Ručak ili večera nezamislivi su bez juhe. Ona obroku daje cjelovitost i zaokruženost te posebnu notu, bez obzira radilo se o domaćoj juhi ili brzom instant pripravku

Juha je jedno od najstarijih jela. Poznata je u svim civilizacijama i kulturama, posebno po svojim okrepljujućim moćima, ozdravljenju bolesnika te kao saveznik u borbi protiv prehlada.

Danas ju često zamišljamo kao dio toplog obroka koji bez juhe nije kompletan. Ona nas podsjeća na obiteljsku atmosferu i toplinu doma.

No danas sve rjeđe sami pripremamo juhe, a sve češće konzumiramo one u vrećici. Nedostatak slobodnog vremena, jedna od klasičnih boljki modernog čovjeka, tjera nas da posežemo za instant hranom koja se priprema na brzinu.

Juha u vrećici tipični je primjer takve hrane. U pet minuta možemo imati taj osjećaj topline doma i kompletnog obroka bez dodatno uloženog truda u pripremu predjela.

Od 1897. godine kada je dr. John T. Dorrance za Campbell Soup Company izumio prvu instant juhu pa sve do danas, juha u vrećici prošla je dugi put usavršavanja i rasta korištenja kategorije.

VELIČINA I KORIŠTENJE
U okviru BRANDpuls istraživanja kontinuirano se prate marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju juha u vrećici/instant juha i za brendove unutar nje.

Ovi marketinški pokazatelji važni su za uspješno vođenje brenda i rano uočavanja mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u prvoj polovici 2014. godine na području Hrvatske.

U populaciji stanovnika Hrvatske od 15 do 64 godine danas imamo 52% korisnika juha u vrećici. Od 2008. godine trend korištenja kategorije bilježi porast od 3%, no i dalje 48% hrvatske populacije trenutno ne konzumira juhe u vrećici.

Tek za 33% korisnika kategorije juha u vrećici jako je bitan brend proizvoda koji konzumiraju.

Ostalim korisnicima kategorije marka nije jako bitna, što nam govori da je lojalnost u ovoj kategoriji osrednja te da ima još prostora za rast, kako za cijelu kategoriju juha u vrećici, tako i lojalnosti prema brendovima unutar nje.

Heavy korisnika juha u vrećici koji kategoriju konzumiraju bar jednom tjedno imamo 15%, a jednako toliko (15%) imamo i light korisnika koji juhe konzumiraju rjeđe od jednom mjesečno. Medium korisnika koji kategoriju konzumiraju bar jednom mjesečno je najviše, i to 22%.

Heavy korisnici kategorije juha u vrećici su podjednako muškarci i žene. Nešto češće su mlađe dobi, od 15 do 29 godina, a nešto rjeđe su u dobi od 50 do 64 godine. Srednje su obrazovani, a velik broj njih su neoženjeni/neudane, značajno više negoli je to u populaciji Hrvatske.

Daljnjom segmentacijom heavy korisnika juha u vrećici nailazimo na dvije grupe: one zaposlene s iznadprosječnim prihodima kućanstva i one nezaposlene s ispodprosječnim prihodima kućanstva. Najčešće žive u gradu, češće od prosjeka žive u Zagrebu i okolici te Istri/Sjevernom primorju/Gorskom kotaru.

STAVOVI O KATEGORIJI
Heavy korisnici juha u vrećici vole ići u kupovinu i smatraju to ugodnom aktivnošću. Kada kupuju prije svega su vođeni imidžom koji proizvod prenosi.

U životu su usmjereni izgradnji vlastite životne karijere, kako poslovne, tako i osobne. Teže obrazovati se, stvoriti karijeru i obitelj, steći osobni ugled i uza sve to dobro se zabaviti i ugodno provesti.

Ovi korisnici vole kuhati, pripremati obroke i isprobavati nove prehrambene proizvode koji se pojave na tržištu.

Heavy korisnici kategorije juha u vrećicama smatraju da je juha pola ručka te da bi juhe u vrećici trebale biti u pakiranjima za različit broj osoba kako bi i veća i manja kućanstva mogla koristiti jednu vrećicu za jedan obrok.

Podijeljeni su oko mišljenja da je pripremanje domaćih juha samo za žene s puno slobodnog vremena, tj. kućanice. No ne slažu se s time da su juhe u vrećici jednako kvalitetne kao i domaće.

PREGLED BRENDOVA
Osim općenitog praćenja kategorije juha u vrećici unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi.

Najvažniji indikator koji se prati svakako je razina korištenja (“usage”), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja je važno za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati.

Prvi brend u kategoriji juha u vrećici prema razini korisnika je Podravka s 38% korisnika na cijeloj populaciji. Drugi brend je Maggi s 24% korisnika, a treći Knorr s 18% korisnika.

U okviru BRANDpulsa također uspoređujemo brendove na tržištu prema njihovoj snazi. Kombinacijom najvažnijih marketinških pokazatelja, uzetih s potrošačke razine (od poznavanja brenda, korištenja, uzimanja u obzir prilikom kupnje, lojalnosti i sl.), dobivena je jedinstvena mjera koja omogućuje usporedbu brendova na tržištu – BRANDscore.

Prilikom izračunavanja BRANDscore uzima u obzir dva aspekta odnosa potrošača prema brendu – bihevioralni i emocionalni.

I prema BRANDscore-u Podravka je vodeći brend u kategoriji juha u vrećici u Hrvatskoj. Svoju poziciju može zahvaliti visokim vrijednostima koje je postigao na svim brend indikatorima.

Jelena Jakšić, Product Manager