Softverska rješenja domaćih tvrtki 8Sigma i Montelektro za nadzor i praćenje pivskih bačava u procesu punjenja i distribucije primijenjena su u jednoj pivovari u Adis Ababi u Etiopiji, a u 2021. bit će u još dvije pivovare u vlasništvu kompanije BGI Ethiopia, izvijestili su u srijedu iz tvrtke 8Sigma.

Pivovara u Adis Ababi jedna je od najvećih u Etiopiji, a rješenje koje su za njih izradile domaće tvrtke naziva se KegTNT (Keg Track&Trace), i predstavlja novost za pivarsku industriju, kažu iz 8Sigme, ne otkrivajući koliko su zaradili na tom projektu.

Za naručitelja, kompaniju BGI Ethiopia iznose da je dio francuske grupacije Castel i da slovi za jednog od najvećih afričkih proizvođača piva te je među deset najvećih u svijetu.

“Tražili su novo, moderno rješenje koje će omogućiti bolje upravljanje pivskim bačvama, pridonijeti smanjenju troškova, poboljšati kontrolu kvalitete, osigurati bolji nadzor održavanja te spriječiti moguće gubitke bačava”, dodaju iz te tvrtke.

Objasnili su i da su sa Montelektrom osmislili rješenje KegTNT, koje, koristeći RFID tehnologiju, prikuplja i pohranjuje sve podatke o životnom ciklusu pivskih bačava, s osnovnim ciljem u stvarnom vremenu omogućiti praćenje svake bačve u floti, bolji sustav održavanja te kontrolu kvalitete.

To znači i da su sve informacije dostupne trenutno pa osoblje može pravovremeno reagirati i identificirati moguće probleme, i prije nego se dogode, a uz to KegTNT je integriran i s automatiziranom i robotiziranom punionicom piva čiji je kapacitet punjenja do 900 bačava na sat, što pivovari omogućava i automatsko prikupljanje podataka i analizu količine proizvedenog piva, broja neispravno napunjenih bačava, zastoje te drugo važno za učinkovitu proizvodnju.

U sklopu projekta isporučena je i aplikacija za tablete koja omogućava praćenje procesa u samoj pivovari (odjelu održavanja, laboratoriju, skladištu i dr.), kao i aplikacija za pametne telefone namijenjena prodajnim agentima, koji će tako uz ostalo moći i brže prijaviti eventualne pritužbe krajnjih kupaca.

“Unatoč izazovima i teškoćama, pa i ograničenjima putovanja prošle godine, zadovoljni smo što smo uspjeli dovršiti projekt u jednoj od tri ugovorene pivovare u Etiopiji, i zahvalni su pritom i tvrtki Montelektro na povjerenju i partnerstvu”, ističe direktor 8Sigme Vladimir Lukić, iznoseći da te dvije tvrtke surađuju i na drugim projektima za pivarsku industriju. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!