Sportska prehrana: U zdravom tijelu zdrav duh

S obzirom na to što sve tržište nudi te imajući u vidu kako je ljeto pred vratima, nije naodmet prisjetiti se još jednom kako je u zdravom tijelu zdrav duh te pohitati u najbližu teretanu ili na neko javno vježbalište kojih u zadnje vrijeme ima sve više.

O važnosti zdrave i pravilne prehrane provedene su, objavljene i dokazane mnoge studije. Danas smo, više nego ikada u povijesti, svjesni da sve što pojedemo itekako utječe na naše zdravlje u sadašnjosti, ali i u budućnosti. Odgovarajuća i balansirana prehrana izuzetno je važan (ako ne i ključan) dio brige za zdrav život. U kombinaciji s fizičkom aktivnošću prehrana nam pomaže postići i održati pravu težinu, smanjiti rizike i od najtežih bolesti te voditi općenito zdrav i ispunjen život. O svakodnevnom unosu dovoljnih količina hranjivih tvari još i više moraju razmišljati osobe koje se aktivno ili rekreativno bave sportom.

“Intenzivna tjelesna aktivnost predstavlja metabolički, tjelesni i psihički stres koji u organizmu izaziva velike promjene i prilagodbe. Upravo zbog toga, energetske potrebe sportaša su veće nego energetske potrebe pojedinaca koji se ne bave sportom aktivno. Potrebe i potrošnja energije variraju ovisno o disciplini, intenzitetu i tjelesnoj masi, a tome treba prilagoditi i prehranu koja treba biti raznovrsna, umjerena i dobro izbalansirana”, objašnjava magistrica Sandra Krstev Barać, nutricionistički konzultant.

Ona dodaje kako je za vježbanje mišićima potrebna energija: “Bez obzira jeste li rekreativac ili profesionalni sportaš, osnovni izvor energije pružaju ugljikohidrati, stoga je planiranje njihovog unosa preduvjet za optimalno vježbanje. Konzumiranjem većih količina ugljikohidrata prije natjecanja i tjelovježbe pune se rezerve glikogena, glavnog skladišta energije u našoj jetri, a time se povećava sportska izvedba i izdržljivost.”

Stoga sve koji se bave sportom savjetuje da povećaju unos namirnica bogatih ugljikohidratima i to prvenstveno složenim ugljikohidratima jer oni omogućuju postupno otpuštanje glukoze u krvotok pa time predstavljaju dugotrajniji izvor energije. Na jelovniku bi se tako trebale naći žitarice poput pšenice, kukuruza, heljde, raži, prosa, ječma, zobi, riže, kao i namirnice na bazi žitarica, poput raznih vrsta pekarskih proizvoda, tjestenine i sličnog. “Slatkiši i gazirana pića mogu biti prikladni i praktični izvori brze energije pri samom vježbanju, no oni organizmu pružaju isključivo energiju bez vrijednih i potrebnih hranjivih tvari. Zbog toga je pametnije posegnuti za svježim i suhim voćem ili pak voćnim pločicama koje će nahraniti kako mišiće, tako i ostale organske sustave”, savjetuje magistrica Barać.

Što je tjelovježba intenzivnija to su i potrebe za proteinima veće jer se uslijed pojačane aktivnosti oni više “troše”. Tijelu stoga treba osigurati odgovarajuću količinu proteina – najbolje 1-1,2 grama po kilogramu tjelesne mase dnevno kada je riječ o umjerenoj tjelesnoj aktivnosti. Kod profesionalnih sportaša i “zagriženih” rekreativaca potrebe na proteinima rastu na 1,5 g/kg tjelesne mase pa čak i više. Pri slaganju jelovnika prednost imaju životinjske namirnice jer sadrže visokovrijedne bjelančevine bogate esencijalnim aminokiselinama. Tako je poželjno da se u prehrani sportaša nađu meso, perad, riba, mlijeko i mliječni proizvodi te jaja.

I masti čine važan dio prehrane sportaša i rekreativaca. “Neutemeljena je predrasuda da osobe koje se bave sportom trebaju prijeći na posve nemasnu prehranu jer je za optimalno funkcioniranje organizma nužno da su sve hranjive tvari zastupljene u odgovarajućim omjerima. Isto vrijedi i za masti, no pritom valja mudro odabrati njihovu vrstu. Poželjne su nezasićene masti porijeklom iz ribe, žitarica, mahunarki i orašastih plodova kao i maslinovo ulje bogato blagotvornim jednostruko nezasićenim masnim kiselinama. Unos zasićenih masti porijeklom iz masnog mesa, maslaca ili punomasnih mliječnih proizvoda trebalo bi ograničiti jer su bogate zasićenim mastima dokazano nepovoljnog učinka na srce i krvne žile”, naglašava magistrica Barać.

