Promet distributivne trgovine u BiH 6 mlrd KM

Ukupan promet distributivne trgovine u BiH u drugom kvartalu ove godine iznosio je šest milijardi KM, a najveći udio od 62,7% ostvaren je u trgovini na veliko.

Na trgovinu na malo otpada 18,8 posto, na trgovinu i održavanje motornih vozila i trgovinu gorivima i mazivima 11 posto, a 7,2 posto je promet od trgovine ostvaren u svim ostalim djelatnostima.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u trgovini na veliko ostvaren je ukupan promet od 3,76 milijardi KM, a u tom iznosu najveći udio ima trgovina na veliko nepoljoprivrednim poluproizvodima i otpacima s 35,4 posto, ostala trgovina na veliko za vlastiti račun 23,1 posto, trgovina na veliko hranom, pićima i duhanom 21,2%, a 20,3 posto ukupnog prometa otpada na ostale grane trgovine na veliko.

Ukupan promet u trgovini na malo u drugom kvartalu iznosio je 1,13 milijardi KM, od čega je u nespecijaliziranim prodavaonicama ostvareno 598 milijuna KM ili 53 posto.

Ostala trgovina na malo novom robom u specijaliziranim prodavaonicama sudjelovala je s 24,6%, trgovina na malo farmaceutskim, medicinskim, kozmetičkim i toaletnim preparatima s 12,6%, a sve ostale grane trgovine na malo s 9,8%.

Oko 676 milijuna KM prometa u drugom kvartalu dolazi iz trgovine i održavanja motornih vozila i motocikla, te trgovine na malo motornim gorivima i mazivima. Promet trgovačke robe ostvaren u poduzećima čija pretežna djelatnost nije trgovina iznosio je 434 milijuna KM. (Biznis.ba)

Prethodni članakStjepan Varga, Trgostil
Sljedeći članakPovezuju se HOK i HGK da bi postigli veću efikasnost