Srbiji neprihvatljivi ustupci za hrvatske cigarete

Glavni kamen spoticanja u pregovorima srpske vlade s Europskom komisijom (EK) o reviziji prijelaznoga trgovinskog sporazuma je izvoz Tvornice duhana Rovinj na srpsko tržište pod postojećim uvjetima.

Vlada smatra kako su neprihvatljivi pritisci EK, koja predlaže da TDR plaća istu carinu na izvoz cigareta u Srbiju i nakon što Hrvatska postane članicom EU.

Prema prijedlogu EK, TDR bi na srpsko tržište godišnje izvozio 1625 tona duhanskih proizvoda s time da 25 tona bude oslobođeno carine, dok bi na 1600 tona plaćao 15 posto carinske pristojbe, kao i do sada.

Prema trgovinskom sporazumu Srbije s EU, njezine države članice na izvoz duhanskih proizvoda na srpsko tržište plaćaju carinu od 57,6 posto, pa srpska vlada traži da se to odnosi i na Hrvatsku nakon njezinog ulaska u EU, čime prestaje biti članica Cefta sporazuma.

Srbija je, s druge strane, zatražila reviziju prijelaznog trgovinskog sporazuma jer bi od 2014. godine trebala otvoriti tržište za robu iz EU. Srbija je prilikom njegova potpisivanja računala kako će do tada i sama postati članicom EU.

Kako je to postalo upitno i neizvjesno kada bi se moglo dogoditi vlada je zatražila reviziju kako bi zaštitila vlastito tržište i poslije 2014. godine. (Poslovni.hr)

Prethodni članakDiona – jedan od najstarijih domaćih trgovačkih lanaca
Sljedeći članakZagrebački sir i vrhnje – tradicija na vašem stolu