Robert Fućak – SUMTRH

Uz povezivanje hrvatske proizvodnje i male trgovine sasvim se prirodno nadovezuje i povezivanje hrvatske pameti i male trgovine. Naime, naš nagrađivani dizajner Boris Ljubičić kreirao je vizualno rješenje za brend identitet Saveza kako bi naše prodavaonice u svim dijelovima zemlje dobile jedinstveni i moderan izgled pod nazivom “Hit trgovine”. Uskoro planiramo lansirati i privatnu robnu marku te smo u pregovorima s partnerima kako bismo iznašli optimalno rješenje za ovaj zahtjevan poslovni potez, ističe Robert Fućak, predsjednik Saveza udruga malih trgovaca Republike Hrvatske.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Naš sugovornik, Robert Fućak, u proteklim je godinama postao svojevrsno zaštitno lice malih trgovaca u Hrvatskoj. Predsjednik je Saveza već četvrtu godinu i na svim stranama zastupa interese male trgovine kako bi se uvjeti njihovog poslovanja podigli na višu razinu. Inače, iskustva mu zasigurno ne manjka. Zajedno s roditeljima pokrenuo je obiteljsku trgovinu “Butiga Fućak” još davne 1993. godine u riječkom prigradskom naselju Čavle. Obitelj je 2003. godine otvorila još jedno prodajno mjesto pa su tijekom idućih pet godina poslovali u dvije prodavaonice, no nakon očeve smrti i odlaska majke u mirovinu jedno su prodajno mjesto morali zatvoriti.

Fućak ističe kako su kao mala trgovina prošli brojne izazove, od ratnog stanja, dolaska strane konkurencije i suočavanja s nelojalnim oblicima poslovanja. Kako bi se uspješnije nosili sa svim ovim izazovima i postigli bolje nabavne uvjete od velikih dobavljača, osnovali su 2005. godine regionalnu Udrugu trgovaca 051 Rijeka. Na osnivačkoj je skupštini bilo 14 trgovaca s područja Primorsko-goranske županije. Danas ova udruga okuplja 53 trgovca, a uz otvaranje Istarske županije u članstvo su uključili po jednog trgovca iz Ličko-senjske županije i Republike Slovenije. Fućak nam kaže kako su u godinama koje su uslijedile maksimalno iskoristili potencijal udruženog pregovaranja u sklopu Udruge 051 te su shvatili kako je za napredak nužno napraviti korak dalje i realizirati povezivanje malih trgovaca na nacionalnoj razini.

Savez udruga malih trgovaca Republike Hrvatske sa sjedištem u Zagrebu osnovan je u svibnju 2009. godine i idući mjesec slavi punih 10 godina rada. Možete li se osvrnuti na taj period i reći koji su bili glavni razlozi osnivanja Saveza, koje ste si ciljeve postavili i što ste od toga ostvarili?
Kada je riječ o trgovini možemo samo reći da je ključna riječ za poslovanje ove djelatnosti – volumen. Osnivanje Saveza Udruga malih trgovaca Republike Hrvatske imalo je za cilj unaprjeđenje poslovanja malih trgovaca kroz jačanje naše pozicije prema dobavljačima u nabavnoj funkciji te racionalizaciju određenih troškova na rashodovnoj strani. U tom smislu Savez je ispunio svoj cilj u proteklih deset godina, no to je posao koji se nikada ne završava, nego se pregovori na uspostavljanju povoljnijih uvjeta poslovanja odvijaju konstantno. Uspostavili smo partnersku suradnju s dobavljačima te u sklopu takve suradnje ostvarujemo koristi na zadovoljstvo svih sudionika. U prošloj smo godini ostvarili postavljene targete kod svih dobavljača te smo dobre rezultate pretočili u još povoljnije ugovore za 2019. godinu. Iz godine u godinu napredujemo i po broju članova i prodajnih mjesta, a rastemo i u financijskom smislu po ostvarenom prometu te stvaramo bolje uvjete za poslovanje svih naših članova.

Savez se sastoji iz regionalnih udruga trgovaca. Koje su sve udruge okupljene pod krovom Saveza te koliko prodajnih mjesta ima svaka od njih?
Kao što ste spomenuli, ove godine slavimo 10 godina poslovanja te okupljamo četiri regionalne udruge koje posluju u 13 županija. Uz spomenutu Udrugu malih trgovaca 051 Rijeka u kojoj, prema zadnjim podacima, posluju 53 trgovca s 85 prodajnih mjesta, Savez čine i Udruga trgovaca Međimurje (koja pokriva Međimursku, Varaždinsku i Krapinsko-zagorsku županiju) u kojoj djeluje 36 trgovaca s 57 prodajnih mjesta, zatim Udruga malih trgovaca Zagreb u kojoj je okupljeno 90 trgovaca sa 122 prodajna mjesta na području glavnog grada s okolicom, te prije tri godine osnovana Udruga trgovaca Slavonije i Baranje (Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija), koja je i najveća po broju članova (97) i prodajnih mjesta (248). Sveukupno, Savez na kraju ožujka 2019. godine okuplja ukupno 276 poslovnih subjekata s 512 prodajnih mjesta. To je broj koji raste doslovno iz tjedna u tjedan. Prema zadnjim podacima, broj zaposlenih na razini Saveza premašio je 1.800 radnika.

