Značaj Baranje za proizvodnju frankovke još jednom je potvrđen velikim uspjehom frankovki Vina Belje na Kékfrankos Grand Tastingu 2022. Titulu šampiona s osvojenih 95 bodova zaslužila je premium frankovka berbe 2012, a Goldberg frankovka 2012, premium frankovka 2009. i premium frankovka 2019. su osvojile zlatne medalje pa se Vina Belje s ovog ocjenjivanja vraćaju sa šampionskom titulom i tri zlatne medalje.
U zadnjih godinu dana ovo je treća šampionska titula za frankovke Vina Belje pri čemu su frankovke iz berbe 2012. na brojnim ocjenjivanja u zemlji i inozemstvu do sada osvojile više od 20 zlatnih medalja.

Za premium frankovku berbe 2012. posebno je važna i zlatna medalja s ovogodišnjeg Berliner Wine Trophy-a najvećeg svjetskog ocjenjivanja vina pod okriljem OIV-a (Međunarodne organizacije za vinarstvo i vinogradarstvo).

Marijan Knežević, glavni enolog Vina Belje, za osvojene medalje kaže: “Ciljano smo na ocjenjivanje poslali vina različitih godišta, od mlade frankovke iz berbe 2019. do one zrele i odležane iz berbe 2009., kako bismo i na ovom specijaliziranom ocjenjivanu ponajboljih frankovki srednje Europe pokazali da frankovka iz hrvatske Baranje može biti prestižno vino najviše kvalitete s potencijalom za dugo čuvanje. Visoki bodovi za svaku od naših frankovki pokazali su da je riječ o iznimnim vinima izraženog terroirskog karaktera neovisno o tome da li je riječ o vinima koja su godinama odležavala u podrumu ili novim berbama koje su kratko vrijeme na tržištu. Posebno smo ponosni na frankovku iz berbe 2012., jedne od najboljih berbi u našoj povijesti, koja je još jednom pokazala svu svoju raskoš i osvojila šampionsku titulu za kvalitetu. Uz graševinu, i frankovka je autentična sorta našeg podneblja koja uistinu zaslužuje poseban status u vinogradima Slavonije i Podunavlja. Vina Belje su jedan od najvažnijih proizvođača frankovke u Republici Hrvatskoj pa su ove medalje za kvalitetu posebno važne za daljnju promociju frankovke, i na domaćem i međunarodnom tržištu.”

Kékfrankos Grand Tasting 2022. drugu godinu zaredom se organizira u Mađarskoj, a ove godine na ocjenjivanju je bilo 122 frankovke iz sedamdeset dva vinska podruma iz sedam zemalja. Kako ističu organizatori ocjenjivanja riječ je o sorti u koju posebno cijene i promoviraju proizvođači iz srednje Europe jer upravo u njihovim vinogradima frankovka pokazuje svoje najbolje lice.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!