Badel Vlašaka zgrada - velikaTvrtka koja predstavlja sinonim za jaka alkoholna pića u Hrvatskoj i regiji, nakon niza godina neizvjesnosti, danas okreće novi list u potrazi za strateškim partnerom uz čiju pomoć želi stabilizirati svoje poslovanje

Badel 1862 najveći je i najstariji proizvođač vina i alkoholnih pića u Hrvatskoj.

Kvalitetom svojih proizvoda, Badel nastavlja i oplemenjuje bogatu tradiciju naslijeđenu od kompanija Pokorny, Patria, Arko i Badel Vinoprodukt.

Sinonim je za jaka alkoholna pića u Hrvatskoj i široj regiji, a s četiri vinarije u svom sastavu (Vinarija Daruvar, Vinarija Benkovac, Vinarija Križevci, Kurija Nespeš) objedinjeno je cjelokupno bogatstvo vinorodnog područja Hrvatske, od aromatičnih bijelih vina sa sjevera do jakih i punih s juga, čime Badel 1862 danas reprezentira vinsku kartu Hrvatske.

lead1Uz proizvodnju jakih alkoholnih pića, vina, bezalkoholnih pića i licencu PepsiCo asortimana, Badel 1862 je i ekskluzivni zastupnik za tržište Hrvatske svjetski poznatih proizvođača jakih alkoholnih pića: Tradall, Marie Brizard, Borco i Underberg.

BADELOV VREMEPLOV
Franjo Pokorny, koji je 1862. godine postavio temelje proizvodnje alkoholnih pića, isprva je posve sam proizvodio jaka alkoholna pića, pakirao ih i distribuirao trgovinama. Rijetko viđena upornost ubrzo je počela donositi plodove: od svoje je proizvodnje tijekom vremena stvorio najveću izvoznu silu u branši.

Ubrzo je proširio svoja tržišta na brojne srednjoeuropske zemlje, a svojim je likerima, osim značajnijih europskih metropola, opskrbljivao i carski francuski dvor Napoleona III. Drugo poznato ime, Mijo Arko, jedan od prvih hrvatskih stručnjaka u podrumarstvu, 1867. godine utemeljio je trgovinu vina i rakije.

lead2Njegov sin Vladimir naslijedio je i razvio industrijsku proizvodnju žestice i likera i njegovom je zaslugom tvornica “Arko” postala cijenjenim imenom u proizvodnji konjaka, pjenušca, ruma, rakije, likera i dugih pića.

Tvornica Patria osnovana 1886. godine isticala se bogatom ponudom probranih alkoholnih pića posjedujući vlastitu pecaru. Glavni proizvod Patrije bio je Patria brandy medicinal, koji je svojom omiljenošću nadživio tvrtku.

Završetkom Drugog svjetskog rata dolazi do značajnih promjena te se osniva tvornica likera i rafinerija alkohola “Marijan Badel”. Četvrt stoljeća kasnije spaja se s poduzećem “Vinoprodukt” koje je u svojem vlasništvu imalo većinu vinarija diljem Hrvatske čime je započela tradicija vinarstva u Badelu.

Bilanca i RDIGUlaskom u 21. stoljeće Badel 1862 pušta u rad modernu punionicu izvorske i mineralne vode u Apatovcu, podno Kalnika, koju 2010. godine prodaje Atlantic Grupi. Od 2006. godine u Badel Grupi djeluje i Eurobev d.o.o. (tvrtka koja proizvodi voćne sokove, nektare i sirupe te gazirana i negazirana osvježavajuća bezalkoholna pića), koji je početkom 2011. godine integriran u sustav Badela 1862 d.d.

BADEL GRUPA
Badel 1862 d.d. Sarajevo tržišni je lider u prodaji i distribuciji jakih alkoholnih pića na tržištu Bosne i Hercegovine, a različitim promotivnim i edukativnim aktivnostima značajno se uključuje i u nove trendove konzumiranja vina zauzimajući sve važniju ulogu i u ovom segmentu.

novcani tokOsim prodaje i distribucije širokog asortimana Badelovih marki jakih alkoholnih pića i vina, od 2008. godine postaje ekskluzivni distributer svjetski poznatih robnih marki Bacardi i Martini. Tvrtka je osnovana 2001. godine sa sjedištem u Sarajevu i trenutno broji 22 zaposlenika.

Badel 1862 Beograd d.o.o. bavi se distribucijom Badelovih vina i jakih alkoholnih pića na teritoriju Srbije.

Dio asortimana iz grupe jakih alkoholnih pića proizvodi po licenci. Od 2001. godine, kada je kompanija i osnovana, Badel 1862 Beograd postepeno povećava svoj tržišni udio. Na kraju 2014. godine tvrtka je imala dva zaposlena.

vlasnik nositelj racunaBadel 1862 AD Skopje je lider na tržištu jakih alkoholnih pića u Makedoniji s tržišnim udjelom od oko 70% ukupnog uvoza. Direktnom distribucijom i sinkroniziranom reakcijom na potrebe potrošača, omogućen je ponosni imidž “domaće” tvrtke jer Badelove marke stanovnici Makedonije doživljavaju svojim domaćim markama. Osnovna djelatnost tvrtke je prodaja i distribucija jakih alkoholnih pića, od čega je veći dio prometa i potrošnje (79%) u on-trade sektoru.

pokazatelj poslovanjaProizvodi koje distribuira Badel 1862 AD Skopje neizostavan su dio asortimana svakog lokala i trgovačkih lanaca. Ponuda obuhvaća 120 proizvoda svjetskih marki jakih alkoholnih pića, vina, ouza, prirodnih sokova, kave i snackova. Tvrtka je osnovana 1993. godine kao Badel trade, a u skladu s aktualnim gospodarskim trendovima 1997. godine promijenila je naziv u Badel d.o.o. Skopje, da bi u 2007. godini dobila današnju strukturu dioničkog društva, kao i naziv Badel 1862 AD Skopje.

