Specijaliziranih diskonata poput Kika, Offertissime, Pepca i Tedija diljem Hrvatske sve je više. Što ih čini jedinstvenim? Maleno slikarsko platno uz jednako maleni štafelaj. Gumena maska Donalda Trumpa. Jastuk u obliku komada odrezanog ananasa. Ogromna plišana igračka ljenjivca. Sredstvo za bojenje očnih jabučica. Minijaturne figurice za postav božićne štalice – Isus, tri kralja, dvije krave, Marija i Josip – zajedno stanu u dječji dlan! Tko bi i zbog čega kupio ove artikle?

Sedam ujutro. Ne zvoni budilica. Umjesto nje imam nešto puno preciznije – jednogodišnje dijete. Lijeno ustajem s postelje i prenosim ga u kupaonicu zbog jutarnje higijene, a potom na najsretnije mjesto u stanu. U kuhinju. Izvadim crni lončić s gumenom drškom i ulijem 250 mililitara svježeg mlijeka. Upalim vatru na kolu štednjaka. U međuvremenu dohvatim narančastu plastičnu posudicu s prozorske daske i istresem malo zobenih pahuljica u keramičku zdjelicu. Pritom se dijete cijelo vrijeme propinje s kuhinjskog poda – po meni, po nogama od stola, po pećnici, po stolicama. Na stopalcima ima čarape protiv proklizavanja. Što je sigurno, sigurno je. Baš kao i trik s hranom – dok griz ne bude gotov i dovoljno “hladan” za jelo, zobena kaša poslužit će svrsi ne bih li zadovoljila gladna usta. Nakon jutarnjih kuhinjskih uobičajenosti, dijete puštam u slobodu ostatka stana. Puzi prema dnevnom boravku gdje je čekaju igračke. I…. dan može započeti.

FANTASTIČNA ČETVORKA
Crni lončić s gumenom drškom. Kupljen u Tediju. Narančasta plastična posudica. Kupljena u Offertissimi. Uz nju ista takva u plavoj boji i u većoj dimenziji. Čarape protiv proklizavanja. Kupljene u Kiku. Igračke. Kupljene u Pepcu, Tediju, Offertissimi, Kiku.

Stanujem blizu zagrebačkog parka Ribnjak. U posljednje se dvije godine u mojem kvartu otvorila svaka od ove četiri trgovine. Zapravo…. Najprije se u Draškovićevoj ulici nalazila dobra stara Offertissima s kojom imam stabilan konzumeristički odnos još od srednje škole. Potom sam s debelom godinom zakašnjenja u Martićevoj ulici otkrila da se na samom njezinom vrhu nalazi velika Kikova poslovnica. Ušla sam unutra, a izašla punih vrećica.

Prošle godine u kolovozu shopping centar Importanne galleria smješten na Iblerovom trgu postao je bogatiji za jednu veliku šarenu trgovinu – Tedi! Naposljetku, poželimo dobrodošlicu i posljednjoj prinovi (u) kojoj ste se mogli obradovati već za blagdana 2018. Trgovina Pepco otvorena je u centru Cvjetni.

Kao velika ljubiteljica ovakvih specijaliziranih diskonata, teško mogu odoljeti njihovim ponudama. Naime, u svima njima asortiman se redovito dopunjuje i osvježava pa čak i dvotjednim ili barem mjesečnim posjetima nemate osjećaj “već viđenoga”. Osim toga, sve ove diskonte karakterizira šarolika ponuda po principu “od igle do lokomotive”. Tako ondje možete pronaći dekorativne, ali i posve praktične artikle.

Dok se Kik specijalizirao za odjeću i obuću, a Pepco za dječje potrepštine, Tedi i Offertissima prednjače raznolikošću uredskog materijala. U svakom je važan i stalan dio ponude opremanje stana pa će se za svaki ukus pronaći poneki ukras za dom ili neki drugi praktični proizvod.

