trgovina-djelatnice-ftdPrijedlogom izmjena i dopuna Zakona o trgovini uopće se neće regulirati radno vrijeme trgovina koje će, dakle, moći raditi svaki dan od ‘0 do 24’.

Naime, još je 2009. godine Ustavni sud ukinuo većinu članaka Zakona o trgovini koji reguliraju radno vrijeme trgovina.

No, među odredbama koje nisu ukinute je, primjerice, odredba da prodavaonica, ako Badnjak i Stara godina padaju u nedjelju, mora završiti s radom najkasnije do 14.00 sati.

Predložene izmjene i dopune Zakona o trgovini ukidaju i takve odredbe te potpuno liberaliziraju područje regulacije radnog vremena trgovca, odnosno u potpunosti ga prepuštaju trgovcu.

“Dobili smo nacrt novog zakona i nemamo primjedbi na ono što u njemu piše. Problem je ono što u njemu ne piše”, kaže Dragica Mišeljić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske (STH), ističući kako je njezin sindikat u posljednje dvije godine više puta pokušao razgovarati s poslodavcima o problemu reguliranja radnog vremena.

Budući se, kako kaže, ne može osloniti na vlastitu državu u zaštiti prava radnika, STH će tijekom ove godine, zajedno s još šest sindikata iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Mađarske, Češke i Slovačke, udruženih u tzv. Bečke dijaloge, Europskoj komisiji uputiti zahtjev da pitanje reguliranja radnog vremena u djelatnosti trgovine riješi direktivom na razini EU-a koju će tada svaka zemlja implementirati u svoje zakonodavstvo. (Slobodna Dalmacija)