Poslovni stil tvrtke Gracin je stvaranje vrijednog i poštenog tima suradnika te održavanje dobre poslovne prakse, kako unutar tvrtke, tako i sa svim poslovnim partnerima i suradnicima

Otvaranjem tržišta 90-ih godina prošlog stoljeća trgovina je doživjela pravi procvat te su mnogi izlaz iz nezaposlenosti potražili upravo u toj niši. Takvo tržište, osim što je pružalo nove prilike, sa sobom je dakako nosilo i brojne rizike.

Nedovoljno znanja o maloprodaji, nedostatak kapitala i nemogućnost podmirenja obaveza prema dobavljačima samo su neki od izazova zbog kojih mnogi nisu imali čvrst temelj za buduće poslovanje, a trgovini nije pomogao niti dugotrajan utjecaj ekonomske krize.

Ipak, ima i onih koji su se u čitavoj toj priči dobro postavili te danas vode uspješan biznis i dokazuju kako uspjeh u maloprodaji nije nemoguć.

Jedan od takvih primjera je i poduzetnik Boris Gracin koji je nakon diplome Fakulteta strojarstva i brodogradnje 1989. godine dvije godine radio u Rade Končar institutu koji je otišao u stečaj.

Suočen s nezaposlenošću 1991. godine s partnerima osniva trgovačko društvo, a radi povoljnih prilika na tržištu dvije godine kasnije osniva vlastito trgovačko društvo, Gracin usluge.

BRZA I KVALITETNA USLUGA
Tvrtka je započela svoje poslovanje s pet djelatnika, a povećanje ljudstva dobilo je maha 1998. godine kada su proširili svoju tada osnovnu djelatnost, veleprodaju, na maloprodajne poslovnice.

Razlog ovog proširenja bili su problemi s naplatom pa se poslovanje veleprodaje s vremenom smanjivalo i sada se odnosi samo na manji, ograničeni i pouzdani dio kupaca. Tako je maloprodaja zauzela primat u djelatnosti ove tvrtke koja danas u svom vlasništvu ima 15 prodavaonica.

“Naši dućani Panda kvartovske su trgovine čiji kupci prepoznaju kako za povoljnu kupnju ne moraju ići u supermarkete i velike trgovačke lance jer u svom susjedstvu mogu obaviti povoljnu i brzu kupnju uz kvalitetnu uslugu i ugodan dobrosusjedski odnos kupca i trgovca”, kaže nam Boris Gracin.

Prosječna vrijednost košarice u njegovim dućanima iznosi 30-ak kuna, a imajući na umu kako se današnji kupci bore s pritiskom sve skučenijeg kućnog budžeta i ubrzanog tempa života razumljivo je kako im akcije i brza te kvalitetna usluga malih dućana puno znači. Upravo u tome se i krije glavna prednost dućana Panda, vjeruje direktor.

Iako velike trgovačke kuće imaju masovan i izuzetno skup marketing s kojim se mali trgovci teško mogu nositi, ovi potonji, udruživanjem s drugim malim i srednjim trgovcima, ako je suditi po iskustvu ove tvrtke, ipak mogu zadržati konkurentne cijene i sasvim zadovoljavajući asortiman.

UDRUŽIVANJEM DO USPJEHA
Vodeći se tom mišlju, Gracin usluge se 2007. godine uključuju u projekt Velproa, Plus market.

Samo godinu kasnije, udruživanjem s nekoliko srednjih i malih lokalno jakih trgovačkih lanaca i domaćih proizvođača osnovali su Meta grupu s ciljem očuvanja domaće proizvodnje, trgovine, hrvatske kvalitete i stvaranja jasnog identiteta na nacionalnoj razini. Danas ovu grupu čini više od 40 trgovaca s 385 prodajnih mjesta diljem Hrvatske.

“Članstvo u Meta grupi nam pomaže u profiliranju poslovanja i kvalitetnijeg ugovaranja poslovanja s dobavljačima, a od izuzetne važnosti nam je i suradnja s distributivnim centrom Velpro koji nam, kao osnovni poslovni partner, daje sigurnost i stabilnost u poslovanju”, objašnjava Gracin.

Ponukani početnim uspjehom maloprodaje 2000. godine počeli su se širiti i u druge djelatnosti pa su pokrenuli vlastitu proizvodnju toaletnog papira, a 2007. godine ulaze i u ugostiteljstvo preuzimajući svoj prvi caffe bar, Star Caffe.