GLAVNA OBILJEŽJA POSLOVANJA
Rezultati poslovanja Grupe tijekom 2014. godine pod utjecajem su provođenja procesa predstečajne nagodbe.

Društvo je uspjelo provesti određene mjere restrukturiranja poslovanja, kako u matici, tako i u pojedinim društvima Grupe, a u cilju ostvarenja stabilnog poslovanja, smanjenja rizika financijske i tržišne izloženosti.

lead3Poslovni prihodi u 2014. zabilježili su pad od 6,2 posto te su ukupno iznosili 348,1 milijun kuna. Prihodi od prodaje za isto razdoblje niži su 4,7 posto te su iznosili 343,3 milijuna kuna.

Uzrok pada prihoda u kompaniji komentiraju uvođenjem nove komercijalne politike na tržištu Hrvatske, značajnim padom kupovne moći u cijeloj regiji uslijed dugogodišnje recesije, elementarnim nepogodama i poplavama te lošom turističkom sezonom.

Poslovni rashodi bilježe također pad tijekom 2014. godine i to za 12,9 posto na razinu od 370,6 milijuna kuna.

Najveći dio pada rashoda odnosi se na smanjenje materijalnih troškova od 31,2 milijuna kuna zbog smanjene proizvodnje. Povećanje troškova osoblja od 2,7 posto prouzročeno je povećanjem visine doprinosa na plaću te zbrinjavanjem viška radnika u skladu s planom restrukturiranja.

promet i kretanje cijene dioniceNiži financijski rashodi u iznosu od 27,9 milijuna kuna rezultat su korektivnih knjiženja u skladu s odredbama Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi i to prvenstveno na poziciji kamata.

Neto gubitak Grupe u 2014. godini iznosio je 34,7 milijuna kuna, što je značajno bolji rezultat u odnosu na 2013. kada je gubitak iznosio 86,2 milijuna kuna.

S danom 17. ožujka 2015. potpisane su nagodbe u sudskim procesima Badela i bivšeg predsjednika Uprave Ante Perkovića te Badela i društva Bobita Co d.o.o. iz Čitluka čime je omogućen daljnji nesmetan nastavak predstečajne nagodbe i restrukturiranja društva.

Prvi kvartal 2015. godine društvo je završilo s dobiti od 5,46 milijuna kuna. Generator pozitivnog poslovanja bili su bitno viši poslovni prihodi nego u istom razdoblju prošle godine praćeno neznatnim porastom poslovnih rashoda.

DIONICE I STRATEŠKO POVEZIVANJE
Dionicama Badela trguje se na Zagrebačkoj burzi i to pod oznakom BD62-R-A. Dionica nije sastavnica indeksa. Iako s relativno niskim ukupnim prometom od svega 3,46 milijuna kuna tijekom 2014. godine, dionica ipak ima određeni kontinuitet trgovanja ako u obzir uzmemo relativno mali broj dionica u slobodnoj ponudi (vodeća dva dioničara predstavljaju udjel od 77,88% temeljnog kapitala). Tijekom prvih pet mjeseci tekuće godine premašen je ukupni promet ovom dionicom iz 2014. godine.

preformans dioniceDruštvo je 17. ožujka 2015. objavilo Javni poziv za prikupljanje ponuda za strateško povezivanje i dokapitalizaciju društva u okviru postupka predstečajne nagodbe, a 27. travnja i dopunu Javnog poziva kojem je cilj provođenje mjera iz plana financijskog restrukturiranja kako bi društvo postalo likvidno i solventno.

Putem stranica Zagrebačke burze društvo je 22. svibnja poslalo obavijest o produženju roka za prikupljanje ponuda zaključno sa 17. lipnja 2015. godine.

fundamentalini pokazateljinapomenaIpak, Uprava društva je 8. lipnja donijela Odluku o poništenju Javnog poziva za prikupljanje ponuda za strateško povezivanje i dokapitalizaciju društva Badel 1862 d.d. u okviru postupka predstečajne nagodbe, a nakon što je na sjednici o tome informirano Povjerenstvo za provedbu Javnog poziva, koje čine predstavnici Ministarstva gospodarstva, Ministarstva financija, Ministarstva poljoprivrede, Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom i Centra za restrukturiranje i prodaju.

Naime, od strane konzultanta jednog od potencijalnih ponuditelja u procesu ukazano je na mogućnost postojanja rizika povrede prava tržišnog natjecanja provedbom Javnog poziva. Neovisno o donošenju poništenja Javnog poziva, priopćeno je kako Uprava društva intenzivno nastavlja s aktivnostima za okončanje postupka predstečajne nagodbe i postizanje kapitalne adekvatnosti kao bitnih uvjeta za osiguranje dugoročne opstojnosti društva.

Credos odjel analize
credos@credos.hr
credos logo