U 2020. je godini smrznuta hrana ostvarila i količinski i vrijednosni rast prodaje u odnosu na godinu prije, a segment koji nosi najviše prodaje je smrznuto meso s 48% količinskog udjela.

Kategorija smrznute hrane obuhvaća smrznute pizze, smrznute ručkove spremne za kuhanje, slana lisnata tijesta/pite s punjenjem, smrznuto povrće, smrznutu ribu i plodove mora.

U 2020. godini, zaključno s prosincem, smrznuta hrana ostvarila je i količinski i vrijednosni rast prodaje u odnosu na godinu prije. Segment koji nosi najviše prodaje je smrznuto meso s 48% količinskog udjela. Slijedi smrznuto povrće s 20%, smrznuta brza jela 14%, smrznuta riba i plodovi mora s 10% te smrznuto tijesto s 8% udjela u količinskoj prodaji. Kroz moderne formate prodaje se 71% količinske prodaje smrznute hrane, dok se preostali dio (29%) plasira kroz tradicionalne formate (trgovine mješovitom robom do 300 četvornih metara prodajne površine) i drogerije. Vodeća tri proizvođača u smrznutoj hrani su (abecednim redom): Ledo, Vindija i ZMH Horvat koji zauzimaju 67% ukupne količinske prodaje.

Euromonitor International: Presjek trendova
Agencija Euromonitor International na svojim je mrežnim stranicama u prosincu 2020. godine objavila sažetak trendova u kategoriji prerađenog mesa i plodova mora. Osnovni naglasci analize ukazuju na to da je pandemija pomogla proizvođačima iz ovog segmenta da ostave iza sebe ranije skandale, a primjećuje se i rastuća preferencija lokalno proizvedenog mesa što prati i povećanje cijena u maloprodaji. Covid-19 pritom je pomogao domaćim igračima da stabiliziraju svoje vrijednosne udjele na tržištu.
Imajući u vidu da su potrošači sve osviješteniji kada je riječ o vlastitom zdravlju, očekuje se kako će prerađeno meso peradi nadmašiti prerađeno crveno meso prema vrijednosnoj prodaji u kanalu maloprodaje. S druge strane, plodovi mora imaju veliki potencijal rasta vrijednosne prodaje u maloprodaji, ali proizvođači ovu kategoriju trebaju ozbiljnije shvaćati i poklanjati znatno veću pažnju njenom razvoju. Uz to, zamjene za meso imaju također veliki potencijal za rast, ali trebalo bi prvo doći do korekcije njihove cijene kako bi ostvarile značajniji napredak na tržištu, navodi se u sažetku Euromonitor Internationala.