Dobri rezultati iz ugostiteljstva dali su tvrtki dodatan motiv za nastavak širenja te su samo godinu kasnije, preuzimanjem tvrtke ACI-ugostiteljstvo, počeli upravljati i restoranom Casablanca, a 2014. su otvorili još jedan caffe bar, Johnny be good.

PROBLEM IMIDŽA
Gracin ističe kako priča o uspjehu nije tekla tako glatko jer, kako to inače biva u našem podneblju, čim netko uspije u svom poslovanju u javnosti se pojavi i negativan imidž. Uspješne poduzetnike se zato nerijetko gleda s podozrenjem, kao izrabljivače koji su do kapitala došli kriminalom i poznanstvima.

“Loša slika koju mediji stvaraju o poduzetnicima jedna je od najvećih prepreka našem gospodarstvu i njegovom mogućem oporavku. Svaki poduzetnik ovisi o svome radniku i ako on vrijedi niti jedan kvalitetan poslodavac neće razmišljati o otkazu već samo kako nagraditi i stimulirati djelatnika”, uvjerava nas Gracin.

Ipak, priznaje kako veliki problem poslodavcima i djelatnicima stvaraju radnici koji ne ispunjavaju svoje obaveze jer time stvaraju više posla kolegama, a nerijetko je proces otkazivanja ugovora takvim djelatnicima radi kompliciranosti postupka teško izvediv i predug. Dok tako jedni zaposlenike vide samo kao broj koji im stvara negativnu sliku u javnosti, drugi ih znaju cijeniti.

Tvrtka Gracin u trgovini ima oko 90 zaposlenih koji su većinom njihovi dugogodišnji djelatnici. Zajedništvo ove tvrtke najbolje se vidjelo 2004. godine kada im je izgorjelo veleprodajno skladište nakon čega su nesebični djelatnici danonoćno radili na otklanjanju posljedica požara, a u pomoć su priskočili i njihovi poslovni partneri, dobavljači i kupci, što direktor nije zaboravio.

Upravo zato ističe svoje zaposlenike kao najveću vrijednost tvrtke. “Naši zaposlenici svojim iskustvom i požrtvovnošću nose glavni teret poslovanja i upravo su oni naša najveća vrijednost”, odaje im priznanje Gracin.

Zato u tvrtki težinu posla pokušavaju rasteretiti s povremenim opuštajućim plesnim zabavama, roštiljadama, odlascima u kazališta ili na sajam cvijeća, što im puno pomaže pri osjećaju zajedničkog stvaranja i borbe za opstanak na tržištu.

Takvom praksom, unatoč teškim ekonomskim okolnostima koje osjećaju kupci, ali i trgovci, u ovoj tvrtki su uspjeli zadržati pozitivan stav prema poslu koji zajedno odrađuju.

BUDUĆA OČEKIVANJA
Iako je tvrtka Gracin pozitivan primjer poslovanja u maloprodaji i odnosa poslodavca i djelatnika, općenito gledajući situacija u trgovini u ovom je trenutku vrlo nezahvalna zbog smanjene kupovne moći građana te izuzetno velike i oštre konkurencije.

Ipak, Boris Gracin kaže kako je maloprodaja posao koji znaju najbolje raditi i kako će pokušati svojom upornošću i skromnošću sačuvati sadašnju poziciju na tržištu.

Kako je njihova proizvodnja toaletnog papira za sada manjeg kapaciteta te usmjerena na zadovoljavanje potreba vlastite maloprodaje i nekoliko pouzdanih poslovnih partnera, želja direktora je u pogodnom trenutku modernizirati i povećati tu proizvodnju te dalje razvijati ugostiteljski segment poslovanja.

Imajući na umu pozitivan stav koji imaju u tvrtki, planove za širenjem, veličinu posla i ulazak u druge niše ne možemo ne upitati kako im je sve to uspjelo.

Ne postoji tajna uspjeha, postoji samo stil poslovanja. Moj stil je stvaranje vrijednog i poštenog tima suradnika koji takvim pristupom stvaraju dobre poslovne i nadasve ljudske odnose unutar tvrtke i sa svim poslovnim partnerima i suradnicima”, ističe direktor.

Kaže nam kako je njihov stil skromniji i sporiji od drugih gdje se koriste razna poznanstva i prijateljstva u politici i gospodarstvu jer to, kako kaže, nije njihov način rada.

“Možda je to u današnjem gladijatorskom kapitalizmu malo i naivno, ali mi jednostavno drugačije ne znamo i nećemo, pa što bude”, zaključuje Gracin.