IGRAČKE DJETINJSTVO ZNAČE
“Najčešće kupujem u Pepcu. Ondje me najviše privlače niske cijene, raznolika ponuda i zbilja ljubazno i uslužno osoblje”, kazala mi je Daniela Pleša, odgajateljica u vrtiću koja ondje, shodno profesiji, kupuje dječju odjeću, igračke, ali i sitnice za uređenje doma. Pepco je u potpunosti zadobio Danijelino povjerenje pa isključivo ondje kupuje poneke artikle, poput dječjih gaćica i ženskih kratkih čarapa. Nerijetko se počasti i komadom uredskog materijala. Ako u danom trenutku u Pepcovoj ponudi nečega uzmanjka, Daniela odlazi u – Tedi. “Ondje imaju doslovno sve od likovnog materijala… od igle do platna za slikanje. Sve što možete zamisliti, a tiče se kreativnih aktivnosti, oni imaju. Ondje uglavnom kupujem boje, papire, ukrasnu ambalažu i sezonske dekoracije”, dodala je Daniela.

Tko zna, možda je upravo Daniela u potrazi za dječjim čarapama i gaćicama naletjela na Arona Pećnika. Mladog oca koji i sam za svoju šestogodišnju Klaru ondje rado potraži pokoji komad odjeće i obuće. No, osim Klare, puno je važnije namiriti njezine brojne prijatelje po raznim rođendanskim okupljanjima. “Puno idemo po dječjim rođendanima i nemam novaca kupovati igračke svakom klincu kod kojeg smo pozvani, pa u tim dućanima bude fora društvenih igara ili nekih drugih neobičnih igračaka”, otkriva nam snalažljivi otac. “A osim igračaka koje poklonimo, i Klara rado obnovi svoju kolekciju igračaka svakim novim posjetom Pepcu”, dodao je Aron.

ODIJELO ČINI DIJETE
Djeca su u 21. stoljeću prilično unosan biznis. Osim dječje opreme i igračaka, odjeća i obuća nešto su što je ipak teško izbjeći. Donje rublje, što slojevitije odijevanje i neizbježne cipelice, jaknice i kape. Sve ovo u dućanima s odjećom ili pak isključivo dječjim stvarima postaje cjenovno neizdrživo i prije svega nerealno. Zato, složio se sa mnom i Aron, dućani poput Kika i Pepca dođu kao pravo osvježenje. “Osim za Klaru, nerijetko u Kiku kupim i nešto za sebe! Sjećam se, kupio sam jedne hlače i vestu s kapuljačom prije četiri godine i još uvijek ih imam. Oprane su stotinu puta, a izgledaju kao da im je prvi dan nošenja”, prisjetio se Aron.

Osim što u Kiku tvrde kako nude najbolji omjer cijene i kvalitete na tržištu, za svoje su kupce na društvenim mrežama uveli i zaseban hashtag #lovekik kojim ih potiču da pokažu vlastiti jedinstveni stil. Cijela ideja leži u bogatom tekstilnom asortimanu.

“Imamo doslovce sve za svakoga – želi li kupac ići ukorak s modnim trendovima, u ponudi za njega imamo uvijek aktualnu liniju ‘Fashion & Style’. Tip kupca koji preferira klasični stil odijevanja, kod nas tijekom cijele godine može pronaći modne kombinacije od glave do pete. Kako se konstantno povećava svijest o zdravlju, našom Ergeenomixx linijom zadovoljavamo i potrebe za sportskom odjećom. Ukratko, sve na jednom mjestu”, kazao je direktor Kika za Hrvatsku, Sloveniju, Italiju i Mađarsku, Ante Rimac.

ZAŠTO IH VOLIMO
Specijaliziranih diskonata poput Pepca, Offertissime, Kika i Tedija diljem Hrvatske sve je više. Rezultat je to potrebe, jer, sve je više i zadovoljnih kupaca. Dok je Daniela istaknula raznovrsnost asortimana, Arona ove trgovine privlače svojim pristupačnim cijenama. Iako se slažem i s Aronom i s Danijelom, svoju košaricu rado (po)punim u svakoj od pobrojanih trgovina zbog posebnosti njihove ponude. Ona nije samo raznovrsna ili samo cjenovno pristupačna. Ona je prije svega jedinstvena, a moglo bi se reći i teško objašnjiva. Maleno slikarsko platno uz jednako maleni štafelaj. Gumena maska Donalda Trumpa. Jastuk u obliku komada odrezanog ananasa. Ogromna plišana igračka ljenjivca. Sredstvo za bojenje očnih jabučica. Minijaturne figurice za postav božićne štalice – Isus, tri kralja, dvije krave, Marija i Josip – zajedno stanu u dječji dlan! Tko bi i zbog čega kupio ove artikle?

