Ponude za Mercator dali samo Agrokor i MID Europa

Obvezujuće ponude za kupnju 53 posto dionica Mercatora predali su samo koncern Agrokor i financijski fond MID Europa Partners, objavili su u ponedjeljak slovenski mediji koji se pozivaju na neslužbene informacije.

Rok za predaju obvezujućih ponuda istekao je u petak, a ponude nisu dali fondovi CVC Capital i Bain Capital koji su sudjelovali u prijašnjem postupku predaje neobvezujućih ponuda i pregleda poslovanja najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, navode Delo, Dnevnik i poslovni list Finance.

Službenih informacija nema, a s prispjelim ponudama koje su ispod očekivanja vlasnika u utorak će se upoznati nadzorni odbor najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, navode mediji u Sloveniji.

Prema neslužbenim informacijama koje prenosi Delo, Agrokor je svoju ponudu bazirao na tržišnoj kotaciji dionice Mercatora na Ljubljanskoj burzi i ona iznosi oko 110 eura, dok se MID Europa Partners odlučio za drugi pristup, te cijenu nije naveo nego ponudio samo dokapitalizaciju Mercatora.

Ponuda financijskog fonda više odgovara Mercatoru, a Agrokorova vlasnicima trgovačkog lanca, među kojima je uz Novu Ljubljansku banku (NLB) najveći Pivovarna Laško (PL) koja se mora razdužiti, a vjerovnicima – slovenskim bankama – duguje 360 milijuna eura, navodi Delo.

Vodeći slovenski list dodaje da su na potezu vlasnici 53 posto ponuđenih dionica Mercatora koji će morati odlučiti jesu li dvije ponude dovoljno privlačne za nastavak pregovora s jednim ili oba potencijalna kupca, te da brzu odluku o tome očekuju i uprava Mercatora, te njegov nadzorni odbor koji se sastaje u utorak.

Ljubljanski Dnevnik navodi da su prispjele ponude ispod očekivanja, te da je Agrokorova ponuda ‘ponižavajuća’, ‘neozbiljna’ i s nejasnom financijskom konstrukcijom jer je predana bez bankovnih jamstava, uz neobvezujuće pismo potpore fondova Blackstone i One Equity Partners.

I ponuda Agrokora i ponuda MID Europe prema neslužbenim informacijama na koje se poziva taj list ‘bitno odstupaju’ od očekivanja konzorcija vlasnika 53 posto dionica Mercatora (više banaka i Pivovarne Laško). (H)

Prethodni članakU HGK održana 28. HACCP radionica za voditelje HACCP tima
Sljedeći članakGodišnji rast proizvođačkih cijena u industriji