Dalmatinska tvrtka Ribola u 30 godina poslovanja uspjela je narasti od prve kvartovske trgovine otvorene 1992. do jednog od najznačajnijih regionalnih maloprodajnih lanaca s više od 80 prodajnih mjesta na području Dalmacije. “Na obali od Šibenika do Orebića, na otocima i u Dalmatinskoj zagori, poslovanje Ribole karakterizira održivi tempo razvoja te poslovna politika koja donosi postojane pozitivne rezultate”, objavili su iz tvrtke.

Kao ključne godine u razvoju tvrtke vrijedi istaknuti 2005. kada je Ribolu preuzeo Nird d.o.o. s prvim velikim investicijskim ciklusom i porastom tržišnog udjela, zatim 2008., godinu u kojoj je tvrtka ušla u sastav Ultra gros grupacije, čija je danas jedna od najvećih članica, te 2013. u kojoj je tvrtka preuzela 13 trgovina Dione te izgradila veliki logistički i distributivni centar s otkupnom stanicom. Nakon toga, Ribola nastavlja rasti s poslovnom politikom koja se fokusira na veći broj trgovina tzv. kvartovskog formata, postajući vremenom jedan od ključnih ‘igrača’ u tom segmentu maloprodaje.

Tempo rasta Ribole posljednjih nekoliko godina donekle su diktirala i globalna gospodarska kretanja. No, ona nisu zaustavila razvoj tvrtke u svim ključnim pokazateljima – od prihoda do broja zaposlenih, pa će tako, unatoč kriznim ‘korona godinama’, 30. obljetnicu tvrtka obilježiti s četiri nove poslovnice u 2022. godini (od čega dva hipermarketa) te najavom za nove velike investicijske projekte u 2023. godini. Proteklu je godinu tvrtka zaključila s 527 milijuna kuna prihoda, što je porast od 17 milijuna kuna u odnosu na zadnju ‘predkorona’ godinu, 2019.

Vjernost domaćem proizvodu (koji čini gotovo 70 posto asortimana u trgovinama Ribole) ključni je element uspjeha zahvaljujući kojem je Ribola prepoznata i cijenjena među kupcima i dobavljačima, poručuju iz tvrtke.

“U našem logističko-distributivnom centru koji se prostire na 15.000 četvornih metara svakodnevno otkupljujemo kvalitetno i domaće svježe voće i povrće od poljoprivrednika s dalmatinskih polja i lokalnih OPG-ova”, objašnjava članica uprave Ribole Marija Kapural, dodajući kako tvrtka ima izvrsnu suradnju i s lokalnim proizvođačima drugih prehrambenih proizvoda.

A kao još jedan od važnih sastojaka ove uspješne poslovne priče bilježimo i blizak, “domaći” odnos s kupcima. Upravo zbog toga u središtu interesa tvrtke je pokrivanje tržišta trgovinama veličine od 300 do 800 četvornih metara, koja najbolje odražava maloprodajnu filozofiju dobroga susjeda.

Prepoznajući od samih početaka staru istinu da je kvalitetan i zadovoljan radnik ključ uspjeha u trgovini, u Riboli sa zaposlenicima njeguju partnerski odnos, o čemu svjedoči Marija Kapural. “Kada procjenjujemo Ribolu kao poslodavca ističemo stabilnost poslovanja, zatim konkurentna primanja prodavača (najniža plaća za prodavača je 5.500 kuna) koji su srce naše tvrtke, ali i uredno radno vrijeme te mogućnost napredovanja”, naglašava članica Uprave Ribole, dokazujući to i svojim karijernim putem koji je započela prije 20 godina u ovoj tvrtki – još kao studentica.

A da je Ribola doista ‘najbolji susjed’ u sredini u kojoj djeluje, potvrđuje se kontinuiranim aktivnostima usmjerenima na podržavanje lokalne zajednice – od sponzoriranja, danas već pet kaštelanskih sportskih klubova, do redovitih donacija Crvenom križu, KBC-u Split i lokalnih humanitarnih akcija, zaključuju u objavi iz ovog trgovačkog lanca.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!