25.2 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 23:25
Tržišne komunikacijeI&ARad u trgovini nije prvi izbor većini sezonskih radnika

Rad u trgovini nije prvi izbor većini sezonskih radnika

Portal danasradim.hr od 22. veljače do 7. ožujka proveo je tradicionalno ispitivanje među svojim posjetiteljima o očekivanjima radnika kad su u pitanju sezonski poslovi.

Sezonski rad je sve atraktivniji a visina plaće je glavni kriterij kod izbora poslodavca
U odnosu na prethodne godine kada je većina ispitanika imala iskustvo rada na sezonskim poslovima, ove godine većina ispitanika ili njih 62% izjavila je kako do sada nisu radili sezonske poslove te im je kod traženja i odabira poslodavca za sezonski posao najbitnija plaća. Ovaj odgovor je dalo čak 52,3% ispitanika. Nakon plaće, po listi prioriteta dolazi smještaj (15,4%) te međuljudski odnosi i radno vrijeme, za koje je glasalo 10,8% odnosno 10,5% ispitanika. Najmanju važnost ispitanici su dali plaćenom prijevozu i hrani, što je odabralo tek nešto više od 5% ispitanika.

Ispitanici koji su radili sezonski posao kad su upitani što bi poslodavci mogli popraviti kako bi posao kod njih bio atraktivniji, većina ili njih 44% naveli su veća primanja, 15% ispitanika navelo je bolje međuljudske odnose, a 10% bolju organizaciju radnog vremena. Najmanje ispitanika ili njih svega 6,5% navelo je potrebu za boljim uvođenjem u posao.

Od ispitanih radnika koji su radili sezonske poslove većina je radila u hotelskom sektoru dok manji dio u trgovini. Najviše ispitanika je radilo u hotelskim lancima Valamar i Maistra, dok je podjednak broj radio u hotelima Jadranka turizma i u Konzumu. Od trgovačkih lanaca na listi slijede Kaufland Hrvatska, Studenac i Metro C&C.

Gledajući školskim ocjenama, ispitanici su iskustvo rada u hotelskim lancima većinom ocijenili kao vrlo dobar dok u sektoru trgovine cijene su varirale od poslodavca do poslodavca od vrlo dobar (4) od nedovoljan (1) ali s prosječnom ocjenom ipak na razini dobar (3).

Percepcija poslodavca je bitna
Navedeni rezultati ukazuju kako su hotelski lanci u pravilu kvalitetnije pristupili zapošljavanju sezonskih radnika u odnosu na trgovce, kod kojih su izražene velike razlike u ocjenama od jednog do drugog poslodavca. Ovaj pristup poslodavaca prema radnicima očituje se i u prijavama za posao, gdje prema portalu danasradim.hr, radnici se više i češće prijavljuju na posao kod poslodavaca koji su u ovom istraživanju dobili bolju ocjenu u odnosu na poslodavce koju su ocijenjeni s nedovoljan ili dobar.

Glavnina ispitanika, odnosno njih 35,5% od 430 ispitanika bili su stariji od 45 godina dok je njih 30% bilo u skupini od 25-44 godine. Od navedenog broja čak 59% ispitanika navelo je kako imaju SSS dok je 21% naveo kako je njihova stručna sprema NKV/KV/VKV.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

Povodom Svjetskog dana sladoleda Ledo otvorio Kornet želja

Posjetitelji su tijekom izložbe Kornetu želja prišapnuli svoje želje za povratkom nekih legendarnih sladoleda, ali i ponudili ideje za nove okuse Ususret Svjetskom danu sladoleda,...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...