VijestiZemljaHrvati postali mudriji - većinom kupuju na akcijama

Hrvati postali mudriji – većinom kupuju na akcijama

Trendovi u trgovini značajno su se izmijenili posljednjih godina. Kvaliteta, odnosno vrijednost za novac postala je presudna i kupci su danas osviješteni, zahtjevni i, ustvari, žele sve.

popusti-akcije-trgovina-midiTraže ravnotežu između cijene i kvalitete, širok izbor formata trgovina, trgovaca i proizvoda, očekuju akcije, informirani su i povezani te u konačnici zdravstveno i prehrambeno osvješteniji. Nova očekivanja i promjene u ponašanju kupaca analizirali su stručnjaci Agencije za istraživanje tržišta AC Nielsen.

Analiza Jelene Doko Cetina, menadžerice za sektor trgovine za Hrvatsku, Sloveniju i BiH u AC Nielsenu, pokazala je da se optimizam europskih potrošača, koji su tradicionalno najkonzervativniji, napokon oporavlja, što se onda odražava i na veću potrošnju. Sličan je trend i u Hrvatskoj, što potvrđuje oporavak tržišta robe široke potrošnje.

Nielsenova analiza pokazuje da su supermarketi trenutno u Hrvatskoj najposjećeniji kanal prodaje, a pomalo neočekivano pokazalo se da kupci obilaze sve manje trgovaca. Još 2013. godine u mjesec dana prosječno bi obišli četiri do pet različitih trgovaca, a danas je taj prosjek 2,7 trgovaca. Nije riječ o ukupnom trendu jer Slovenci, primjerice, i dalje mjesečno obiđu pet različitih trgovaca.

Jedan od glavnih razloga zbog kojih Hrvati obilaze sve manje različitih trgovaca u potrazi za najboljom prilikom je dobro planiranje. Naime, pokazalo se da 76 posto kupaca planira što će kupiti i prije odlaska u trgovinu, a čak 69 posto njih često kupuje proizvode na akciji.

“Promotivni leci jedan su od najvažnijih kanala komunikacije s kupcima. U Europi prosječno 59 posto kupaca prije odlaska u trgovinu čita te letke, dok je u Hrvatskoj taj prosjek 75 posto”, ističe Jelena Doko Cetina.

Udio trgovačkih robnih marki u ukupnoj košarici robe široke potrošnje u Hrvatskoj koju prati Nielsen trenutno iznosi 18,2 posto vrijednosnog udjela, dok je u Europskoj uniji taj udio čak 30 posto.

Utrka trgovaca u promocijama, bez kojih kupci praktički više ni ne kupuju pojedine kategorije proizvoda, i dalje traje. Štoviše, zbog nadmetanja trgovaca u akcijama događa se spirala koja bi, kako se trenutno šale u trgovačkom sektoru, mogla završiti akcijama jedan proizvod plus dva gratis.

“Danas je kupcima sasvim normalno da dobiju omiljeno brendirano pivo za pet kuna, čokoladu od 300 grama za 13 ili 14 kuna ili omiljeni gel za tuširanje ili šampon za 10 kuna. Prije desetak godina svi su se smijali promociji jedan proizvod plus jedan gratis, a danas su takve akcije normalne i vidjet ćemo u kojem će to smjeru dalje otići jer u posljednje tri godine promotivni pritisak raste, a učinkovitost promocija opada”, ističe Dijana Knežević iz AC Nielsena.

Nielsenova analiza pokazala je da su s čak trećinom prodajnog volumena u akcijama nagrađeni kupci koji bi ionako kupili isti proizvod.

Po akcijama na vrhu su Slovačka i Češka, u kojima su u 2015. godini čak 53 odnosno 52 posto vrijednosti maloprodajne košarice nosile promocije.

U hrvatskoj košarici robe široke potrošnje koju prati Nielsen, a u kojoj, primjerice, nema kruha i kategorije svježih proizvoda voća, povrća i mesa, koja je vrijedna 3,9 milijardi eura, čak 1,1 milijardu eura vrijednost je kupljenih proizvoda koji su bili na raznim akcijama.

“U Hrvatskoj je čak 33 posto prodaje ostvareno promocijama, ali kako taj udio ne uključuje kataloge, zasigurno je i veći”, pojašnjava Dijana Knežević.

Među proizvodima koji su najčešće na akcijama su čokoladne table i gelovi za tuširanje, a najmanje su na akcijama alkoholna i energetska pića, koja se, očito, kupuju i bez akcija. (Jutarnji.hr)

Najnovije objave

Pogledajte u budućnost financija na prvom Finance Weekendu

Finance Weekend će se baviti ključnim temama koje oblikuju budućnost financija Godinu dana prije punoljetnosti, po prvi puta u Rovinju na Weekendu.17, dolaze nam i...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...