Najavljeno povećanje trošarina na pivo i gorivo u Bosni i Hercegovini domaću pivarsku industriju dovelo bi u izuzetno težak položaj, smatra direktor Pivare Tuzla Fahrudin Salihović.

tuzlanski-pilsner-midiKako kaže, prijedlog povećanja trošarina na pivo i gorivo od 0,15 KM po litru osmišljen je bez konzultacija s predstavnicima domaćih pivara i nije dio strategije o trošarinama u našoj zemlji. Salihović upozorava da bi ostvarivanjem najava došlo do potpunog kraha industrije za proizvodnju piva u BiH, a koja je već spuštena na jako niske grane.

“Ovo bi bio velik udar s dvije strane jer mi koristimo i gorivo, odnosno mazut u proizvodnom procesu. Očekujemo da će prevladati razum prije svega te da će se ipak odustati od toga. Prekomjerni uvoz piva u BiH je ogroman, a u prošloj godini je iznosio 147 milijuna KM. Sada se postavlja pitanje kome je to u interesu? Vlade u našoj zemlji moraju zasigurno stati u kraj tome, jer je neophodna zaštita domaće proizvodnje. Bez nje nema privrede u BiH”, ističe on.

U 2016. INVESTICIJE OD 2,5 MILIJUNA KM
I pored svih poteškoća s kojima se susreće, tuzlanska Pivara je u prošloj godini ostvarila investicije u iznosu od 2,3 milijuna KM, čime je u potpunosti realiziran plan poslovanja.

Između ostalog, završeno je uređenje i iskorištenje unutrašnjosti kruga tvornice. To se prvenstveno odnosi na uređenje padine brda Gradina čime je postignuta maksimalna iskorištenost prostora.

U ovoj godini planirano je uložiti blizu 2,5 milijuna KM u suvremene tehničko-tehnološke proizvodne pogone, koji su direktno vezani za ekološku sigurnost Tuzle, ali i unaprjeđenje ekoloških standarda koje ova kompanija razvija kroz implementirani ISO standard 1.4000.

“Mi svoju ambiciju ne krijemo. Želimo investirati i ići u korak s vremenom u ovoj industriji i želimo svojim proizvodima i kvalitetom nastupati i na drugim tržištima van granica BiH”, naglašava Salihović.

Kada je u pitanju izvoz van granica BiH, Pivara Tuzla nastavlja svoj uspješan trend. Nakon Turske tuzlanski proizvodi u narednih nekoliko dana bit će plasirani i u Kuvajt te Saudijsku Arabiju.

“Ugovori su već na stolu, a izvoz prvih količina naše prirodne mineralne vode koju crpimo iz naših izvora i blago gaziranog soka Laganese očekujemo u narednih desetak dana. Mi želimo graditi BiH i želimo svim silama pokušati dokazati ljudima da mi imamo resurse, dobru kvalitetu prirodno bogatstvo koje trebamo u potpunosti iskoristiti i plasirati na tržište širom svijeta”, nastavlja Salihović.

Ističe i da je Pivara Tuzla izrasla u respektabilnu kompaniju koja je prepoznata po vrhunskom kvalitetu piva.

Potvrda toga su brojna priznanja, a jedno od njih će ovoj kompaniji biti uručeno 9. svibnja ove godine za poznati brend Tuzlanski pilsner koji je ocijenjen Internacionalnom nagradom za kvalitetu u Parizu.

“Ovo nam daje dodatnu energiju i snagu kako bi se u narednom periodu dokazivali kako u BiH, tako i van njenih granica“, kaže Salihović.

U cilju jačanja brenda došlo je do promjene ambalaže Erste piva i Tuzlanskog pilsnera, a koji će se u novom ruhu na policama naći u travnju ove godine.

Da ova kompanija posebnu pažnju poklanja svojim kupcima potvrđuju i brojne nagradne igre koje su realizirane u proteklom periodu.

Jedna od njih će biti upriličena i u periodu od 20. ožujka do 20. kolovoza ove godine.

Riječ je o SMS nagradnoj igri “Pilsner nagrađuje”, a nagradni fond, između ostalog, sačinjavaju poklon paketi, majice, frižider pun piva, mobilni telefon, laptop, ali i automobil Škoda Fabia koji će biti dodijeljen 20. kolovoza ove godine. (klix.ba)