Kućna osamljenost građana pod utjecajem pandemije i novi uvjeta života i rada u velikoj su mjeri uklonili poticaj za plaćanje više za vrhunske proizvode.

Agencija Euromonitor International u sklopu teme broja o premium proizvodima podijelila je s nama i našim čitateljima recentno istraživanje o premiumizaciji u kategoriji “Proizvodi za ljepotu i njegu” (Premium Beauty and Personal Care) u Hrvatskoj. Istraživanje je objavljeno u svibnju ove godine te se fokusira na to kakav su utjecaj prevladavajući tržišni trendovi u 2020. godini imali na prodaju ove kategorije proizvoda.

UTJECAJ PANDEMIJE
Kućna osamljenost građana pod utjecajem pandemije i novi uvjeta života i rada u velikoj su mjeri uklonili poticaj za plaćanje više za vrhunske proizvode. Prema Euromonitor Internationalu, ljepota i osobna njega teško su pogođeni izbijanjem COVID-19 pandemije s mnogim proizvodima koji se smatraju neesencijalnim, posebno u svjetlu kućne povučenosti koja se bilježi veći dio 2020. godine. I dok je to negativno utjecalo na prodaju cijele ove grupe proizvoda, premium segment ljepote i osobne njege bio je osobito teško pogođen jer su se potrošači odlučili spustiti na konvencionalne linije proizvoda u nastojanju da uštede novac.

To je bilo osobito vidljivo u premium segmentu njege kose, s tim da razlika između premium i konvencionalne njege kose ionako nije uvijek toliko jasna. Ostale teško pogođene kategorije uključivale su premium šminku i mirise jer je nedostatak društvene interakcije uklonio poticaj da se troši na te proizvode. Osim toga, kao što se vidi u konvencionalnoj ljepoti i osobnoj njezi, premium njegu za sunčanje za odrasle pogodilo je zatvaranje granica zemlje za putovanja i ograničenja kretanja izvan kuće.