Atlantic Grupa u svojem poslovanju objedinjuje proizvodnju, razvoj, prodaju i distribuciju robe široke potrošnje, s istodobnom prisutnošću na više od 30 tržišta diljem svijeta. Jedna je od vodećih prehrambenih kompanija u regiji čiji proizvodni portfelj uključuje kavu, prehranu za sportaše, bezalkoholna pića, slatki i slani asortiman, delikatesne namaze te dječju hranu

Atlantic Grupa ima široki portfelj proizvoda za osobnu njegu, vlasnik je vodećeg hrvatskog proizvođača vitamina, minerala, suplemenata i OTC lijekova te je vlasnik jednog od vodećih privatnih ljekarničkih lanaca u Hrvatskoj objedinjenog pod nazivom Farmacia.

Atlantic Grupa ima razvijenu distribucijsku mrežu na regionalnim tržištima kroz koju, osim vlastitog proizvodnog asortimana poznatih brendova, distribuira i asortiman proizvoda vanjskih partnera.

Također, proizvodi Atlantic Grupe imaju značajnu prisutnost na tržištu Rusije, tržištu Zajednice Neovisnih Država (ZND) i europskim tržištima, a s asortimanom sportske prehrane Atlantic Grupa je jedna od vodećih proizvodnih kompanija u ovom segmentu u Europi.

Sjedište kompanije je u Zagrebu, dok se proizvodni pogoni nalaze u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Makedoniji. Atlantic Grupa ima tvrtke i predstavništva u 11 zemalja, a na tržištima gdje nije prisutna s vlastitim operativnim kompanijama, razvila je partnerske odnose s regionalnim i nacionalnim distributerima.

Danas je Atlantic Grupa kompanija s prihodima od prodaje višim od 5 milijardi kuna, preko 4.200 zaposlenih, regionalnom distribucijom, 12 brendova s prodajom iznad 120 milijuna kuna te s 14 proizvodnih lokacija.

Paralelno s ulaganjem u vlastite brendove, jedan od strateških ciljeva kompanije je daljnje širenje i jačanje distribucijskog poslovanja, koje je krajem 2013. godine upotpunjeno ugovorom o distribuciji proizvoda jednog od vodećih svjetskih proizvođača robe široke potrošnje – Unilevera, sklopljenog za područje tržišta Slovenije i Hrvatske (Knorr, Hellman’s, Axe, Rexona, Brut, Signal, Coccolino, Domestos, Cif i mnogi drugi).


OD DISTRIBUCIJE DO PROIZVODNJE
Početak poslovanja Atlantic Grupe seže u 1991. godinu i osnivanje kompanije Atlantic Trade d.o.o. za distribuciju robe široke potrošnje.

U narednim godinama, kompanija se razvila u snažnog nacionalnog distributera s distributivnim centrima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku te respektabilnim portfeljem principala poput kompanije Wrigley, Procter & Gamble, Johnson & Johnson i dr.

S otvaranjem predstavničkog ureda u Bosni i Hercegovini 2001. godine, Atlantic Grupa je postala regionalna kompanija, a u idućim godinama osnovane su i vlastite tvrtke za distribuciju u Srbiji, Makedoniji i Sloveniji.

Akvizicijom Cedevite 2001. godine, Atlantic Grupa je osim distributivne postala i proizvodna kompanija. Izlazak iz regionalnih okvira uslijedio je 2005. godine preuzimanjem njemačkog proizvođača prehrane za sportaše Multipower, čime Atlantic Grupa stupa na europsko tržište i postaje međunarodni igrač.

U 2006. godini kompanija je transformirana u dioničko društvo te je iduće godine, provedbom inicijalne javne ponude dionica Atlantic Grupe d.d., uvrstila svoje dionice na uređeno tržište Zagrebačke burze.

U 2008. godini kompanija počinje akvirirati ljekarničke ustanove i formirati vlastiti ljekarnički lanac.

Do sredine 2010. godine, Atlantic Grupa je izrasla u jednog od vodećih europskih proizvođača prehrane za sportaše, regionalnog lidera u proizvodnji vitaminskih napitaka i dodataka prehrani, istaknutog regionalnog proizvođača kozmetike i proizvoda za osobnu njegu, vodećeg distributera robe široke potrošnje u jugoistočnoj Europi te vlasnika jednog od vodećih privatnih ljekarničkih lanaca objedinjenog pod zajedničkim nazivom Farmacia. Prekretnicu u poslovanju Atlantic Grupe predstavlja njezina najveća akvizicija kompanije s razvijenim portfeljem brendova iz vlastitog proizvodnog programa i vodećim tržišnim pozicijama na regionalnim tržištima – Droga Kolinska d.d.

Okončanjem akvizicije u 2010. godini, te izvršenjem složenog procesa integracije njena poslovanja u postojeći sustav kompanije, Atlantic Grupa je stasala u jedno od vodećih prehrambenih poduzeća u regiji.

Poslovanje kompanije u postakvizicijskom razdoblju obilježio je proces sveobuhvatne integracije, među kojima je vrlo važan bio proces vezan uz distribucijsko-logističke aktivnosti.

Izvršenje procesa spajanja distribucijskog poslovanja dviju kompanija u pojedinačnim distribucijskim entitetima na svakom regionalnom tržištu rezultiralo je stvaranjem jake distribucijske mreže regionalnog karaktera.

U segmentu proizvodnje fokus je stavljen na objedinjavanje pojedinih proizvodnih djelatnosti i prijenos izdvojenih procesa proizvodnje u vlastitu, s ciljem ekonomičnijeg iskorištavanja postojećih proizvodnih kapaciteta.

