praline-001-midiKategorija pralina sezonski je proizvod i najbolje rezultate ostvaruje u zimskim mjesecima

Povodom svetkovina, vjenčanja, rođendana ili odlaska u goste, praline su nepogrešiv izbor za darivanje i uveseljavanje odnosno zaslađivanje slavljene prigode. U nas, za praline uvriježeni naziv bombonijera u stvari predstavlja posudu ili kutiju u kojoj se, iz koje se, praline ili pak bomboni poslužuju i prodaju.

Također se i specijalizirane trgovine u kojima se prodaju praline, čokolade i bomboni nazivaju bombonijerama, a kako nam predstoji Valentinovo, dan zaljubljenih, u nastavku smo vam pripremili kratki pregled tih slatkih delicija koje možete naći u ponudi na hrvatskom tržištu, a čest su poklon na 14. veljače.

PREMIUM I SEZONSKI PROIZVOD

Praline su male čokolade različitih oblika, okusa i punjenja (alkohol, razne kreme, žele, orašidi) i u trgovinama najčešće ih nalazimo pakirane u kutije, limene kutije ili vrećice.

Kategorija također uključuje zamjene za čokoladu u obliku pralina te ‘truffles’, tj. slatkiše napravljene od mješavine topljene čokolade, putra, vrhnja, šećera te s različitim punjenjima.

Kategorija pralina je u zadnjih 12 mjeseci (prosinac 2010. – studeni 2011.) na hrvatskom maloprodajnom tržištu (bez Cash&Carryja, diskontnih objekata i specijaliziranih trgovina) ostvarila prodaju od 1,3 milijuna kilograma, što je za 1,3% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je vrijednosna prodaja iznosila 185,9 milijuna kuna, što je pak za 0,9% manje u odnosu na isti raniji period.

Premium proizvod, kategorija pralina se tako našla u nemilosti gospodarske krize pa njezina prodaja već posljednjih nekoliko godina bilježi negativan trend.

Važno je naglasiti da je kategorija pralina sezonska te najbolje rezultate ostvaruje u zimskim mjesecima. Iako na spomen Valentinova mnogima odmah na pamet pada crvena bombonijera u obliku srca, za prodaju pralina ipak je najvažniji prosinac, mjesec Božićnog darivanja. Po važnosti su podjednaki veljača i ožujak ili travanj (u ovisnosti o tome kad pada Uskrs), dok se najmanje prodaju tijekom ljeta.

KLASIČNA AMBALAŽA

Najčešća podjela pralina je ona prema veličini pakiranja. Najbolje se prodaju pakiranja ‘151 – 250 g’ (37% količinske prodaje kategorije), zatim pakiranja ‘101 – 150 g’ (28%), pakiranja ‘251 – 499 g’ (18%), pakiranja ‘do 100 g’ (11%), dok se najslabije prodaju pakiranja od ‘500g i više’ (6%).

Prema tipu pakiranja najzastupljenije su praline u kutijama (77% količinske prodaje), a zatim praline u vrećicama (15%). Nova pakiranja čine tek 2% kategorije, dok na limene kutije i sva ostala pakiranja otpada 6% količinske prodaje kategorije.

Što se tiče udjela alkohola u pralinama, većina ih je bez dodatka alkohola (93%), dok se samo 7% kategorije prodaje s alkoholnim punjenjem.

ŠIRINA IZBORA

praline-lokacija-prodaje-graf-001Vodeći proizvođači prema količinskom udjelu u kategoriji (s pripadajućim proizvođačkim robnim markama) u zadnjih 12 mjeseci na hrvatskom tržištu su Kraš (Bajadera, Griotte, Fontana) i Ferrero (Raffaello, Ferrero Rocher, Kinder, Rodnoir), a slijede ih Storck (Merci, Toffifee), Kraft (I Love Milka, Milka) i trgovačke robne marke.

U radu kategorije na hrvatskom su tržištu u nešto manjem opsegu također prisutni i Kandit (Kandit, Cvijeće), Witor’s (Ovetti, Golden Poker), Jacquout (Jacquout), Zvečevo (Claudia, Clementina), Vitaminka (Happy Eggs, Atlantis) te mnogi drugi.

KUPOVINA U SUPERMARKETU

Najvažniji kanal prodaje za kategoriju pralina su supermarketi (301 – 2500 m2) s 40% ukupne količinske prodaje kategorije. Velike trgovine mješovitom robom (101-300 m2) i hipermarketi (iznad 2500 m2) podjednako su bitni te svaki čini 19% prodaje.

Srednje trgovine mješovite robe (41 – 100 m2) nose 15% prodaje, dok male trgovine mješovitom robom (do 40 m2) nose 5%, a kiosci 1% ukupne prodaje kategorije.

Bilo da se odlučite za praline stranih ili domaćih proizvođača, za manje ili veće pakiranje, za one s alkoholnim ili kremastim punjenjem, uz ovako široku ponudu pralina na hrvatskom tržištu, sigurni smo da će svatko uspjeti naći nešto za sebe.

praline-002-midiIME I PORIJEKLO PRALINA
Prema pisanoj predaji, izvorne praline u formi cijelih badema obloženih karameliziranim šećerom osmislio je u 17. stoljeću kuhar francuskog Maršala du Plessis-Praslina, po kojem su ove delicije i dobile ime. Iako je kakaovac u to vrijeme već bio otkriven i poznat, tadašnji europski majstori-kuhari za izradu malih slatkih zalogaja radije su koristili jeftinije i dostupnije sastojke poput lješnjaka, badema i šećera.

Praline
KRISTINA VRDELJA
nielsen-logo-potpis-wide