DODACI PREHRANI
Bavljenje tjelovježbom, osobito intenzivnom, povećava potrebe za vitaminima i mineralima koje je ponekad vrlo teško zadovoljiti hranom. U takvim je slučajevima mudro obogatiti prehranu dodacima prehrani. Osobito je poželjno uzimati dodatke koje sadrže antioksidanse budući da se kao rezultat intenzivne tjelovježbe povećavaju oksidativni procesi u mišićima koji vode ka povećanom stvaranju slobodnih radikala. Vitamini s antioksidativnom aktivnošću, posebice vitamini C, E i beta-karoten, neutraliziraju djelovanje slobodnih radikala i smatra se kako mogu pomoći oporavku od napornih tjelovježbi. Uz nešto više doze antioksidansa, sportašima je potrebna i povišena doza vitamina B kompleksa jer su oni odgovorni za dobivanje energije iz hrane. Meso, mliječni proizvodi i cjelovite žitarice predstavljaju dobar izvor vitamina B skupine.

Od minerala, visoko mjesto u prehrani sportaša zauzima magnezij jer osim što je važan za sintezu proteina i proizvodnju energije on otklanja grčeve mišića. Nizak omjer kalija i natrija može uzrokovati dehidraciju, grčeve mišića i slabost zbog čega ih je nužno nadoknaditi bilo prehranom, bilo sportskim napicima.

Tekućina je iznimno važna za kvalitetu vježbanja, izmjenu tvari, održavanje tjelesne temperature. Budući da su osobe u stanju dehidriranosti sklonije ozljedama, adekvatna hidracija doprinosi kvalitetnijem i sigurnijem vježbanju.

Standardna preporuka glasi: dnevno je uputno unijeti 8- 10 čaša tekućine, no to se odnosi na osobe koje se ne bave intenzivnijom aktivnošću. “Ako vježbate, unos tekućine treba prilagoditi intenzitetu aktivnosti te temperaturi i vlažnosti zraka. I rekreativci i sportaši ne smiju se dovesti u stanje žeđi jer je to znak da je dehidracija već nastupila pa se preporučuje svakih 15 -20 minuta piti manje količine tekućine”, poručuje magistrica Barać. Rekreativcima savjetuje da piju vodu, mineralnu vodu, čaj, sokove i slično. Kada su u pitanju intenzivne tjelesne aktivnosti koje traju dulje od sat vremena, uputno je posegnuti za izotoničnim napitcima koji će osim tekućine nadoknaditi i izgubljene elektrolite.

POZITIVAN UČINAK
Jedan od pionira izotoničnih napitaka na domaćem tržištu prehrambena je industrija Vindija. “Grupa Vindija kontinuirano osluškuje želje i potrebe tržišta te je već više od 30 godina fokusirana na razvoj novih funkcionalnih i uravnoteženih proizvoda koji imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. Među njima se, prije svega, ističe popularni Iso sport, prvi izotonički napitak u Hrvatskoj, koji je iz Vindijinog pogona izašao još 1989. godine”, kažu u toj tvrtki. Kako navode, riječ je o proizvodu koji brže i učinkovitije nadoknađuje izgubljenu tekućinu prilikom sportskih aktivnosti, a pogodan je i za dijabetičare budući da sadrži voćni šećer fruktozu čija se slatkoća smanjuje otapanjem u tekućini. Iso sport dolazi u tri okusa (limun – grejp, šumska jagoda i limun – trešnja), u različitim praktičnim pakiranjima, te je prepoznatljiv među svim generacijama.

Prošle je godine Vindija razvila i tržištu ponudila ‘z bregov Protein – proteinski napitak bez dodanih šećera, bez laktoze i s niskim udjelom masti namijenjen svima koji prilikom odabira namirnica vode računa o pravilnoj prehrani i zdravlju. “Protein dolazi u tri okusa – jagoda, vanilija te čokolada s bananom, a ovaj smo asortiman mliječnih proizvoda krajem 2018. proširili s dva nova člana – islandskim jogurtom Protein Skyr Natur i ‘z bregov Protein jogurtom”, navode u varaždinskoj tvrtki. Za proizvodnju jednog kilograma kremastog Protein Skyra potrebne su čak četiri litre ‘z bregov obranog mlijeka vrhunske kvalitete zbog čega je ovaj proizvod bogat proteinima, kalcijem i drugim nutrijentima prirodno prisutnima u mlijeku. S druge strane, iz Vindije ističu da ‘z bregov Protein jogurt sadrži čak 26 grama proteina u pakiranju od 330 grama, čime se zadovoljava više od polovice preporučene dnevne doze ovog vrijednog nutrijenta, a dolazi u dva okusa – natur i okus jagode.