Lani ste potpisali ugovor o suradnji s veleprodajnim lancem VELPRO. Na što se sve suradnja odnosi i što sve dobivaju članice saveza kroz ovakav oblik suradnje?
To je bio samo jedan ugovor u nizu. VELPRO i METRO Cash & Carry su nam najvažniji partneri od veletrgovaca, Alca, Atlantic Grupa i AWT od distributera, a od proizvođača Vindija, Dukat, Kraš, Podravka i Ledo. Važno je istaknuti da u svojim nabavnim volumenima bilježimo konstantan rast kod svih dobavljača. Rastemo organski i putem akvizicija novih trgovaca u naše redove. Osim u poslovnom području nabave robe, imamo i cijeli niz potpisanih ugovora s dobavljačima na rashodovnoj strani kada je riječ o električnoj energiji, gorivu, osiguranju, telekom uslugama i drugim segmentima.

Mala trgovina je izuzetno važan kanal za plasman hrvatskih proizvoda. U kojoj mjeri to domaći proizvođači prepoznaju?
Od domaćih proizvođača prvo bih spomenuo Vindiju kao jedan od pozitivnih primjera. Oni su nas prepoznali kao svoje partnere čak i u onim vremenima kada su neki drugi od toga zazirali fokusirajući se isključivo na veleprodaje te velike domaće i strane trgovačke lance. Potom mogu izdvojiti Atlantic Grupu koja je i distributer i proizvođač, a taj su primjer, kao što sam već spomenuo, slijedili i Dukat, Kraš, Podravka i Ledo.

Na to prirodno povezivanje hrvatske proizvodnje i male trgovine nadovezuje se i povezivanje hrvatske pameti i kreativnosti s malom hrvatskom trgovinom. Naime, naš nagrađivani dizajner Boris Ljubičić kreirao je vizualno rješenje za brend identitet Saveza udruga malih trgovaca kako bi naše prodavaonice u svim dijelovima zemlje dobile jedinstveni i moderan izgled pod nazivom “Hit trgovine”. Time ćemo dobiti prepoznatljivi i zaštićeni trademark te očekujemo kako će to imati velikog pozitivnog utjecaja na naš imidž, kako kod kupaca, tako i kod dobavljača.

Savez će tako dobiti logotip koji će se stavljati na vrećice, vizitke, memorandume i sve ostale komunikacijske sadržaje. S našim logotipom planiramo lansirati i privatnu robnu marku te smo u pregovorima s domaćim i stranim proizvođačima kako bismo iznašli optimalno rješenje za ovaj zahtjevan poslovni potez. Uz to, s tvrtkom Ledo planiramo izraditi uniforme i pregače za naše prodavačice na kojima će uz logotip Leda biti i logotip našeg Saveza. Tako ćemo ostvariti pravu sinergiju hrvatske pameti, hrvatske proizvodnje i hrvatske trgovine.

Nagodba za Agrokor grupu stupila je na snagu 1. travnja, čime je nadamo se zaključeno turbulentno razdoblje koje je trajalo od početka 2017. godine. Što to znači za male trgovce?
Kada je došlo do krize u Agrokoru mnogi mali trgovci su doživjeli šok jer je došlo do velikih problema u opskrbi robom od strane najvećeg veleprodajnog partnera. Međutim, stvari su se relativno brzo stabilizirale i mogu reći kako je došlo do stanovitog efekta rasterećenja za poslovanje malih trgovaca. To se najbolje očitovalo u tome što su brojni dobavljači krenuli dogovarati direktnu suradnju s nama, što dotad ili nisu htjeli ili nisu smjeli. Imali smo i primjer jednog velikog dobavljača, kojega ovdje ne bih želio imenovati, s kojim smo prije nekoliko godina praktički dogovorili sve detalje suradnje, no kada je to trebalo “staviti na papir” od posla nije bilo ništa. Preko nekih zaobilaznih kanala poručeno nam je kako je ta suradnja stopirana s neke više instance. Suradnja s tim dobavljačem ugovorena je nakon što je krenula kriza u Agrokoru, a slično je bilo i s brojnim drugim dobavljačima koji su prepoznali da se ne mogu osloniti samo na jednog kupca i tako, uvjetno rečeno, sva jaja držati u istoj košari.

Kakav su odraz na poslovanje male trgovine u Hrvatskoj imale rekordne turističke sezone u zadnjim godinama?
Smatram kako bi se trebalo učiniti sve što je u našoj moći kako bi ostvarili da hrana s hrvatske njive i iz hrvatskog mora završava na našem stolu, u domaćim restoranima, hotelima i prodavaonicama. Potencijal turističkih dolazaka nije iskorišten ako turistima ne ponudimo hrvatske proizvode jer plasmanom uvoznih proizvoda ostajemo bez ogromnog prihoda od kojeg bi barem jedan dio završio i u maloj trgovini. Da izravno odgovorim na vaše pitanje – turizam zasigurno ima pozitivnog utjecaja na poslovanje malih trgovaca u turističkim područjima na obali, ali i na kontinentu. To ipak nije ni blizu onog efekta koji bi mogao i trebao imati.

