Prošli tjedan fiskaliziran 13 posto veći iznos računa nego 2019.

U razdoblju od 30. kolovoza do 5. rujna u svim djelatnostima ukupna vrijednost fiskaliziranih računa dosegnula je 5,3 milijarde kuna, što je za 1,5 milijardi kuna ili 39 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli je tjedan vrijednost fiskaliziranih računa povećana za 39 posto u odnosu na usporedivi tjedan 2020. godine, a za 13 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.

U razdoblju od 30. kolovoza do 5. rujna u svim djelatnostima ukupna vrijednost fiskaliziranih računa dosegnula je 5,3 milijarde kuna, što je za 1,5 milijardi kuna ili 39 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Istovremeno, broj izdanih računa porastao je za 26 posto, na 52,02 milijuna.

U najvažnijoj djelatnosti u sustavu fiskalizacije – trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala, broj računa na godišnjoj razini porastao je za 23 posto, a njihova vrijednost za 19 posto. Prošli je tjedan u trgovini tako fiskalizirano 30,2 milijuna računa, čija je vrijednost dosegnula 3,1 milijardu kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu odnosno djelatnosti pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane fiskaliziranih računa je bilo 28 posto više, njih 8,7 milijuna, a njihova vrijednost porasla je za 146 posto, na 1,1 milijardu kuna.

U objavi Porezne uprave dana je i usporedba prošloga tjedna ove godine s istim razdobljem pretpandemijske 2019. godine, a ti podaci pokazuju da je ukupno izdano dva posto manje računa, ali im je vrijednost bila veća za 13 posto.

Pritom je u trgovini prošli tjedan u odnosu na isti tjedan 2019. godine broj računa bio veći za dva posto, a njihova vrijednost za 11 posto.

U ugostiteljstvu i turizmu je, pak, prošli tjedan u odnosu na isti tjedan 2019. godine zabilježeno smanjenje broja fiskaliziranih računa za 15 posto, no istodobno je za 21 posto porasla njihova vrijednost.

Vrijednost fiskaliziranih računa na tjednoj razini manja za pet posto
Statistika Porezne uprave na tjednoj razini, u razdoblju od 30. kolovoza do 5. rujna u odnosu na tjedan od 23. do 29. kolovoza ove godine, pokazuje da je ukupno u sustavu fiskalizacije zabilježeno smanjenje broja računa za jedan posto, a njihova iznosa za pet posto.

Pritom je u trgovini broj računa ostao na istoj razini, dok im je iznos smanjen za tri posto.

U ugostiteljstvu i turizmu broj fiskaliziranih računa je pak bio manji za četiri posto, a njihova vrijednost za 16 posto.

Od 22. veljače do 5. rujna vrijednost računa veća 24,7 milijardi kuna
Tako je u svim djelatnostima u razdoblju od 22. veljače do 5. rujna ove godine fiskalizirano ukupno 1,3 milijarde računa, ukupnog iznosa 117,7 milijardi kuna, čime je vrijednost fiskaliziranih računa na godišnjoj razini veća za 24,7 milijardi kuna.

Pritom je i u trgovini broj računa porastao za 26 posto, na njih 773,1 milijun, a vrijednost im je skočila za 18 posto, na 77 milijardi kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu je fiskalizirano 171,4 milijuna računa, što je na godišnjoj razini skok za 16 posto, a njihova vrijednost je porasla za 71 posto, na 17,8 milijardi kuna.

Usporedba s istim razdobljem pretkrizne 2019. godine pokazuje da je ove godine broj fiskaliziranih računa smanjen za osam posto, dok je njihov iznos porastao za tri posto.

U trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala broj računa u razdoblju od 22. veljače do 5. rujna 2021. godine u odnosu na 25. veljače do 8. rujna 2019. godine fiskalizirano je jedan posto manje računa, ali je njihova vrijednost porasla za šest posto.

Ugostiteljstvo i turizam, pak, u odnosu na pretpandemijsku godinu zabilježili su 32 posto manji broj računa i 10 posto manji iznos tih računa. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakSpar na ZeGeVege festivalu predstavio nove veganske proizvode
Sljedeći članakU fokusu… Tjestenina – Umjetnost jednostavnosti