“Vindija je od samog početka okrenuta prema uvođenju inovacija u proizvodni proces, a rezultat toga su visokokvalitetni proizvodi koje prepoznaju potrošači diljem naše zemlje, ali i na stranim tržištima”, kažu u varaždinskoj tvrtki te naglašavaju kako je briga o zdravlju jedna od temeljnih misija Grupe Vindija zbog čega neprestano osmišljavaju proizvode koji će zadovoljiti sve ukuse i okuse. Stoga kao nezaobilazne u prehrani sportaša, rekreativaca te svih koji vode računa o uravnoteženoj i zdravoj prehrani, spominju i mesni asortiman odnosno GMO free svježe pileće Cekin i svježe pureće Vindon meso. Riječ je o proizvodima koji nose oznaku “Meso s hrvatskih farmi”, za koje se koriste isključivo kontrolirani sastojci bez GMO-a, počevši od ishrane životinja na kooperantskim farmama do finalnog proizvoda dostupnog potrošačima.

ZA SVAKOGA PONEŠTO
Da je biti aktivan i brinuti se o vlastitom tijelu zalog kvalitetnijeg i zdravijeg života potvrđuju i u tvrtki Multipower koja je na europskom tržištu dulje od 40 godina i specijalizirana je za razvoj, proizvodnju i prodaju široke ponude proizvoda u segmentu sportske prehrane. “U našem su asortimanu proizvodi iz različitih kategorija. Istaknuli bismo ipak proteinske pločice s različitim udjelom proteina te različitim okusima prikladne za sve potrošače, neovisno jesu li tjelesno aktivni ili ne. Proteinska pločica s 53% proteina sadrži optimalan omjer proteina, ugljikohidrata i masti te je prikladna za sve sportaše i rekreativce, neovisno o stupnju vježbanja, kao obrok prije, za vrijeme ili nakon treninga. Protein Delight te Protein Layer pločice s 30% proteina su “pametan” zalogaj tijekom dana za sve koji traže zdraviju alternativu za svakodnevni međuobrok bez grižnje savjesti. Svim proteinskim pločicama zajednički je nizak udio šećera, niska kalorijska vrijednost, proteini visoke kvalitete te raznovrsni okusi.

Za sve aktivne osobe koje treniraju nudimo 100% Pure Whey – visoko koncentriranu bjelančevinu, dopunjenu esencijalnim aminokiselinama kako bi trening, oporavak i rezultati bili maksimalni. Multi Carbo Energy gelovi osiguravaju brz i dugotrajan dotok energije prilikom intenzivnijeg treninga. Najbolji izbor za hidraciju i nadoknadu elektrolita, ali i energije je Iso Drink, tekući i u prahu. Tekući Iso Drink jedini je sportski napitak na tržištu koji kao izvor energije ima samo fruktozu što pruža rekreativcima ravnotežu prilikom opskrbe energijom”, pojašnjava Kristina Aralica Tušak, Stariji specijalist za zdravstvenu edukaciju Atlantic Grupe u čijem se sastavu donedavno nalazio brend Multipower, sada prodan njemačkom Genuportu. Multipower proizvodi namijenjeni su gotovo svima – onima koji vole snack, traže raznovrsnost u okusu i teksturi, i za one trenutke kada nemaju vremena ni uvjeta za pojesti pravi obrok kad traže hranjivu, funkcionalnu i ukusnu zamjenu. Multipower brine i o onima koji posvećuju pažnju pravilnim prehrambenim navikama i žele proizvode s odličnim nutritivnim vrijednostima.

Naposljetku, tu su i proizvodi za sve tjelesno aktivne koji znaju što, kada i kako konzumirati kako im tjelovježba ne bi izazvala nepotreban stres te kako bi svom organizmu pružili sve hranjive tvari potrebne za rast, oporavak i postizanje zadanih ciljeva. Multipower proizvodi mogu se pronaći u drogerijama (dm i Müller) te specijaliziranim trgovinama (Polleo sport, Farmacia, Sport Vision, Intersport). Proteinske pločice dostupne su u hipermarketima Plodina, Spara i Konzuma, dok je tekući Iso Drink dostupan gotovo svugdje.