Mnogo je puta već rečeno kako je udruživanje za male trgovce jedini put opstanka na tržištu. U tom smislu, planirate li dalje širiti članstvo Saveza udruga malih trgovaca kako biste postali konkurentniji na tržištu?
Svakodnevno radimo na tome. Pregovori s novim trgovcima su zapravo uvijek u tijeku. Savez malih trgovaca Republike Hrvatske sada je u tolikoj mjeri prepoznat kao uspješna platforma organiziranja male trgovine da u jednakoj mjeri privlači dobavljače koji nam sami prilaze i nude suradnju kao i male trgovce koji su dosad poslovali samostalno ili su bili članovi nekih drugih udruga trgovaca. Imamo i primjere novih trgovaca koji odmah po otvaranju trgovine ulaze u članstvo Saveza.

Koliki je promet svih članica Saveza ostvaren u 2018. godini? Kako ste zadovoljni tim rezultatom u usporedbi s prethodnim godinama?
U računovodstvenom dijelu krenuli smo u pregovore s pojedinim proizvođačima softvera kako bismo implementirali programsko rješenje koje bi nam objedinjavalo podatke o poslovanju. To će nam uvelike koristiti u našim pregovorima s dobavljačima jer ćemo imati precizne podatke o ulaznim cijenama, ostvarenom kumulativnom prometu, količini kupljene i prodane robe te drugim poslovnim segmentima. Za izradu ovakvog softverskog alata već smo dobili i neke konkretne ponude, a sada smo u fazi istraživanja mogućnosti da ovu investiciju dijelom ili u cijelosti financiramo sredstvima iz fondova Europske unije. Zbog toga u ovom trenutku ne možemo iznositi precizne financijske vrijednosti, ali možemo ustvrditi kako smo u prošloj godini po svim parametrima ostvarili rast poslovanja.

Maloprodaja bilježi pozitivan trend već godinama. Osjećaju li i mali trgovci rast potrošnje na svojim blagajnama?
Statistički podaci u ovom našem sektoru mogu katkad zavarati jer se u potrošnju ubraja i trgovina motornim vozilima, naftom i raznim tipovima luksuzne robe. Trgovina pretežito živežnim namirnicama ima prilično stabilno kretanje bez nekog velikog rasta prometa u usporedbi s ranijim godinama.

Kako gledate na aktualno stanje na maloprodajnoj sceni Hrvatske? Poljski Private Equity fond Enterprise Fund VIII nakon Studenca preuzeo je i Istarske supermarkete, a uskoro na naše tržište dolazi i diskonter Eurospin.
To nije dobro za hrvatsko tržište. Gospodin Ivica Milotić bio je naš kolega koji je počeo s desetak trgovina Istarskih supermarketa pa se postepeno širio. Kao kolege smo puno surađivali. On je u sklopu tvrtke imao i mesnu industriju te je u svojim IS trgovinama prodavao svoju salamu i bio velika potpora ostalim istarskim proizvođačima koji su uvijek mogli računati na njegove police. Hoće li to biti slučaj i s novim vlasnikom, nisam baš uvjeren. Najavljen je i dolazak novog hard diskontera, tvrtke Eurospin, koji je navodno već kupio lokacije na Kvarneru, Istri i u Zagrebu te već zapošljava ljude, što će dodatno zaoštriti konkurenciju i stvoriti pritisak na cijene s obzirom na to da u svom asortimanu nudi gotovo isključivo jeftine proizvode vlastitih marki. Vidjet ćemo kako će na sve ove promjene reagirati naši kupci.

Kako u tim uvjetima vidite aktualno stanje male trgovine te koji su njeni realni potencijali u budućnosti?
Godinama su mali poduzetnici i obrtnici bježali iz male trgovine. Sada su počeli puhati neki novi vjetrovi pa imamo sve više primjera mladih ljudi koji ulaze u ovu djelatnost s novim idejama, formatima i nišama. Tako jedan naš kolega iz Slavonije već ima 38 prodajnih mjesta, što je veliki uspjeh i pokazatelj da u ovoj djelatnosti itekako ima poslovne perspektive. To nas jako raduje i budi optimizam.

Koje su glavne aktivnosti Saveza u predstojećem periodu? Na što se planirate fokusirati?
Fokusirat ćemo se na unifikaciju našeg vizualnog identiteta, lansiranje vlastite marke, proces informatizacije poslovanja te privlačenje novih trgovaca u naše redove. Osim toga, ove ćemo godine svečano obilježiti desetu godišnjicu uspješnog poslovanja Saveza pa ćemo se i malo podružiti u opuštenoj atmosferi.

Prethodni članakIdealan partner svakog sendviča
Sljedeći članakZa Uskrs potrošeno 1,4 milijarde kuna