29.7 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 13:18
VijestiKarijerePredstavljene prve članice Baze poslovnih žena

Predstavljene prve članice Baze poslovnih žena

baza poslovnih zenaPravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Hrvatska udruga poslodavaca predstavili su danas prve članice elektronske Baze poslovnih žena koje su sposobne i kvalificirane odmah preuzeti upravljačke pozicije u kompanijama.

Baza je postavljena na mrežnim stranicama HUP-a i dostupna je svima na uvid.

Uz prve članica Baze poslovnih žena, na događaju su sudjelovale:  Bernardica Juretić ministrica socijalne politike i mladih, predstavnica iz Ureda ministrice rada Melita Čičak, Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske; Gordana Deranja, predsjednica HUP-a; Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora HUP-a i ambasadorice projekta: Zrinka Bokulić, predsjednica Uprave Lagune Novigrad; Nikolina Dizdar Čehulić, članica Uprave Plive;  Olivija Jakupec, članica Uprave Podravke; Ljerka Puljić, članica Nadzornog odbora Agrokora; Nelsi Rončević, članica Uprave Splitske Banke; Branka Slaveska, predsjednica Uprave Heineken Hrvatska; Ivana Šoljan, članica Uprave IN2.

Hrvatska Baza poslovnih žena osmišljena je po uzoru na već postojeće slične baze u svijetu u sklopu šireg projekta Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj financiranog Progress programom Europske unije.

“Svrha pokretanja Baze poslovnih žena je poticanje tvrtki na zapošljavanje većeg broja žena na upravljačkim pozicijama jer su one na njima još uvijek bitno manje zastupljene u odnosu na muškarce. Iako, kao što će ova Baza najbolje dokazati, imamo dovoljno obrazovanih, kvalificiranih i sposobnih žena koje mogu biti izvršne direktorice, članice ili predsjednice uprava tvrtki, i dalje puno češće na takvim pozicijama nalazimo muškarce. Napredak je prisutan, ali je i dalje prespor i nužno ga je ubrzati. Ovo je jedan od koraka koji poduzimamo u tom smjeru zajedno s Hrvatskom udrugom poslodavaca. HUP okuplja više od 6000 tvrtki i ako u njima, u većoj mjeri nego do sada, pokrenemo pozitivne promjene u smislu postizanja veće ravnopravnosti muškaraca i žena, to će imati itekako vidljiv utjecaj i rezultirati osjetnim pomacima u cjelokupnom poslovnom sektoru”, naglasila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja izrazila je zadovoljstvo brojem do sada pristiglih prijava za uvrštenje u Bazu i izrazila nadu da će objava prvih članica motivirati i druge žene koje zadovoljavaju postavljene kriterije da podnesu svoje prijave.

“Sve tvrtke članice HUP-a informirali smo o aktiviranju ove Baze i poticat ćemo ih na njezino korištenje pri odlučivanju o novim imenovanjima na upravljačke pozicije. Osim toga potičemo tvrtke da općenito u postavljanju i provođenju svojih politika upravljanja ljudskim potencijalima obrate više pažnje na ravnopravnost žena i muškaraca. Taj je problem i dalje itekako prisutan – potvrdili su to i nedavno objavljeni podaci Ujedinjenih naroda te predviđanja da će se ravnopravnost u plaćama ovim tempom postići tek za 70 godina. Iako barem po ovom pitanju nismo na začelju svjetskih ljestvica, Hrvatska po pitanju ravnopravnosti žena i muškaraca itekako ima prostora za napredak. Formalno imamo ispunjene uvjete za postizanje ravnopravnosti ali oni ne funkcioniraju u praksi. Tako smo po pitanju zastupljenosti žena u parlamentu i Vladi nakon zadnjih izbora napravili korak unatrag. Zato je nužno zajedničko i uporno angažiranje svih ključnih dionika – poslovnog, vladinog i nevladinog sektora, na rješavanju ovog problema. Samo zajedno možemo ukloniti sve barijere – i one mentalne i one fizičke – koje onemogućavaju punu ravnopravnost žena i muškaraca, a koje nam svima kao zemlji i društvu mogu donijeti brojne koristi. Zajedno ovaj važan, a nedovršeni posao možemo puno brže privesti kraju. Zato Hrvatska udruga poslodavaca aktivno podržava i podržavat će sve inicijative kojima je cilj postizanje istinske ravnopravnosti žena i muškaraca u poslovnome svijetu, ali i u široj zajednici”, poručila je Gordana Deranja.

Hrvatska udruga poslodavaca najavila je da će za žene članice Baze organizirati radionice iz područja vođenja te da će zajedno s njima pokrenuti program mentorstva kroz koji će dati podršku u razvoju karijera mlađih poslovnih žena.

Poslovne žene zainteresirane za ulazak u Bazu svoje prijave mogu podnositi tijekom cijele godine, a o njihovu uvrštenju odluku će dva puta godišnje donositi Odbor čiji su članovi: Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH, Gordana Deranja, predsjednica HUP-a, Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost i Maria Anargyrou Nikolić, glavna direktorica Coca-Cole HBC za Hrvatsku, Sloveniju i BiH.

Najnovije objave

Ove jeseni u Zagrebu ne propustite 3. PromoDays sajam promotivnih proizvoda

Podatak da 72 % klijenata vjeruje da je kvalitetan promotivni proizvod izravno povezan s ugledom tvrtke najbolja je pozivnica da dođete na sajam PromoDays,...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...