internet-trgovina-ilustracija-midiUšteda vremena, novca i energije – to bi bile glavne prednosti kupovine putem interneta. U virtualnoj trgovini, isto kao i u onoj klasičnoj, na prvom mjestu mora biti kvaliteta usluge i zadovoljstvo kupca

Prema najnovijem istraživanju agencije GfK, provedenom u prosincu 2010. godine, u 67 posto hrvatskih kućanstava nalazi se po jedno osobno računalo, bilo da je riječ o klasičnom stolnom računalu ili prijenosniku. Shodno tome, priključak na internet ima 62 posto kućanstava.

Od mnogobrojnih internetskih aktivnosti, internet kupovina se zasad najsporije razvija i tek nešto više od 10 posto korisnika interneta “šopingira” online.

S obzirom da Hrvati prate svjetske trendove, ali nažalost, za njima uvijek malo kaskaju, sigurni smo da kupovina putem interneta u Hrvatskoj tek treba zaživjeti.

U fokusu našeg članka prvenstveno su internet trgovine mješovitom robom kakvu na hrvatskom tržištu zasad ima Konzum, Mercator, lanac trgovina Krković te splitska e-butiga.

Internet trgovina omogućuje bolje planiranje i organizaciju vremena, izbjegavanje gužve, čekanja u redovima te nošenja teških vrećica punih namirnica. Kupac tijekom naručivanja bira proizvode iz pregledno strukturiranih kategorija, a istovremeno može kontrolirati i ukupne troškove kupovine.

Kvalitetna internet trgovina mora imati isto tako kvalitetnu i uspješnu dostavu koja svoje kupce mora svaki puta iznova oduševiti najboljim i najkvalitetnijim asortimanom iz trgovine. To je garancija za ponovni klik!

Prvi u Hrvatskoj
Konzumova internet prodavaonica započela je s radom 2002. godine, a od 2006. posluje pod današnjim imenom. Trenutno ju koristi oko 25.000 korisnika, s tim da broj korisnika kontinuirano raste.

“Nakon registracije na web stranici, kupci odabiru proizvode koje žele kupiti i dodaju ih u svoju virtualnu košaricu. Narudžba se može realizirati minimalno danas za sutra, a moguće ju je realizirati i do 7 dana unaprijed. Načini plaćanja su online putem kreditnih kartica ili prilikom dostave gotovinom, odnosno kreditnim i debitnim karticama”, objašnjava Ana Mitrović, voditeljica Ureda za odnose s javnošću Konzuma.

Sve transakcije plaćanja u potpunosti su zaštićene sukladno najmodernijim i najvišim standardima ISO 27001, koji predstavlja svjetski poznati standard za implementaciju sustava upravljanja sigurnošću informacija (ISMS).

U ponudi Konzumove internet prodavaonice nalazi se više od 20.000 proizvoda koji uključuju široku ponudu hrane i pića te bogat asortiman svježih proizvoda: voća i povrća, mesa i ribe, pekarski i mliječni asortiman, kao i proizvode iz segmenta kućanskih potrepština, ljepote i njege, dječjeg svijeta, i dr.

Kako doznajemo u Konzumu, sve akcijske cijene proizvoda iz aktualnih Konzumovih promotivnih ponuda vrijede i za kupnju putem interneta, a ujedno se sakupljaju i nagradni bodovi uz korištenje MultiPlusCard kartice. Osim toga, kupce često nagrađuju i kuponima, posebnim akcijskim popustima ili specijalnim poklonima.

Dostava naručenih proizvoda vrši se na području grada Zagreba i okolice, Velike Gorice, Dugog Sela, Samobora, Zaprešića i Brdovca, kao i na području grada Rijeke, Opatije i Kraljevice te na području grada Splita, Trogira i Podstrane.

U planu je širenje internet prodaje te će u 2011. godini Konzum proširiti ovu uslugu na područje grada Osijeka. Uskoro će uslugu internet prodaje ponuditi i drugim većim gradovima i regijama diljem Hrvatske.

“Potencijal interneta je zaista velik i zato Konzumova internet prodavaonica redovito prati svjetske trendove i razvija se s ciljem jačanja liderske pozicije na tržištu online kupnje”, naglašava Mitrović.

Konzum je prvi među trgovačkim lancima u Hrvatskoj implementirao i jedinstvenu aplikaciju za smart mobilne uređaje.

Besprijekorna usluga
Trgovački lanac Mercator pokrenuo je internet trgovinu 2007. godine, a danas je dostupna korisnicima na području Zagreba i šire okolice. Pokretanje je uključivalo niz informatičkih i logističkih rješenja kako bi se na najoptimalniji način zadovoljili e-kupci.