“Danas nema ozbiljnog sportaša, rekreativca ili aktivne osobe koja ne zna kako su trening i prehrana usko povezani jer kretanje izaziva pojačanu metaboličku, fizičku i psihičku aktivnost. Tijekom tjelesne aktivnosti tijelo gubi vodu, elektrolite i energiju. Troše se zalihe ugljikohidrata, grade se, ali i troše mišići, troše se masti. Sve to za organizam predstavlja stres. Zato je vrlo važno prehranu obogatiti dodacima i tako tijelu pružiti neophodne sastojke potrebne za rast, oporavak, ali i postizanje zadanih ciljeva”, zaključuje Kristina Aralica Tušak.

Jedno od mjesta na kojima se mogu nabaviti proizvodi brenda Multipower, ali i mnogi drugi, jest trgovački lanac Konzum koji u svom asortimanu nudi između 150 i 200 artikala koji pokrivaju sve najvažnije podgrupe kad je u pitanju kategorija sportske prehrane. Asortiman koji uključuje proteine, vitamine, minerale, aminokiseline i druge proizvode i pripravke napravljen je u suradnji s Polleo Sportom, specijaliziranim lancem kada je riječ upravo o sportskoj prehrani. “Odluka o uvrštavanju ovog asortimana u Konzumovu ponudu donesena je u skladu s najnovijim trendovima u svijetu, a koji idu u smjeru zdravog i aktivnog načina života. Krajem 2018. godine Konzum je u svoje 34 odabrane prodavaonice diljem Hrvatske uveo fitness kutke Polleo Sport u sklopu kojih se kupcima nude razni proteinski pripravci i čokoladice, energetski napici i sokovi, vitamini, minerali te brojni drugi proizvodi koji pozitivno utječu na poboljšanje kvalitete života naših kupaca”, rekli su nam o svojim aktivnostima u Konzumu. Pozitivne reakcije kupaca na ovu novost u Konzumovoj ponudi nadmašile su njihova očekivanja, što je, kažu u tom lancu, najbolji pokazatelj da sve više ljudi uviđa kako je zdravlje najveće bogatstvo te da na njemu treba svakodnevno raditi. Upravo je zato u međuvremenu broj trgovina sa specijaliziranom sportskom prehranom povećan na njih 50. Konzum će i nadalje pratiti što kupci žele i redovitim aktivnostima poput akcija i promocija u samim prodavaonicama te nadogradnjom i osvježavanjem asortimana sportske prehrane nastojati ispuniti njihova očekivanja, najavljuju u tom trgovcu.

I Encian je itekako aktivan na području sportske prehrane. “Uvijek se trudimo razviti nove, drugačije i inovativne proizvode u svakoj kategoriji, pa tako i u kategoriji sportske hrane. Počeli smo konzervativno – s proteinskim pločicama, a nakon toga smo pokušali potrošačima ponuditi nešto malo drugačije pa smo razvili prve proteinske zobene kaše u tri okusa koje su postale instant hit. S obzirom na rast potražnje za sportskom hranom, odlučili smo proširiti asortiman s proteinskim müslima, proteinskim palačinkama te najnovijim adutom – instant proteinskom kavom. Riječ je o praktičnom napitku za sve koji žele prehranu nadopuniti značajnom dozom proteina, kalcija i vitamina D3, a istovremeno uživati u kofeinu”, poručuju iz Enciana te dodaju kako im je kod razvoja najbitnije da proizvod bude u duhu sportske prehrane, odnosno da nema “skrivenih” sastojaka koji nisu u skladu s potrebama potrošača u ovoj kategoriji. Encian je također dugogodišnji distributer brenda Mestemacher koji u asortimanu ima odličan trajni proteinski kruh, a u tvrtki daju obećanje kako će i dalje redovito pratiti tržište i osluškivati potrebe potrošača te u skladu s time raditi na proširenju ponude.

S obzirom na to što sve tržište nudi te imajući u vidu kako je ljeto pred vratima, nije naodmet prisjetiti se još jednom kako je u zdravom tijelu zdrav duh te pohitati u najbližu teretanu ili na neko javno vježbalište kojih u zadnje vrijeme ima sve više.
Stoga, vježbajmo!

Prethodni članakU trgovini na malo broj zaposlenih u travnju porastao 1,2 posto
Sljedeći članakAtlantic grupa predlaže dividendu od 32 kune po dionici