Višak u robnoj razmjeni 28 zemalja Europske unije sa svijetom utrostručen je u travnju u odnosu na prethodni mjesec, poduprt snažnim oporavkom izvoza, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Robni-izvoz-midiSezonski prilagođeni robni izvoz iz 28 zemalja EU poskočio je u travnju za 4,7 posto u odnosu na prethodni mjesec i iznosio je 148,9 milijardi eura. Time je njegova vrijednost ponovo porasla nakon posrtaja u prethodnom mjesecu, kada je prema revidiranim desezoniranim podacima Eurostata robni izvoz na mjesečnoj razini smanjen 0,8 posto.

Robni uvoz porastao je travnju 2,4 posto, na 144 milijarde eura. U prethodnom je mjesecu prema revidiranim podacima europskog statističkog ureda uvećan 1,7 posto.

Time je višak u robnoj razmjeni EU28 sa svijetom u travnju više nego utrostručen u odnosu na revidiranu vrijednost za prethodni mjesec i iznosio je 4,9 milijardi eura. Njegova je vrijednost u ožujku revidirana na 1,6 milijardi eura.

Na godišnjoj je razini robni izvoz EU28 prema sezonski neprilagođenim podacima Eurostata smanjen u travnju za šest posto, na 146,9 milijardi eura. Uvoz je također pao, za nešto blažih četiri posto, na 141,3 milijarde eura.

Vrijednost robne razmjene unutar EU uvećana je u travnju na godišnjoj razini dva posto, na 260,9 milijardi eura. U prethodnom je mjesecu na godišnjoj razini zabilježila isti postotni pad.

I u eurozoni je sezonski prilagođeni robni izvoz poskočio u travnju u odnosu za prethodni mjesec, i to za 4,9 posto, na 174,7 milijardi eura. U ožujku je prema revidiranim podacima kliznuo za 0,8 posto.

Robni uvoz uvećan je 2,6 posto, na 146,6 milijardi eura. U ožujku je prema revidiranim podacima na mjesečnoj razini kliznuo tri posto.

Time je eurozona u travnju zabilježila 18,1 posto veći višak u robnoj razmjeni sa svijetom nego u ožujku, u iznosu 28 milijardi eura.

Na godišnjoj je razini robni izvoz iz eurozone prema sezonski neprilagođenim podacima Eurostata u travnju smanjen jedan posto, kliznuvši na 172,3 milijarde eura. Uvoz je zabilježio znatno snažniji pad, kliznuvši za pet posto, na 144,8 milijardi eura.

Vrijednost robne razmjene unutar zone primjene zajedničke europske valute uvećana je u travnju jedan posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, i iznosila je 142,8 milijardi eura. (tportal.hr/Hina)