“Preuredili smo skladišni prostor za brži prijem i distribuciju proizvoda, opremili prostorije, nabavili nove velike hladnjake, dostavna vozila i sl.. Pazimo da sve namirnice koje se dostavljaju kupcu budu besprijekorne, posebno voće, povrće i svježi program”, ističe Lea Marcijuš, voditeljica službe za odnose s javnošću Mercatora.

U ponudi Mercatorove internet trgovine trenutno je oko 13.000 proizvoda robe široke potrošnje, od voća i povrća preko svježeg programa do kozmetičkih i kućnih potrepština, školskog pribora i druge galanterije.

Cijene u internet trgovini identične su onima u Mercatorovim hipermarketima, a narudžbe je moguće ostvariti 24 sata na dan, sedam dana u tjednu.

Korisnicima internet trgovine na raspolaganju su sve Mercatorove akcije i popusti, a korisnici Mercator Pika kartice svaki mjesec mogu kupiti posebno odabrane proizvode po povoljnim cijenama.

Prosječna košarica Mercatorove internet trgovine iznosi oko 550 kuna, a broj korisnika raste iz godine u godinu.

“Kupci su posebno zadovoljni načinom na koji su proizvodi, odnosno robne kategorije strukturirane u internet trgovini te su jako zadovoljni dostavom. Sve češće imamo upite vezano za proširenje distribucijske mreže”, doznajemo u Mercatoru.

Popust za preporuku
Tvrtka Krković osnovana je 1993. godine s maloprodajom robe široke potrošnje kao glavnom djelatnosti. Danas imaju ukupno sedam trgovina, od kojih su tri u Zaprešiću, a četiri u Zagrebu.

Od 2005. godine imaju sklopljen ugovor s Velproom i partnerstvo u sklopu projekta Plus Market. Sredinom 2010. godine pokrenuli su internet trgovinu Krković, koja danas ima oko 30 stalnih korisnika i ostvaruje oko 20.000 kuna mjesečnog prometa.

U ponudi internet trgovine zasad se nalazi samo dio proizvoda iz ukupnog asortimana, ali uskoro planiraju proširiti ponudu.

“Imamo svog dostavljača koji robu dostavlja na području Zagreba i Zagrebačke županije, a dostava je besplatna za narudžbe iznad 300 kuna. Također, svaki kupac koji nas preporuči putem interneta za svaku preporuku dobiva 10 posto popusta na kupljenu robu i potpuno besplatnu dostavu narednih mjesec dana”, kaže Vlado Bilić, vlasnik trgovina Krković.

Internet butiga
Prvi online supermarket na području Splita, pokrenuo je student Josip Kurbaša 2009. godine. Od tada, uz dobru organizaciju te angažman vrhunskih internetskih stručnjaka i savjete iskusnih trgovaca, e-butiga se razvila u jedan od najboljih programa za internet kupovinu u Hrvatskoj.

Za razliku od internet trgovina velikih trgovačkih lanaca, e-butiga uz internet trgovinu nema i klasični prodajni prostor.

Narudžbe kupaca primaju telefonski i putem elektroničke pošte na adresi info@e-butiga.com. U skladištu imaju više tisuća artikala, čija dostava je besplatna ukoliko je minimalni naručeni iznos 200 kuna.

Krajem 2010. godine proširili su poslovanje na Osijek, a i u 2011. nastavljaju ekspanziju po svim većim gradovima u Hrvatskoj.

“Tijekom proteklih 13 mjeseci bilježimo mjesečno povećanje broja korisnika u visini od 10 posto i mjesečni rast prometa od oko 15 posto. S obzirom da nismo ulagali u klasični marketing, već smo se predstavljali uglavnom preko društvenih mreža, i više smo nego zadovoljni”, navodi Josip Kurbaša, direktor e-butige.

U idućem razdoblju planiraju predstaviti novi software e-butige s mnoštvom noviteta i pojednostavljenog sustava narudžbi. Također, predstavit će i mobile e-butigu s aplikacijama za iPhone, Blackberry, Nokiju te wap za ostale mobilne uređaje.

internet-trgovina-graf-largeNovi internauti
Iako dosad nije imao internet trgovinu, Spar Hrvatska bi svoju ponudu uskoro trebao proširiti i ovom vrstom usluge. Kako doznajemo, početkom godine proradilo je Sparovo centralno skladište tako da su prevladani svi dosadašnji organizacijski problemi po pitanju pokretanja internet trgovine.

