Procjena blagdanske potrošnje prema HGK

ema-culi-tomislava-ravlic-martina-sokac-saragaHrvatska gospodarska komora procjenjuje da će hrvatski građani tijekom ovogodišnjeg prosinca potrošiti nešto više od 12 milijardi kuna, što je pola milijarde kuna više nego u prosincu lani.

“Prema obrađenim podacima DZS-a realni promet u trgovini na malo u rujnu ove godine rastao po stopi od 4,5% u odnosu na rujan 2015. godine”, istaknula je direktorica Sektora za trgovinu Ema Culi povodom predstavljanja blagdanske potrošnje u HGK. Kontinuirani rast prometa u trgovini na malo nastavlja se 24 mjeseca za redom, a jedan od doprinosa ovakvom stanju je i povećani optimizam potrošača koji je uz blaže oscilacije prisutan već od listopada 2014. godine. Na optimizam potrošača svakako je utjecao i drugačiji način oporezivanja plaća.

“Ako promatramo kretanje prometa u trgovini na malo u srpnju, kolovozu i u rujnu, tada je evidentirano da se on kretao po stopama od 4,7 % što je visoki rast ako promatramo razdoblje još od 2007. godine. Ako pak promatramo kretanje prometa u trgovini na malo u odnosu na 2015. tada se promet u trgovini na malo kretao po stopi od 3,7 % što je još uvijek dosta manje u odnosu na popularnu 2008.”, naglasila je Culi.

ema-culi1U 2016. godini promet će na razini cijele godine rasti za najmanje 3,2 % uzevši sve parametre u obzir: trendove, kontinuirani rast i optimizam potrošača, dok je u 2015. godini taj rast bio 2,4%.

Došlo je do znatnog oporavka, a budući da je trgovina zrcalna slika cijelog gospodarstva, iz HGK poručuju da će ovako pozitivni trendovi biti evidentirani i u budućem razdoblju što onda dakako potiče i optimizam potrošača.

Tomislava Ravlić, pomoćnica direktorice Sektora za trgovinu HGK, napomenula je da nam dolazi “mjesec obitelji” kada se troši malo više nego inače te je važno je pozvati trgovce da ponude što više domaćih proizvoda jer kupovinom domaćih proizvoda potičemo potrošnju koja je uz izvoz i investicije jedan od važnijih faktora u pokretanju gospodarskih ciklusa.

ravlic-culi-sokac-saraga“Prema procjenama HGK hrvatski građani u prosincu 2016. će potrošiti nešto više od 12 milijardi kuna, to je brojka za oko pola milijarde kuna veća nego prošle godine, a ova predviđanja svoju podlogu nalaze u konstantom rastu prometa u trgovini na malo za posljednja 24 mjeseca”, naglasila je Ravić.

Proizvodi koji se najviše kupuju za blagdane su dječje igračke i razni ostali proizvodi za djecu. Slijede obuća i odjeća te elektronički uređaji. Ravlić ističe da gotovo svaka treća kuna u kućanstvu odlazi na hranu i piće, čime ti izdaci u ukupnim izdacima imaju udio od 29,5 posto. Trendovi u Europi nam govore da se građani sve više okreću domaćim proizvodima na što pozivaju i naše građane. Ovih blagdana neka krilatica bude “Darujmo hrvatsko”.

Culi je rekla kako su se zadnjih dana prisutni problemi sa salmonelom odrazili na pad prodaje mesa i to negdje na razini od 30%. Najviše je, kaže, pala prodaja smrznute piletine i svježih purećih prsa.

“Očekujemo da inspekcije i dalje rade svoj posao i da se takvi proizvodi maknu s tržišta, no ako takva situacija potraje duže to bi se moglo odraziti i na domaću proizvodnju što ne bi bilo dobro. Ali očekujemo da će se, uz napore svih nadležnih tijela državne uprave, situacija na hrvatskom tržištu uskoro stabilizirati” rekla je Culi.

Ravlić ne očekuje da će se aktualna situacija sa salmonelom značajnije odraziti na blagdansku potrošnju. “Ne očekujemo da će situacija sa salmonelom značajnije utjecati na potrošnju. Građani će više paziti, neće kupovati proizvode tvrtki u kojima je salmonela pronađena, kupovat će te proizvode od drugih tvrtki ili će se okrenuti drugim vrstama proizvoda”, zaključila je Ravlić.

Prethodni članakPodijeljena mišljenja o smrznutoj hrani
Sljedeći članakBrkati popusti u Bipa drogerijama