Branko Ognjenović predstavio smoothie napitak s dodatkom mljevene Franck kave

U sklopu projekta “Franckove priče o kavi uz kavu”, jučer je na Festivalu vitalnosti održana gastro radionica o pripremi mljevene kave i dobrom početku dana uz smoothie napitak s dodatkom mljevene Franck 100% Arabice.

Uz voditeljicu Marijanu Batinić, naš poznati majstor kuhar Branko Ognjenović je, spravljanjem Franck 100% Arabice, pokazao kako pravilno pripremati mljevenu kavu kako bi iz nje “izvukli” sve arome prirodno prisutne u zrnima kave. Sudionici su mogli kušati i finu kombinaciju smoothie napitka s dodatkom Franck 100% Arabice čiji je recept Ognjenović predstavio kao dobar jutarnji izbor.

“Za pripremu vrhunske mljevene kave, uvijek je važna kvaliteta sirovine. Franckova 100% Arabica je idealna jer je riječ o mješavini odabranih zrna isključivo sorte arabica koju posebno volim zbog slatkoće i prirodne arome čokolade, lješnjaka i badema. Iako se ova kava može pripremati na više načina, ja svoju jutarnju najviše volim pripremati u džezvi. Uživam upravo u mljevenoj kavi i tom cijelom ritualu kuhanja pri čemu miris kave ispuni cijelu kuću”, rekao je Branko Ognjenović.

Nutricionistica Diana Gluhak u svom je izlaganju otkrila zanimljivosti o kavi, preferencijama hrvatskih kavoljubaca, ali i očuvanju izvorne arome kave: “Kava najljepše miriši neposredno nakon mljevenja. Nekada se kupovala u zrnu i mljela, no njezin miris brzo ishlapi. Ukoliko je vakumirana, mljevena kava duže će zadržati svoje arome. Nakon otvaranja, važno ju je dobro zatvoriti te, po mogućnosti, držati u hladnjaku. Tako će se dulje očuvati svježina. Prvo što nas i dan danas privuče kod mljevene kave je upravo njezin nepogrešiv miris i osebujan okus koji titra u ustima i u kojeg se tako lako zaljubimo, a ovakva kombinacija – dodatka mljevene u smoothie je izvrstan izbor za dobar početak dana.”

Kako je istaknula, veliki broj prehrambenih proizvoda potrebno je očuvati od utjecaja kisika tijekom skladištenja što se može provesti na nekoliko načina, a jedan je i evakuacijom kisika iz ambalaže odnosno vakuumiranim pakiranjem kave. Upravo zbog očuvanja od utjecaja kisika, Franck na tržište plasira kavu u posebnom vakuumiranom pakiranju specifičnog oblika ciglice koje jamči očuvanje izvorne arome i okusa kave.

Franck 100% Arabica mljevena je kava za domaćinstvo nastala mješavinom pomno odabranih zrna isključivo sorte arabica. Odlikuje se aromatskim bogatstvom, slatkoćom i blagošću, dok dominantna, prirodno prisutna aroma čokolade prožeta notama lješnjaka i badema pruža savršen užitak ispijanja.

Može se pripremati na nekoliko načina – u džezvi, kafetijeri, kao filter kava ili pomoću metode french pressa, a posebnim načinom mljevenja Franckov je razvojni tim postigao optimalan omjer grubih i finih čestica što garantira jednako bogat okus bez obzira na način pripreme.

Branko Ognjenović preporučuje:
Kuhanje mljevene kave
U odgovarajuću posudu odmjeriti cca 200 ml hladne vode te ostaviti da voda zavrije. Maknuti posudu s grijača te dodati 2 velike žlice kave te lagano promiješati. Posudu vratiti na grijač i ostaviti da se pjena lagano digne. Napitak prije posluživanja ostaviti 2-3 min. da se talog slegne. Dodatak šećera i mlijeka po želji.

Smoothie “Grah koji uživa u kavi!”
1 šalica kave, ohlađene
1 šalica mlijeka, za bolji okus možete koristiti bademovo mlijeko
100 g smeđeg kuhanog graha, može iz konzerve – ocijeđenog i ispranog
1 žličica meda
½ žličice cimeta
4-5 suhih marelica, sitno nasjeckanih
1 kuglica sladoleda od vanilije
1 šalica leda, zdrobljenog

Priprema:
U skuhanu kavu dodamo sitno sjeckane marelice i pustimo da omekšaju. Grah iz konzerve ocijedimo i dobro isperemo. U blender stavimo sve sastojke. Miksamo dok smoothie ne postane skroz gladak. Preliti u čašu i uživati! Po želji ukrasiti listićima melise.

PROMO