Promet u europskoj maloprodaji stagnirao u svibnju

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je na mjesečnoj razini pao promet u Sloveniji, za 5,3 posto. Slijede Luksemburg i Poljska s padom prometa za 4,5 odnosno za 3,7 posto

Promet u europskoj maloprodaji stagnirao je i u svibnju, a u Hrvatskoj je naglo posustao, nakon skoka u prethodnom mjesecu, pokazalo je u četvrtak izvješće europskog statističkog ureda.

Sezonski prilagođen promet u maloprodaji eurozone zadržao se i u svibnju na razini prethodnog mjeseca, izračunao je Eurostat.

U EU smanjen je za 0,1 posto u odnosu na travanj kada je bilježio isti postotni rast.

Najviše je na oba područja pao promet u trgovinama prehrambenih proizvoda, pića i duhana, za 0,5 posto u eurozoni i za 0,3 posto u EU.

U eurozoni smanjio se i promet na benzinskim stanicama, za 0,3 posto, dok je u EU zabilježio isti postotni rast.

Oštar pad u Sloveniji
Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je na mjesečnoj razini pao promet u Sloveniji, za 5,3 posto. Slijede Luksemburg i Poljska s padom prometa za 4,5 odnosno za 3,7 posto.

U Hrvatskoj je prema Eurostatovim podacima promet u maloprodaji u svibnju pao za 0,1 posto u odnosu na travanj kada je poskočio za 3,4 posto.

Najviše je u svibnju porasla prodaja u Rumunjskoj i Portugalu, za 3,3 odnosno 3,2 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Belgiju, Češku, Grčku i Italiju.

Smanjena kupnja hrane
Na godišnjoj razini kalendarski prilagođeni promet u maloprodaji eurozone pao je u svibnju za 2,9 posto, kao i u travnju, prema revidiranim Eurostatovim podacima.

U EU smanjen je za tri posto, nakon revidiranog, 3,1-postotnog pada u prethodnom mjesecu.

Najviše je na oba područja u svibnju na godišnjoj razini pao promet u trgovinama prehrambenih proizvoda, pića i duhana, za 3,5 posto na oba područja.

Smanjio se i promet u maloprodaji na benzinskim stanicama, za 2,2 posto u eurozoni i 2,5 posto u EU.

Hrvatska uz Latviju
Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je u svibnju i na godišnjoj razini pao promet u maloprodaji u Sloveniji, za 13,4 posto.

Slijede Mađarska i Estonija s padom prometa od 12,3 odnosno 9,6 posto.

U Hrvatskoj je u svibnju promet u maloprodaji smanjen za jedan posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, otprilike dvostruko snažnije nego u travnju. Isti postotni pad bilježila je u svibnju i Latvija, a blizu je i Litva s 1,1-postotnim padom prometa u maloprodaji.

Najviše je pak porasla prodaja u Španjolskoj, za 7,3 posto u odnosu na prošlogodišnji svibanj. Slijede Cipar i Malta s rastom prodaje od 6,1 odnosno 3,3 posto. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakVolonteri pomogli u uređenju Parka prirode Lonjsko polje
Sljedeći članakVoćni sokovi – Okus, voćni sadržaj i manje šećera