amerika-maloprodaja-walmart-blagajne-midiPromet u maloprodaji najvećeg svjetskog gospodarstva porastao je za 0,3 posto, dvostruko manje od očekivanja analitičara

Rast prometa u američkoj maloprodaji usporio je u siječnju budući da su kupci širom SAD-a odlučili ostati kod kuće s obzirom na vremenske neprilike, pokazalo je vladino izvješće objavljeno u utorak.

Tako je ukupni promet u maloprodaji u siječnju porastao za 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec. To je ujedno njegov sedmi uzastopni mjesečni rast, objavilo je ministarstvo trgovine. Podaci ipak ukazuju na usporavanje u odnosu na prosinac, kada je promet porastao za naniže revidiranih 0,5 posto.

Analitičari su za siječanj očekivali dvostruko višu stopu rasta.

Ako se izuzmu automobili, promet je u prošlom mjesecu porastao po istoj stopi, zaostajući za očekivanjima analitičara koji su predviđali rast u visini 0,5 posto.

Na podatke o prometu u prvom ovogodišnjem mjesecu negativno je utjecao pad prometa u trgovinama građevinskim materijalom, za 2,9 posto u odnosu na prethodni mjesec. Prodaja u restoranima također je pala, za 0,7 posto. Nasuprot tome, takozvana temeljna stopa prometa u maloprodaji, koja isključuje automobile, benzin i građevinski materijal, porasla je za 0,1 posto.

Na godišnjoj razini promet u maloprodaji porastao je u prvom ovogodišnjem mjesecu za 7,8 posto, pokazuju podaci američke vlade. (H)