U segmentu nabave implementiran je centralizirani sustav poslovanja, uz uspostavljanje koncepta ključnih kupaca za osnovne sirovine.

Tijekom 2012. i 2013. godine, redefiniranjem modela podrške korisnicima, redizajnom dijela IT servisa i ujednačavanjem tehnološke platforme, uspješno je izvršena konsolidacija informacijske tehnologije na razini cijele Grupe.

Uspješno provedeni procesi integracije, izvršeni do konca 2013., transformirali su Atlantic Grupu u snažnog regionalnog proizvođača i distributera te je stvoren temelj za daljnji razvoj i širenje njezina poslovanja.

Kod kapitalnih investicija unutar SPP Kava automatizirana je linija za kavu te nabavu espresso i Coffe 2 Go aparata; u SPP Slatko i slano obavljeno je ulaganje u stroj za pakiranje flipsa, ulaganje u opremu za proizvodnju peleta i nabava linije za proizvodnju filova; u okviru SPP Pića izvršeno je ulaganje u liniju za omatanje zbirnih pakiranja Donat Mg-a, ulaganje u opremu za proizvodnju nove boce Donat Mg-a, nabava automatske linije za pakiranje Cedevita granula; SPP Zdravlje i njega radilo je na uređenju ljekarni i specijaliziranih prodavaonica, a od ostalih ulaganja odrađene su investicije vezane za HRIS (human resources information system) sustav te projekt izgradnje, implementacije i preseljenja regionalnog data centra u Zagrebu.


STRATEŠKE SMJERNICE U 2014.
Fokus kompanije usmjeren je na kontinuirano smanjenje zaduženosti i organski rast poslovanja kroz aktivni brend menadžment s naglaskom na jačanje pozicije regionalnih brendova (Cockta, Cedevita, Smoki, Grand Kafa, Barcaffe, Bananica, Štark) te brendova s internacionalnim potencijalom (Multipower, Argeta, Donat Mg, Bebi, Cedevita GO!).

Pažnja je stavljena i na jačanje regionalnog karaktera distribucijskog poslovanja kroz širenje portfelja principalskih brendova, aktivno razvijanje regionalnog HoReCa segmenta s portfeljem koji pokriva “24-satne potrebe potrošača” te drugih prodajnih kanala (Online, Etno kanal).

Radi se na racionalizaciji poslovanja, troškovnom menadžmentu i optimizaciji poslovnih procesa na svim razinama poslovanja s ciljem poboljšanja operativne efikasnosti.

Provodi se aktivno praćenje trendova i hedžiranje cijene sirove kave i ostalih sirovina, redovno ispunjavanje postojećih financijskih obveza uz aktivno upravljanje dugom i financijskim troškovima te razborito upravljanje likvidnošću poslovanja i nastavak smanjenja zaduženosti.

Atlantic Grupa je krajem trećeg kvartala 2014., nastavno na strateško određenje ka vlasničkoj konsolidaciji u svim operativnim kompanijama unutar sustava, otkupila manjinske udjele u tvrtkama u kojima je većinski vlasnik.

Riječ je o otkupu u tvrtkama Cedevita d.o.o. i Atlantic Multipower UK Ltd., pri čemu je Atlantic Grupa izravno otkupila 19-postotni manjinski udjel u Cedeviti, dok je Atlantic Multipower Germany, tvrtka u stopostotnom vlasništvu Atlantic Grupe, otkupila 35-postotni udjel u Atlantic Multipower UK, operativnoj tvrtki sa sjedištem u Londonu. Vrijednost isplate za ove manjinske udjele iznosi 12.261.276 eura.

Krajem rujna Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Atlantic Grupa potpisale su ugovor o kreditnoj liniji u vrijednosti od 10 milijuna eura za ulaganje u izgradnju i opremanje tvornice energetskih pločica Multipower u Novoj Gradišci.

Preostali iznos od 6 milijuna eura do ukupne vrijednosti investicije od 16 milijuna eura financira se iz vlastitih sredstava kompanije. Polovicom studenog 2014. Atlantic je preuzeo srpsku kompaniju Foodland, poznatu po brendu džemova “Bakina tajna”, a čiji je očekivani prihod za 2014. na razini 8 milijuna eura.

Krajem studenog 2014. njemačka razvojna banka DEG prodala je 207.173 dionica Atlantica koje čine  6,21% temeljnog kapitala i nakon tog otpuštanja i dalje posjeduje manji udio u kompaniji.

Inače, dionica Atlantic Grupe nadmašila je rast indeksa Crobex i Crobex10 te je 2013. godinu završila s cijenom od 718 kuna. S tržišnom kapitalizacijom od 2.178,7 milijuna kuna Atlantic Grupa zauzima peto mjesto među sastavnicama dioničkog indeksa Crobex10.

Sličan trend nastavljen je i kroz 2014. godinu. Atlantic grupa i dalje je jedna od najvećih domaćih kompanija, a prema tržišnoj kapitalizaciji od 3,13 milijardi kuna po veličini je sedma kompanija od svih izlistanih na burzi.

Prema free float-u, od 35% dionica ona je osma na domaćem tržištu kapitala, a kapitalizacija slobodnih dionica je 1,11 milijardi kuna. Također je jedna od najtrgovanijih dionica sa 73,97 milijuna kuna, što ju čini devetom kompanijom po prometu burzovnog trgovanja u 2014. godini.

Credos odjel analize
credos@credos.hr