Hrana za bebe

Loša demografija i dalje negativno utječe na prodaju dječje hrane
Gledajući očekivani rast volumena za 2021., prodaja dječje hrane nastavlja opadati u većini kategorija. Glavni razlog tome je loša demografija. Hrvatska se prije pandemije već desetljeće suočavala s iseljavanjem jer su se pripadnici lokalnog radno sposobnog stanovništva selili u druge europske zemlje u potrazi za boljim životnim standardom. Kako su iz Hrvatske uglavnom odlazili mladi ljudi i njihove obitelji, to je ograničilo potencijalnu bazu potrošača za dječju hranu. Povrh toga, stilovi života se mijenjaju i parovi su oprezni u pogledu planiranja obitelji, što dovodi do pada nataliteta.

Zbog veće usredotočenosti na svoje karijere, parovi kasnije rađaju i djecu. Prošlo je više od dva desetljeća kada je Hrvatska zadnji puta imala prirodni priraštaj. Moguće je da bi se pad nataliteta mogao zaustaviti nakon pandemije COVID-19, odražavajući kratku epizodu povećanja nataliteta koja se dogodila u Hrvatskoj tijekom prethodnog gospodarskog pada. Zamjensko mlijeko za bebe jedina je kategorija dječje hrane koja je zabilježila pozitivan rast količinske prodaje u 2021. godini, nastavljajući s pozitivnim trendom rasta uočenog tijekom promatranog razdoblja.

Podaci bazirani na analizi:
Baby Food in Croatia
Country Report | Sep 2021

Proizvodi za bebe i djecu

COVID-19 ima različit utjecaj na prodaju u 2020
Iako je ukupni rast vrijednosti proizvoda za bebe i djecu bio sličan u 2020. godini kao i prethodne godine, izbijanje COVID-19 pandemije različito je utjecalo na pojedine kategorije. Na primjer, toaletne potrepštine za bebe i djecu doživjele su nagli pad zbog toga što djeca provode manje vremena na otvorenom i stoga im je potrebno rjeđe pranje. Osim toga, manje vremena vani također je značilo da je bilo manje zabrinutosti oko mogućeg izlaganja suncu, što je značajno umanjilo prodaju njege za sunčanje za bebe i djecu. Ipak, neki proizvodi kao što su tretmani za pelenski osip ostali su svakodnevno neophodni i kao takva prodaja nije bila značajno pod utjecajem mjera poduzetih za suzbijanje pandemije.

Najveća kategorija proizvoda za bebe i djecu su maramice za bebe i prodaja ovih proizvoda zapravo je porasla zbog uvjeta života koje je donio COVID-19. Uz raširenu svijest o potrebi održavanja ruku i površina čistima, mnogi su roditelji vidjeli maramice za bebe kao višenamjensku i prikladnu opciju za tu svrhu. Ovi proizvodi su također uglavnom pristupačni, a asortiman privatnih robnih marki babylove tvrtke dm-drogerie markt bilježi posebno dinamičan rast u 2020. Cijena je bila važna u razmatranju kupnje proizvoda za bebe i djecu, uz prevladavajuću ekonomsku nesigurnost koja je prisiljavala obitelji da traže uštede.

Podaci bazirani na analizi:
Baby and Child-Specific Products in Croatia
Country Report | May 2021

Pelene i hlače

Pad nataliteta ima veći utjecaj na volumen prodaje nego COVID-19
Pelene i hlače svakodnevna su potreba za one s malom djecom i stoga je COVID-19 imao ograničen utjecaj na količinsku prodaju u 2020. Unatoč tome, kontinuirani pad nataliteta u zemlji i dalje je negativno utjecao na količinsku prodaju.

Jedan od razloga za to je broj mladih žena koje su se odselile u inozemstvo u potrazi za boljim mogućnostima zaposlenja, ali i drugim čimbenicima kao što je činjenica da žene rađaju prvo dijete u starijoj dobi nego prije. Mnoge su žene više fokusirane na svoju karijeru pa odgađaju osnivanje obitelji, dok druge čekaju da budu financijski stabilnije. S obzirom na to da je populacija u dobi od 0-3 godine nastavila padati u 2020., pala je i količinska prodaja pelena i hlača.

Podaci bazirani na analizi:
Nappies/Diapers/Pants in Croatia
Country Report | Mar 2021