izvorno-hrvatsko-midiNatječaj traje od 9. do 27. siječnja, a fond Zaklade iznosi 150.000 kuna

Hrvatska gospodarska komora (HGK), putem Zaklade “Izvorno hrvatsko”, i ove je godine raspisala natječaj za dodjelu sredstava kojima želi potaknuti na proizvodnju novih kvalitetnih i prepoznatljivih hrvatskih proizvoda u cilju povećanja proizvodnje i otvaranja novih radnih mjesta, priopćeno je danas iz HGK.

Natječaj je započeo 9. siječnja i traje do 27. siječnja 2012. godine.

Prijave na natječaj mogu predati članice Hrvatske gospodarske komore, a sredstva se dodjeljuju s ciljem poticanja istraživačkog rada i inovatorstva u proizvodnji novih kvalitetnih i prepoznatljivih hrvatskih proizvoda, te povećanja proizvodnje i otvaranja novih radnih mjesta.

Fond Zaklade “Izvorno hrvatsko” za 2012. godinu iznosi 150.000 kuna, a sredstva se dodjeljuju jednokratno, najviše do 50.000 kn po projektu. Podrobnije informacije o natječaju mogu se naći na internetskoj stranici HGK, gdje će biti objavljena i obavijest o dodjeli sredstava najkasnije u roku od 30 dana nakon isteka roka za podnošenje zahtjeva.

Zakladu “Izvorno hrvatsko” osnovala je HGK 1997. godine, a njezina je svrha osnaživanje nacionalne svijesti o potrebi i sposobnosti stvaranja vlastitih proizvoda utemeljenih na vlastitom znanju i tradiciji, poticanje proizvodnje i promocija takvih proizvoda, otvaranje novih radnih mjesta, te time doprinos ukupnom boljitku i prosperitetu hrvatskog društva.

Početna sredstva za rad osigurala je Komora, a Zaklada se kontinuirano financira iz sredstava prikupljenih provedbom Projekta vizualnog označavanja kvalitetnih hrvatskih proizvoda (znakovi “Hrvatska kvaliteta“ i “Izvorno hrvatsko“).

“Do danas je putem Zaklade dodijeljeno više od 1,9 milijuna kuna za potporu projekata. Zaklada je podržala širok spektar aktivnosti od tradicionalnih obrta kao što su bačvarstvo, svjećarstvo, izrada tradicionalnih suvenira, do dizajnerskih projekata u tekstilu i drugim materijalima, poljoprivrednih projekata u vinarstvu, smokvarstvu i peradarstvu, prehrambenoj industriji, informatici, automatizaciji i sl. Ovim putem želimo poručiti da se rad i izvrsnost isplati i da će prije ili kasnije biti prepoznata od šire zajednice, što za dobitnike sigurno ima barem jednaku težinu kao i sama činjenica da su nagrađeni konkretnim novčanim iznosom”, rekao je Ruđer Friganović, ravnatelj Zaklade “Izvorno hrvatsko”.