U prva četiri mjeseca ove godine ugostitelji su prijavili za 431,8 milijuna kuna već promet nego u istom razdoblju lani, a trgovci za 2,35 milijardi, pokazali su podaci Porezne uprave dobiveni temeljem usporedbe PDV obrazaca.

Porezna uprava ističe kako je zadovoljna i rezultatima za travanj, tijekom kojega su fizičke osobe, uglavnom ugostitelji, prijavili promet veći za 46 posto u odnosu na isti mjesec 2012. godine. Povećanje prometa u travnju prijavile su i male pravne osobe za 31 posto. Obveznici koji su u sustav fiskalizacije ušli 1. travnja, također su polučili dobre rezultate, kažu u Poreznoj upravi.

Fizičke osobe koje spadaju u djelatnost trgovine na veliko i malo te popravka motornih vozila i motocikala u travnju 2013. prikazali su 6,77 posto veći promet nego prošle godine, dok je kod malih pravnih osoba promet povećan za 8,07 posto. Odvjetnici, koji su u sustav fiskalizacije također ušli 1. travnja, ostvarili su promet veći za 10,77 posto u odnosu na travanj 2012. godine.

Iz Porezne uprave naglašavaju da su podaci proizašli iz usporedbe PDV obrazaca koje su podnijeli obveznici fiskalizacije kod kojih je Porezna uprava obavljala nadzor.
Riječ je o 5486 fizičkih i malih pravnih osoba koje spadaju u Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, 248 odvjetnika i 10.694 obveznika koji spadaju u djelatnosti Trgovina na veliko i na malo, popravak motornih vozila i motocikala. (Privredni vjesnik)