Povezuju se HOK i HGK da bi postigli veću efikasnost

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Mato Topić danas su potpisali Sporazum o međusobnoj dugogodišnjoj suradnji.

Cilj Sporazuma je unaprjeđenje daljnjeg zajedničkog rada i suradnje HOK-a i HGK-a koji su u zadnje dvije godine potpisali niz sporazuma o zajedničkom djelovanju.

Nadan Vidošević je istaknuo da postoji očit nedostatak institucionalne suradnje u Hrvatskoj te da se javila potreba za boljom suradnjom, što je prepoznala i Vlada RH ističući takvu potrebu u cijelom društvu za izlazak iz krize i ostvarenje stabilnog i održivog napretka u budućnosti.

HOK i HGK, prema njegovim riječima, žele ostvariti bolju organizaciju i povezanost da bi postigli veću efikasnost, ali i pokazati primjerom kako ostvariti dobru institucionalnu suradnju.

Sporazum između ostalog obuhvaća zajedničke nastupe na sajmovima, unaprjeđenje sustava strukovne izobrazbe, promociju cjeloživotnog učenja, pripremu i realizaciju projekata bitnih za povećanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, kao i podizanje razine obrazovanosti u svrhu razvijanja inovativnih procesa čiji je cilj otvaranje novih radnih mjesta.

– Hrvatska obrtnička komora ovim Sporazumom jača tradicionalnu uspješnu suradnju sa HGK, posebice u organiziranom nastupanju obrtnika i poduzetnika na sajmovima u zemlji i inozemstvu te unaprjeđenju strukovne izobrazbe i cjeloživotnog učenja s ciljem stvaranja konkurentnog gospodarstva zasnovanog na znanju, a što je posebno važno u zahtjevnom procesu prilagodbe EU, izjavio je Mato Topić.

Također je izjavio da HOK odlično surađuje sa Ministarstvom gospodarstva, te da su oni partner u donošenju Zakona o inspekciji, te očekuju da će njihovi amandmani biti uskoro dodani spomenutom Zakonu.

Kao još jedan primjer procesa bolje međuinstitucionalne suradnje Vidošević je također spomenuo sporazum sa Ministarstvom vanjskih poslova o provedbi gospodarske diplomacije.

Cilj ove suradnje je zajedničkim djelovanjem umanjiti nedostatak kadrova. Vidošević je istaknuo da gospodarska diplomacija sama ne može donijeti promjene kakve želimo već je potrebno mijenjati neprilagođenu ekonomsku strukturu Hrvatske za osvajanje međunarodnih tržišta. (Lider)

Prethodni članakPromet distributivne trgovine u BiH 6 mlrd KM
Sljedeći članak“Best Shop shopping night” u srijedu s popustima u 200 trgovina