Slovenska vlada u četvrtak se upoznala s izvješćem o rizicima u prodaji Mercatora koncernu Agrokor i nakon toga priopćila kako u tom poslu treba uzeti u obzir šire gospodarske aspekte i posljedice na zaposlene i dobavljače.

Izvješće je podnio na zahtjev vlade Slovenski državni holding (SDH) koji ga ubuduće treba i dopuniti, a vlada od dioničara koji prodaju svoje udjele u Mercatoru očekuje da će pri tome uvažiti i “šire gospodarske aspekte” tog posla, rečeno je u priopćenju vlade nakon sjednice.

“Postupak prodaje treba brižno pratiti i vladu o tome redovno izvještavati”, navedeno je u priopćenju.

Navela je da od prodavatelja Mercatora očekuje da će se s posebnom brigom odnositi prema posljedicama na zaposlene u Mercatoru i Mercatorove dobavljače.

Za uvažavanje aspekata širih dimenzija moguće prodaje Mercatora posebno su se u izjavama pred sjednicu izjasnili ministar vanjskih poslova Karl Erjavec i ministar poljoprivrede Dejan Židan.

Direktor Slovenskog državnog holdinga (SDH) Matej Pirc rekao je da je ministrima na vladi dao usmeno i pismeno izvješće u skladu sa zakonskim odredbama koje se odnose na one koji upravljaju državnom imovinom.

Trgovački lanac Mercator koji bi prema ugovoru s većinskim vlasnicima do kraja lipnja trebao preuzeti koncern Agrokor privatna je tvrtka, ali država ima utjecaj na skoro trećinu Mercatorovih dionica, posebno preko banaka u državnom vlasništvu. (Business.hr / Hina)