintarić, direktor tvrtke DC North.

Vrijedi istaknuti da je najviše standarde kvalitete DC North prepoznao i svjetski renomirani Uptime Institut koji je podatkovnom centru dodijelio certifikat Tier III Facility, po čemu je jedinstven u Hrvatskoj. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakPIT Adria Summit 2023: ”Mjesto susreta proizvodnje i industrije na kojem morate biti!”
Sljedeći članakPočela berba maslina u Agrolaguni, očekuje se proizvodnja 150 tisuća litara ulja