hgk-skupstina-veljaca-2012-largeNovim sustavom naknada osigurano je rasterećenje hrvatskog gospodarstva za 25 milijuna kuna

Na konstituirajućoj sjednici Skupštine Hrvatske gospodarske komore (HGK) donijeta je odluka o smanjenju obvezne članarine za pet posto.

To znači da će male tvrtke s do 50 zaposlenih umjesto 55 kuna sada plaćati 50 kuna članarine. Srednje s 250 zaposlenih plaćat će 1275 kuna umjesto dosadašnjih 1500 kuna i velike tvrtke s više od 250 zaposlenih 4675 kuna umjesto dosadašnjih 5500 kuna.

U okviru donesenih dokumenata financijskog poslovanja po treći su put u zadnje tri godine smanjeni su i doprinosi i to za 15 posto, što znači da će se plaćati 0,005 posto od prihoda tvrtke. Time se hrvatsko gospodarstvo dodatno rasterećuje za 25 milijuna kuna, a ukupne uštede iznose 85 milijuna kuna, navode iz HGK.

U uvodnom je dijelu Skupštine predsjednik HGK, Nadan Vidošević, naglasio kako su samo razvijene institucije zalog budućnosti i prosperiteta te da Komora također provodi i organizacijske promjene te kadrovsko restrukturiranje.

Vidošević je naglasio kako Vladi RH treba pružiti potporu, a potrebno je i integrirano djelovanje svih sastavnica vlasti jer teško razdoblje za hrvatsko gospodarstvo tek slijedi 2013. godine pa stoga osobito ohrabruje nagovještaj otvaranja dijaloga susretom hrvatskog premijera i guvernera HNB-a.

Tome se treba priključiti i hrvatska sudbena vlast jer na razini socijalnih partnera nije moguće funkcioniranje ako se ne stvori i pravna praksa s obzirom da se po prvi put u uvjetima stabilnosti reduciraju stečena prava, kazao je Vidošević.

Ujedno je ponovio kako čak dva i pol milijuna stanovnika prima plaću iz državnog proračuna, dok primjerice u proizvodnim djelatnostima radi 220 tisuća zaposlenih, u turizmu 60 tisuća, a u obrtima između 100 do 120 tisuća zaposlenih što sve zajedno čini manje od 10 posto ukupno zaposlenih.

Jasna Belošević Matić, direktorica centra za makroekonomske analize HGK, predstavila je stanje hrvatskog gospodarstva i osvrnula se na aktualnu krizu zapadno-liberalnog kapitalizma.

Upozorila je na projekcije gospodarskog rasta prema MMF-u koje za Europsku uniju iznose minus 0,1 posto, dok su projekcije, primjerice za Kinu i Indiju, 8,2 posto, odnosno 7 posto.

Osvrnula se i na aktualni državni proračun čije projekcije rasta iznose 0,8 posto. “Proračun je dosta optimističan, ali riječ je o realnom rastu”, rekla je Belošević Matić i dodala kako je ovakav proračun prihvatljiv za gospodarski sektor iz više razloga. Prvenstveno jer zadire u proračunske rashode, a donosi i troškovna rasterećenja.

Jasna Borić, savjetnica predsjednika HGK, predstavila je Izvješće o radu Hrvatske gospodarske komore za 2011. godinu. Osim svojih temeljnih zadaća HGK je tijekom 2011. godine provodila niz aktivnosti koje proizlaze iz aktualnog društvenog i gospodarskog trenutka kojeg karakterizira produbljivanja krize, a koji zahtjeva dinamičan pristup u rješavanju prisutnih problema.

Tako je rad bio opredijeljen i zadacima koji proizlaze iz Programa reforme HGK koji je Vlada RH usvojila krajem 2010. godine. Tim programom akcentirano je nekoliko značajnih područja s naglaskom na suradnju s nadležnim državnim tijelima u stvaranju i unapređivanju gospodarske diplomacije te koordinaciji aktivnosti na promociji hrvatskog gospodarstva u zemlji i inozemstvu.

Osim toga, ustrojene su dvije nove jedinice. Centar za investicije, koji će između ostalog izrađivati katalog potencijalnih investicijskih projekata, i Centar za razvoj poduzetništva, inovacija i novih tehnologija.

U Izvješću Nadzornog odbora o pregledu Završnog računa HGK za 2011. godinu naglašeno je kako su prihodi HGK bili 262,86 milijuna kuna, a rashodi 248,67 milijuna kuna. Odlučeno je da se razlika od 14,258 milijuna kuna prenosi u 2012. godinu.

Usvojen je i dokument financijskog poslovanja HGK u 2012. – Prijedlog Odluke o financiranju HGK te Prijedlog rebalansa Financijskog plana Hrvatske gospodarske komore za koji iznosi 208 milijuna kuna.

Objavljena je i presuda Suda časti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i to javna opomena Privrednoj banci Zagreb radi povrede pravila dobrih poslovnih običaja.

Na Skupštini su izabrani i novi članovi Upravnog i Nadzornog odbora. Za članove Upravnog odbora izabrani su: Zdenko Adrović, predsjednik Uprave Raiffeisenbank Austria, Božo Jusup, Predsjednik nadzornog odbora Tankerkomerca, Vlado Jerbić, predsjednik Uprave Belišća, Marin Pucar, član Uprave Podravke, Željko Mažuran, direktor Korduna, Zvonimir Radić iz Piramide, Franko Palma iz Riviere Holding, Darko Petričević, Predsjednik Uprave Ventilatora Tvus, Josip Boban, direktor AD Plastika, Nadan Vidošević, predsjednik HGK, i Martina Velnić, glavni tajnik HGK.

Za članove Nadzornog odbora izabrani su: za predsjednika Vinko Dumičić iz Poslovnog savjetovanja, a za članove Miljenko Baković, predsjednik Uprave AutoHrvatske, Damir Skender, predsjednik Uprave Saponije, Ivan Vanja Frančišković, direktor Croatia osiguranja d.d. Filijala Rijeka, i Mijo Šimić, direktor Tekstilprometa.