Rusiji je u četvrtak odbačena žalba na odluku Svjetske trgovinske organizacije (WHO) o zabrani uvoza svinja i proizvoda od svinjetine iz Europske unije

Moskva je u kolovozu 2014. zabranila većinu uvoza prehrambenih proizvoda iz Europe nakon što su europske države uvele sankcije nad Rusijom zbog njezine uloge u ukrajinskoj krizi. Zabranu uvoza svinja i proizvoda od svinjetine uvela je nakon nekoliko slučajeva afričke svinjske gripe koji su se te godine pojavili u nekim dijelovima Europe.

Ova odluka znači da se od Rusije očekuje da dovede svoje propise u sklad s WTO-om. Ako Europska unija uvidi da ruska strana to nije napravila, mogla bi tražiti dopuštenje da uvede jednaku zabranu, no za to bi vjerojatno trebale godine.

Pravosudno tijelo WTO-a u kolovozu 2016. je glasao protiv te zabrane. Rusija se žalila, a prizivno tijelo WTO-a je potvrdilo tu odluku.

“Današnja odluka potvrđuje da mjere koje je Rusija pokrenula protiv EU-a nemaju previše veze sa stvarnim sanitarnim ili zdravstvenim rizicima. EU proizvodi iz područja gdje nema bolesti su sigurni”, priopćila je Europska komisija nakon objave odluke.

EU je Rusiju pozvala da povuče svoje “neopravdane mjere”, te je ustvrdila kako je moskovska protekcionistička politika utjecala na širok raspon gospodarskih sektora.

“Trgovina je i dalje ograničena za većinu proizvoda iz ovog slučaja zbog politički motivirane zabrane koje je Rusija u kolovozu 2014. uvela za poljoprivredne proizvode”, dodaje Komisija.

Europski izvoz svinjetine u Rusiju 2013. je bio vrijedan 1,4 milijardi eura, te je u to vrijeme predstavljao četvrtinu njezina sveukupnog izvoza svinjetine. (SEEbiz/H)