“U potrazi za društvenim igrama obavezno svratim u Offertissimu jer nude igre proizvedene u Hrvatskoj!”, otkrila mi je Daniela. Ondje je, primjerice, moguće kupiti inovacije hrvatskog proizvođača T.W.B., specijaliziranog upravo za proizvodnju igračaka i društvenih igara.

Tako su “Jadranskom obalom” i “Lijepom našom” dvije igre edukativnog karaktera, a namijenjene upoznavanju s vlastitom zemljom, od kojih je potonju moguće pronaći i na policama Offertissime.

Ipak, kvalitetan a bogat i jeftin asortiman nije jedini razlog zašto u ovim trgovinama ne strahuju za poslovanje. Obišla sam većinu svih poslovnica ovih četiriju diskonata u Zagrebu i nisam naišla na lošu uslugu. Prodavači su bili maksimalno ljubazni, uslužni i ugodni. A dobra usluga proizlazi iz dobrog odnosa prema zaposlenicima unutar tvrtke. Tako je jasno da ugodan doživljaj kupovine ne čine zvučna imena trgovina ili zanimljivi proizvodi, nego upravo – pristupačni i srdačni zaposlenici. U Pepcu su brigu za djelatnike doveli na višu razinu pa tako za njih imaju organizirane i edukacije.

“Pepco Akademija je jedan od prvih susreta voditelja i zamjenika naših trgovina s kolegama u uredu i našim načinom rada. Kroz sedam dana obuhvaća teme iz područja upravljanja trgovinom, komunikacije s kupcima, vođenja tima i suradnje s područnim voditeljem. Tijekom akademije kroz praktične vježbe i primjere nove voditelje pripremamo na različite situacije u trgovini fokusirajući se na razvoj znanja i vještina koja će im omogućiti ispunjavanje tri područja odgovornosti voditelja”, pojasnili su iz Pepca.

FORMULA JE JEDNOSTAVNOST
Tedi, Kik, Pepco i Offertissima poznati su po vrlo širokom asortimanu proizvoda – od svakodnevnih potrepština za kuću i okućnicu, drogerijskih proizvoda i proizvoda za ljubimce, pa sve do igračaka i uredskog materijala po pristupačnim cijenama. Proizvodi prolaze kontrolu kvalitete u skladu s propisima EU prije nego što se distribuiraju u trgovinama.

“Uzimamo uzorak materijala i šaljemo ga u renomiranu ispitnu ustanovu gdje se ispituje postojanje štetnih sastojaka u uzorku. Tek nakon što se provedu ovi koraci i nakon što je proizvod siguran, isporučuje se u naše poslovnice”, rekao je Jörg Schwerdtfeger, voditelj odjela za upravljanje kvalitetom Tedija. Ovo je tek treći korak u cjelokupnom procesu ispitivanja ispravnosti i funkcionalnosti proizvoda. Ako se i uz rigorozne provjere potkrade koji nezadovoljni kupac, u Tediju su otvoreni za reklamacije.

“Naš sustav blagajni bilježi zamjenu i prenosi informaciju o reklamaciji na odjel upravljanja kvalitetom. Zatim mi naravno istražujemo pravi uzrok problema. Načelno važi: Uvijek nam je drago kad dobijemo kritiku i poticaj jer samo na taj način naši proizvodi mogu postati još bolji”, dodao je Schwerdtfeger.

Provjereni i šaroliki proizvodi ipak ne bi naišli na potpuno odobravanje posjetitelja bez nekoliko trikova. “Zahvaljujući rješenjima kao što su mala površina, pojednostavljena unutrašnjost trgovina, standardizirana signalizacija te specijalizirane usluge, uz jednostavnu i brzu navigaciju, kupovina je ugodnija”, objasnili su iz Pepca.

Na koncu, svima je cilj isti – širiti se i nuditi jednako provjeren izbor. Politika sva četiri diskonta jest kontinuirano širenje trgovačke mreže i otvaranje novih poslovnica te zapošljavanje ljudi. No, početak i kraj svakog uspješnog poslovanja jest zadovoljan kupac.

“Naša snaga leži u odličnom odnosu cijene i kvalitete, bez kompromisa”, naglasio je direktor KiK-a za područje Hrvatske i susjednih zemalja, Ante Rimac. Uz široki asortiman proizvoda, upravo tu konstataciju možemo označiti i ključnim pristupom u poslovanju cijelog maloprodajnog segmenta koji pokrivaju ova četiri specijalizirana trgovačka lanca.