Nadzorni odbor slovenskog Mercatora u utorak bi trebao raspravljati o nacrtu kupoprodajnog ugovora koji vlasnici 52 posto njegovih dionica usklađuju s koncernom Agrokor, no iz zadnjih političkih reakcija u Sloveniji može se naslutiti da do potpisivanja ugovora u srijedu, kako su neki najavljivali, neće doći, navode u ponedjeljak vodeći slovenski mediji.

mercator-zastava-midi1Izjave koje su u vezi s prodajnim postupkom krajem prošlog tjedna dali slovenska agencija za upravljanje državnom imovinom (AUKN), ministarstvo financija i predsjednik države Danilo Tuerk “mogu značiti samo jedno, a to je da je u državnoj administraciji došlo do konsenzusa da nije pravo vrijeme za prodaju Mercatora”, navodi u komentaru svog poslovnog tjednog priloga ljubljansko “Delo”.

Poslovni list “Finance” i Slovenska tiskovna agencija STA objavili su pak detalje iz nacrta kupoprodajnog ugovora koji je djelomično usklađen u dosadašnjim pregovorima i o kojima bi nadzorni odbor Mercatora trebao odlučivati u utorak.

Kako navodi STA, koja se poziva na slovenske poslovne eksperte koji su željeli ostati anonimni, jedna od slabih točaka u nacrtu ugovora jest da bi se njime Agrokor obvezao na isplatu najviše 20 milijuna eura penala ako bi kršio uvjete iz ugovora. Kao što se navodi, nacrtom ugovora Agrokor bi se obvezao da tri godine neće otpuštati zaposlene u Mercatoru, da će povećavati plaće zaposlenih, da će pet godina sjedište Mercatora zadržati u Ljubljani te da pet godina neće mijenjati naziv tvrtke, odnosno da će u tom razdoblju brand Mercator i dalje ostati prisutan na tržištima Slovenije, BiH i Srbije.

Isti poslovni stručnjaci ustvrdili su za STA da kod sličnih ugovora u svijetu ugovorne kazne iznose i do 50 posto vrijednosti transakcije i da bi u slučaju Mercatorove prodaje morale iznositi oko 150 milijuna eura. Osim toga, kako tvrde, preniski predviđeni penali Agrokor ne bi stimulirali da poštuje ugovor, makar bi on bi već u prvoj godini nakon pripojenja Mercatora ostvario pozitivne “sinergijske učinke” u vrijednosti čak 170 milijuna eura.

Uz to, navode slovenski mediji, tržišna vrijednost Mercatora iznosi trenutno 6 posto slovenskog BDP-a, što svjedoči o njegovoj iznimnoj važnosti za slovensku ekonomiju u cjelini jer je tržišna vrijednost najveće američke trgovačke mreže Wall Mart samo 3 posto američkog BDP-a.

Slovenska tiskovna agencija navodi da zato “brojni poznavatelji i strani eksperti za područje trgovine” ocjenjuju kako nije pravo vrijeme za prodaju Mercatora.

“Cijena koju Agrokor nudi za Mercator je preniska, zato bi bilo bolje pričekati na bolje uvjete na tržištu jer bi se za Mercatorove dionice moglo postići znatno višu cijenu”, navodi u zaključku Slovenska tiskovna agencija.

Slovenski mediji navode da su vlasnici 52 posto Mercatorovih dionica koji pregovaraju s Agrokorom odbili komentirati tijek pregovora.

Slovenska tiskovna agencija (STA) navodi da će još danas javno neslaganje glede prodaje Mercatora Agrokoru obznaniti neki Mercatorovi dobavljači, a prosvjed protiv prodaje za utorak su pred slovenskom vladom već krajem prošlog tjedna najavili i vodeći sindikati.

Agrokor je na međunarodnom tenderu koji su raspisale banke i Pivovarna Laško (PL) dao neobvezujuću ponudu od 221 euro za dionicu. Trenutačna vrijednost Mercatorove dionice na Ljubljanskoj burzi iznosi 161 euro, a prošlog je tjedna njena vrijednost uz umjereni promet narasla za 3,87 posto. (H)