Spar Hrvatska ima svoju web stranicu koja se svakodnevno ažurira, a redovito se koristi uslugama oglašavanja na ostalim web stranicama u sklopu marketinških kampanja.

Trgovački lanac Billa, sukladno konceptu poslovanja REWE grupe u cijeloj Europi, za sada ne namjerava pokretati internet trgovinu. “Za navedeno uvijek postoji mogućnost te se prati interes kupaca temeljem kojeg se u budućnosti može donijeti odluka o pokretanju prodaje putem interneta”, kažu u Billi.

U trgovačkom lancu Kaufland zasad su koncentrirani na klasičnu prodaju proizvoda u svojim centrima i izravan kontakt s kupcima, međutim, svjesni su činjenice da je internet sve prisutniji medij.

Ukoliko se pokaže potreba razmotrit će i uvođenje internet trgovine u svoje poslovanje, a dotad internet stranicu u Kauflandu koriste za oglašavanje tjednih prodajnih akcija i informacija o ostalim pogodnostima kupovanja.

Izrada internet trgovine
“Najjednostavnija web trgovina može se dobiti već za 10.000 kuna + PDV i uz adekvatan angažman klijenta najčešće je gotova za 30 dana. Veći standardizirani paketi dostupni su po cijeni od oko 20.000 kn + PDV, dok razvoj web trgovina po mjeri većih kupaca ima cijenu koju je teško predvidjeti unaprijed”, objašnjava Višnja Železnjak, direktorica prodaje i marketinga logIT, tvrtke koja se bavi izradom internet trgovina. Za izradu internet trgovine skoro pa i nema ograničenja, ali svakako najuspješnije su one koje pripadaju trgovcima koji su se već dokazali u klasičnoj trgovini. Takve tvrtke već poznaju biznis i trgovačku djelatnost, a internet trgovinu doživljavaju kao dodatan prodajni kanal, odnosno kao još jednu poslovnicu. Kada se uspoređuje cijena otvaranja prave trgovine s cijenom pokretanja internet trgovine, ispada da je ova online varijanta daleko pristupačnija. “Najzadovoljniji su oni trgovci koji su pri pokretanju webshopa svjesni da odmah trebaju započeti i s isplativim internet marketingom te trgovine”, objašnjava Železnjak. Internet trgovina nije limitirana na kvart, grad, pa čak ni na državu, a kupaca ima gdje god ima interneta. Ovisno o tome koliko su klijenti spremni uložiti u inteligentni i isplativi internet marketing, tolike su i mogućnosti koje im se pružaju. Iako je internet marketing u Hrvatskoj još uvijek u povojima, iz godine u godinu povećava se broj dostupnih kanala na kojima se proizvođači mogu oglašavati. “I dalje prevladava klasično oglašavanje putem bannera, ali budućnost pripada onim trgovcima koji prvi prihvate nove trendove i počnu investirati u njih. Dobitna kombinacija glasi: tražilica + mobilni internet + društvene mreže”, kaže direktorica prodaje logIT-a. Unatrag dvije godine situacija u Hrvatskoj se dosta promijenila. “Donedavno su zahtjevi za izradu web trgovina bili uglavnom bez implementacije kartičnog plaćanja, a danas se klijenti sve više odlučuju upravo za tu vrstu plaćanja. To najbolje govori o sve većem povjerenju koje ljudi imaju u internet trgovinu”, doznajemo od Maje Blaguški iz tvrtke Virtus dizajn.
Virtualna tržnica
Za razliku od razvijenih zemalja Europe, u Hrvatskoj ne postoji optimalno tržište voća i povrća, koje bi reguliralo ponudu i potražnju. Kako bi doskočio tom problemu, Stjepan Dumančić je u kolovozu 2010. godine odlučio pokrenuti Burzu voća i povrća. Formirana kao online platforma, Burza voća i povrća trebala bi obuhvatiti sve proizvođače, otkupljivače, prerađivače te pružatelje cijelog spektra uslužnih poslova vezanih uz voćarstvo i povrtlarstvo u Hrvatskoj. “U projekt je uloženo oko godinu dana rada, a trenutno brojimo 52 korisnika i pokrivamo više od 360 hektara zemlje pod voćem ili povrćem”, govori Stjepan Dumančić, inače mladi proizvođač jabuka. Na ideju virtualne tržnice došao je kako bi proizvođačima olakšao prodaju i pronalazak potencijalnih otkupljivača, ali i trgovcima omogućio jednostavan pristup informacijama o trenutnoj ponudi voća i povrća te aktualnim cijenama. Osim toga, Burza voća i povrća nudi određene popuste te različite informacije o voćarskoj i povrtlarskoj proizvodnji.