PPK Karlovačka mesna industrija ostvarila 2,7 milijuna kuna neto dobiti

Lanjska je dobit za 48,6 posto manja nego 2007.

PPK Karlovačka mesna industrija u prošloj je godini ostvarila 2,7 milijuna kuna neto dobiti, što je smanjenje u odnosu na godinu ranije za 48,6 posto, podaci su iz nerevidiranog, konsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

U pojašnjenju poslovnih rezultata se navodi kako je dobit smanjena najvećim dijelom zbog rasta troškova energenata i osnovnih sirovina te negativnih tečajnih razlika i amortizacije.

Ukupni prihodi tvrtke lani su iznosili 500,8 milijuna kuna i povećani su 23 posto prema godini ranije. Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje u zemlji koji su porasli 22 posto, na 485,8 milijuna kuna. Povećani su i prihodi od prodaje u inozemstvu za 45 posto, na 3,7 milijuna kuna.

U ukupnim prihodima prihodi od mesne industrije imaju udio od 88,3 posto, prihodi od stočarstva 2,9 posto, a trgovina 8,8 posto.

PPK Karlovačka mesna industrija je lani u odnosu na prethodnu godinu povećala ukupne rashode za 24 posto, na 497,2 milijuna kuna. Najveći dio rashoda odnosi se na materijalne troškove i troškove prodane robe koji su povećani 27 posto, na 452,56 milijuna kuna.

U tvrtki napominju kako likvidnost zadovoljava, no kako su zbog dugih rokova naplate i zbog investicije koja je u tijeku povećani krediti od banaka.

Osima na PPK Karlovačku mesnu industriju financijsko se izvješće odnosi i na PPK Karlovačku mesnu industriju Skopje. (H)