Teret se u Europskoj uniji još uvijek najviše prevozi cestovnim prometnicama, unatoč nastojanjima da se prebaci na željeznicu i unutarnje plovne putove, pokazalo je izvješće europskih revizora.

Cestama se u EU prevozi 77 posto tereta, a njihov udio u transportu i dalje raste, utvrdio je Europski revizorski sud (ECA).

“Prijevoz tereta u EU zaglavio je na stranputici”, zaključila je u priopćenju glavna revizorica Annemie Turtelboom.

Kako bi smanjio emisije ugljika u sektoru prijevoza tereta, EU je pokušao preseliti teret s cestovnog prijevoza, koji više zagađuju okoliš, na željeznicu i unutarnje plovne putove.

Europska komisija odredila je ciljeve, ali oni nisu obvezujući, pa se zemlje EU-a ravnaju po vlastitim ciljevima koji nisu usklađeni s onima EU-a, utvrdili su revizori.

EU pak trenutno želi udvostručiti željeznički promet i povećati korištenje vodenih putova za 50 posto do 2050., što je “jednostavno nerealno”, poručili su.

Nastojanja da se smanji cestovni prijevoz tereta koče, između ostalog, zastarjeli propisi, upozorila je ECA, a najbolji je primjer odredba po kojoj željezničke i lučke vlasti moraju ovjeravati papirnate dokumente tijekom cijelog putovanja, umjesto da se postupak digitalizira.

Revizori upozoravaju i da se, prema odredbama o željezničkom prometu, strojovođa mora moći sporazumijevati na jeziku “svake zemlje kroz koju vlak prolazi”, pa se strojovođe na granicama često moraju mijenjati.

Za studiju o prijevozu tereta pratili su njegovo kretanje na koridoru Rajna-Alpe, na potezu od Belgije i Nizozemske do Italije, te na koridoru Sjeverno more-Baltik, između Poljske i Njemačke, i na Atlantsko-Mediteranskom koridoru, od Njemačke preko Francuske do Španjolske.

Preporučili su da se u suradnji s članicama utvrde precizniji ciljevi i da se poboljša razmjena podataka. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!