U selu Gojinovac, kod grada Prokuplja u južnoj Srbiji, danas je svečano otvorena najveća privatna vinarija na Balkanu, “Toplički vinogradi”, površine oko 8.000 metara kvadratnih, s oko 80 hektara vinove loze, u što je uloženo ukupno oko šest milijuna eura.

Kako je agenciji Tanjug rekla brend menadžerica “Topličkih vinograda” Maja Ćirković, vinarija je vlasništvo Milomira Kovačevića, koji već 25 godina živi u Španjolskoj, napomenuvši kako se sama vinarija nalazi usred vinogorja površine oko 80 hektara, a za iduću godinu planirana je sadnja još 80 hektara vinove loze.

Vinarija je najmodernija na Balkanu i nalazi se u za to posebno izgrađenom objektu s pet razina, a vino se nakon prerade skladišti u drvenim bačvama od francuske i srpske hrastovine, objasnila je Ćirković i najavila kako dogodine vinarija planira zasaditi novo vinogorje u lozničkom kraju.

Kuriozitet je da se u “Topličkim vinogradima” između ostalog gaji autohtona, srpska sorta grožđa “Prokupac”, koja se sve više koristi u srpskom vinarstvu, kao i “Game” koji je također srpska sorta grožđa.

Osim “Prokupca”, u “Topličkim vinogradima”, uzgaja se i “Chardonnay”, “Cabernet”, “Merlot”, “Burgundac”, “Pinot noir” i “Sauvignon”, navela je sugovornica Tanjuga.

Ćirković je posebno pomenula da se u “Topličkim vinogradima” proizvodi vino “Epigenija”, kome je ime dao čuveni srpski botaničar Jovan Cvijić u 19. stoljeća, po jedinstvenom fenomenu, a to je da rijeka Toplica na ovom mjestu teče uzvodno i po tome je jedinstveno u Europi.

“Toplički vinogradi” su svojim vinima “Rose Prokupac” i “Chardonnay” dodali i ime “Epigenija”. (Tanjug)