Radničko vijeće i Nezavisni sindikat osječke Pivovare osudili su danas kao nezakonitu najavu uprave te tvrtke o davanju otkaza za 50 djelatnika, koji su, kako kažu, isključivo članovi ovoga sindikata, a dio njih su i članovi Radničkog vijeća.

osjecka-pivovara-pivo-midiPredsjednik Radničkog vijeća Darko Andrašek rekao je na konferenciji za novinare kako uprava radnicima nudi da podnesu zahtjev za sporazumni raskid ugovora o radu te bi tako dobili i 110.000 kuna otpremnine, ali ih i upozorila da će, ako to ne učine, biti proglašeni tehnološkim viškom i dobiti minimalne, zakonom propisane, otpremnine. Takav potez Uprave Andrašek je nazvao nezakonitim i nedopuštenim, jer, kako tvrdi, u Pivovari i njenim tvrtkama-kćerima radi više od 50 radnika na određeno vrijeme.

Odbacio je obrazloženje uprave kako je 50 radnika potrebno otpustiti zbog teške financijske situacije, zapitavši kako tvrtka, ako je u takvoj situaciji, može osigurati ukupno 5,5 milijuna kuna za otpremnine 50-orici radnika.

Neprodužavanje ugovora radnicima, koji rade na određeno vrijeme, tvrtku ne bi koštalo ništa, jer se ne radi o otkazu, a eventualnim davanjem otkaza i isplatom višemilijunskih otpremnina uprava bi oštetila tvrtku i pritom počinila kazneno djelo nesavjesnog poslovanja, smatra Andrašek.

Potez Uprave Andrašek smatra i osvetničkim, jer su spomenuti radnici isključivo članovi Nezavisnog sindikata osječke Pivovare, među njima nema nikoga iz manjinskog Sindikata poljoprivrede (PPDIV), koji je s upravom nedavno potpisao kolektivni ugovor, a većina tih radnika sudjelovala je u prijavljivanju bivšeg direktora Ivana Komaka i njegovih suradnika za više kaznenih djela, kojima je oštećena tvrtka.

Najavio je kako će se Radničko vijeće ovome suprotstaviti zakonskim metodama te se obratiti Državnom inspektoratu, a moguće je i podnošenje kaznene prijave.

Glavni sindikalni povjerenik Željko Anić kazao je kako će se o cijeloj situaciji još razgovarati s upravom, a u slučaju da se radnici proglase tehnološkim viškom zatražit će se postupak mirenja, nakon čega će se odlučivati o mogućim daljnjim akcijama. (H)